Kadının siyasetteki yeri, diğer alanlarda olduğu gibi ne yazık ki iç açıcı değildir. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde başta siyasette, sosyal yaşamda, çalışma hayatında olduğu gibi eşitsizlikle karşılaşmaktayız. Kadınların siyasi yaşama katılımında ve karar alma mekanizmalarını etkilemelerinde partilerin kadın kolları öneli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda çalışmalarınızla sizler İzmir’ den Karsa Sinop’tan Hataya tüm illerimizde ve ilçelerimizde öncülüğünüzde yürütülen “seçim kampanyalarında çalışma, mitingleri izleme, siyasi tartışmalara katılma, oy kullanma, örgütsel çıkar sağlama siyasi kararları etkilemek ve bilgilenmek” gibi pek çok faaliyetlerde kadınların yeri ve önemi göz ardı edilemez.
Kadının toplum ve aile içindeki yeri ve önemi gerçekten büyüktür. Kadın hakları, namus ve töre cinayetleri kadına yönelik şiddet, çalışma alanları gibi sorunların baş gösterdiği ülkemizde, çözüm odağında kadınların olması gerekmektedir. Bu çözüm aşamasında erkeklerin ne kadar eşitlikte ve verimli olacağı düşündürücüdür. Sorunun başlangıcında ve sonunda yer alması bunu da siyasette fazlaca kadının var olmasıyla çözüme ulaşılacağına inanıyorum.
Her ne kadar çoğu zaman olumsuz bir tablo karşımıza çıksa da yapılan bir araştırma sonucunda; Türkiye’de toplumun büyük çoğunluğu (%72) “siyasal işleri yapmak ve sorumlulukları almak için, kadın veya erkek olmak fark etmez” görüşünü desteklemektedir. Benzer şekilde, ülke genelinde gerçekleştirilen bu çalışmaya katılanların çoğunluğu, kadın siyasetçilerin sayısının artmasının, ülkenin gelişmesi ve daha iyi bir toplumun oluşması için pozitif yönde katkı sağlayacağını belirtmektedir. Kamuoyunda kadınların siyasette yer almasının, mecliste daha çoğulcu ve demokratik bir işleyişi destekleyici görüşü hâkim iken, kadınların siyasal katılımının ve meclisteki temsil düzeylerinin yükselmesi noktasında siz kadın kollarının önemi daha da artmaktadır.
Peygamber Efendimiz döneminde Efendimiz, mübarek eşleriyle istişare eder, fikirlerine önem verir ve onların sosyal hayata katılmalarını desteklerdi. Efendimizin eşi Meymune Hatun’un kılıç kullandığı ve Tebuk Savaşı’na katıldığı bilinmektedir. Kurtuluş Savaşımızın tüm evrelerinde kadının etkisi büyük olmuştur. Kara Fatma, bağımsızlık savaşımızda görev almış, yaralanmış, esir ve üsteğmenlik rütbesine kadar yükselmiştir.
Günümüz de ise bu kadar zorluklarla karşılaşmasak da, kadın eli değen her yer farklılığını hissettiriyor. Biraz ÖZGÜVEN, biraz CESARET, biraz DESTEKLE……
Kadınların siyasal temsilinin artırılması konusunda altı çizilmesi gereken nokta, hedeflenenin yalnızca, kadınların mecliste sayı olarak artması olmadığıdır. Kadınların sadece mecliste yer alması, kadın sorunlarının tartışılmasının ve kadının toplumsal konumunu destekleyici sosyal politikaların siyaset alanına taşınmasının garantisi değildir. Kadının şüphesiz ki kendi haklarının en canlı savunucu kendisidir. Öte yandan kadının temsili konusunu cinsiyetçi bir konuma indirgeyip, kadının yegane temsilcisi kendisidir ve sadece kadınları temsil eder gibi bir argüman da hem kadınların meclise girdikleri takdirde belirli görevler içinde sınırlanmasına neden olur, hem de kadın milletvekili adaylarının çoğulcu politikalar üretmesinin önüne geçer. Kadınların siyasette daha yüksek düzeyde yer alması, kadına ve toplumun farklı kesimlerine dair pek çok problemin daha eşitlikçi bir şekilde tartışılmasına imkan taşıyan önemli bir araç olarak desteklenmelidir.
Sandıkta ve siyasette kadının davranışını ve konumunu çok yönlü etkileyen önemli faktörlerden biri “karar” mekanizmasıdır. Sandığa giden kadının seçimi, aldığı karar sonucu etkilenecek iken, siyasetteki kadının siyasi süreçlere katılımı ise seçici irade tarafından etkilenecektir. Her iki halde de önemli olan kararların nasıl alındığıdır.
Her seçim bir karardır. Seçme, tercih etme, benimseme ve hatta tavır koyma “karar verme” ile yakın ilişki halindedir. Kadın seçmenin sorunu nasıl tanımladığı bu durumda çok önemli bir unsurdur.
Kadın seçmenin kararını etkileyen öncelikleri de göz önünde bulundurarak kadın politikaları üretilmelidir. Bu politikalar, kadın seçmenin algısını ve bu algıdan hareketle tutumunu olumlu yönde etkileyecek çözümcül politikalar olmalıdır. Aynı zamanda sadece kadın seçmen perspektifinden bakmayıp, toplumun tüm bireylerine ama özellikle ailelere yönelik çözüm ve politika üretmek gerekmektedir.
Buraya kadar seçen kadının yani sandıkta kadını irdeledikten sonra seçilen kadına yani siyasette kadına değinmek gerekir. Aslında sosyal demokraside amaç bireylerin maksimum düzeyde siyasete ve karar süreçlerine katılımını sağlamaktır. Siyasetteki kadınların katılım düzeyleri açısından, karar vericiler önemli rol oynar. Bu karar vericiler adayları belirleme yöntemine göre değişir; ön seçim var ise ön seçim delegeleri, ön seçim yok ise parti genel başkanları, merkez yönetim kurulu üyeleri, parti meclisleri, genel idare kurulu üyeleri ve hatta bazı durumlarda seçici komisyonlar kadınların siyasete ne derece katılacağının kararını verirler.
Burada çözüm çok nettir. Adaylaşma sürecinde her aşama standardize edilmeli ve şeffaf yönetilmelidir. Kurumsallaşmanın tam manada uygulanması gereken aday belirleme sürecinde her aday adayı bir sonraki adımdan haberdar olmalıdır. Örgütsel adalet duygusu örgütün her bir üyesine, tepe yönetimin eşit yaklaşmasıyla mümkün olur. Örgütsel adaletin varlığına güvenen bireyler siyasete katılımda gönüllü olacak ve siyasette içinde bulunduğumuz insan kaynakları sorununa da böylece çözülmüş olacaktır.
Unutulmamalıdır ki; Evet her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır ve her başarılı hükümetin arkasında da başarılı bir kadın kolları teşkilatı ve kadın örgütleri vardır.