Cuma, Nisan 19, 2024
tr
Ana Sayfa BELEDİYE BAŞKANLARI Devlet görevlilerinin hizmeti faaliyetinin değerlendirilmesi

Devlet görevlilerinin hizmeti faaliyetinin değerlendirilmesi

  Devlet hizmeti Enstitüsü mürekkeb karakterli hukuk kurumlarından olup, hukukun çeşitli alanlarına ait olan kuralları içermektedir. Devlet hizmeti hukuk enstitüsü deyince, devlet hizmetinin düzenlenmesi ve devlet görevlilerinin kendi görevlerini yerine getirmesi sürecinde ortaya çıkan ilişkileri düzenleyen hukuk normlarının tamamını öngörülüyor.
  Demokratik toplumda devlet kendi vatandaşlarının çıkarlarının, evrensel, milli ve sosyal değerlerin temel biçimi olarak görür. Devlet hizmeti idari hukuk biliminin önemli kategorilerinden biri olsa bile  eski Sovyet döneminde mevzuattan öte kaldığı için bu tahsisat bilimsel olarak yeterince araştırılmamıştır. Aynı dönemde Türkiye’de her bir bilim Sovyet biliminin kolu gibi geliştiğinden devlet hizmetide  Sovyet idari hakkına dahil olan, fakat dikkati çok daha çekmeyen kavram olarak kalıyordu. Mevzuatta tek kavram verilmediğinden teorisyenlerin onun hakkındaki görüşleri tartışılmıştır.
    Şu anda devlet memurluğu alanında reformlar geçirildiği bir dönemde devlet hizmetinin Azerbaycan’ın devletçilik tarihinde geçtiği gelişme yolunun çalışılması önemli bilimsel ve deneysel önem taşımaktadır. Çünkü, tarih sadece geçmişin aynası değil, hem de hatalardan yararlanma içindir.
   Azerbaycan Cumhuriyeti’nde devlet hizmetinin başlıca amacı Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasında, “Devlet hizmeti hakkında” kanunda ve diğer kanunlarda belirlenen ilkeler ve hükümler temelinde devletin fonksiyonlarının ameli olarak uygulanması, onun görevlerinin yerine getirilmesi, toplumun refahının sağlanması ve genel menfaatlerin ödenmesinden ibarettir.
   Attestasiya, devlet kurumları, işletme ve kurumlarda çalışanların etkinliğinin değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Attestasiya – yabancı kelimeler sözlüğünde (lat. attestasion-sertifika) 1) mezun, işçinin bilgi seviyesinin belirlenmesi; 2) birinin yeteneği, bilgisi, iş ve başka nitelikleri, davranış hakkında görüş; 3) karakterize anlamlarına gelir.
   Attestasiya uzun süreden beri uygulanmasına rağmen yanıt  anlayışına tek bakış yoktur, onun hukuki mekanizması ve teknolojisi halen derinden incelenmemiştir. Attestasiya anlayışına hukuk edebiyatlarında ve mevzuatta aşağıdaki gibi bakılır; işçilerin tuttuğu göreve uygun olması,  görevinin arttırılması veya indirilmesi performansını belirlemek amacı ile onların zaman zaman bilgisinin, tecrübe ve olanaklarının yoklanılmasının hukukla belirlenen kuralları, çalışanların tuttuğu göreve uygun olması, sürekli çalışma yönünün fikir-siyasi seviyesinin artırılması, ayrıca onların yerleştirilmesini iyileştirmek amacıyla belli kategorili işçilerin iş, siyasi ve manevi niteliklerinin periyodik olarak kontrol, işçinin profesyonellik seviyesinin yerine getirdiği işe uygunluk derecesinin belirlenmesi. Genellikle, tasdik kavramı tasdik olunanların kontenjanından ve hangi organda çalışmalarından bakılmaksızın aynı mahiyet taşıyor.
   Devlet görevlilerinin attestasiyanı devlet hizmetini daha  dinamik amacıyla devlet memurlarının kişisel kalitelerini ve görev tuttuğu yere uygun devlet organlarının yetkilerinin uygulanmasında kendi hak ve görevlerini nasıl yerine getirmesinin, tuttuğu göreve uygun gelmesinin, profesyonellik seviyesinin tahmininin kurumsal-hukuki biçimidir.
   Attestasiya hakkında normatif belgelerin analizi onun iki bölümden: insani keyfiyetlerin kontrol ve etkinliğinin değerlendirilmesinden ibaret olduğunu göstermektedir. Attestasiya devlet memurlarının denetimi ve değerlendirilmesi kurumsal-hukuki biçimlerinden biri olmakla aşağıdaki unsurları içermektedir: attestasiya nesneleri (kontrol ve tahmin); attestasiyanın konuları (denetler ve değerlendirmeler), değerlendirmenin kriterleri (hangi nitelikler kontrol edilir ve değerlendirilir), değerlendirmenin yöntemleri (nasıl kontrol edilir ve değerlendirilir), değerlendirmenin yordamı (denetim ve değerlendirme hangi yöntemlerle yapılır), değerlendirmenin hukuki sonuçları.
   Attestasiyaverimliliği değerlendirme kriterlerinin belli olunmasına bağlıdır. Devlet görevlilerinin değerlendirilmesi kriterleri kavramı kişisel performansı, faaliyet sonuçlarına konulmuş taleplerdir. Kalite kriterleri öne sürülmüş amaçların çözümünde çok insan kalitelerinden devlet hizmetlisinin yeteneği ve olanakları hakkında objektif fikir yürütmesine temel veren keyfiyetlerdir. Kalite kriterlerinin doğru belirlenmesi devlet hizmetçisinin objektif değerlendirilmesini sağlar. Attestasiya iki yönde yapılır: emeğin değerlendirilmesi ve personelin değerlendirilmesi. Emeğin değerlendirilmesi emeğin içeriği, kalitesi ve emek tüketiminin karşılaştırılması. Bu yön sağlayan, emeğin kalite, miktar endeksleri ve yoğunluğu değerlendirilsin, personelin değerlendirilmesi işçinin bakım konmuş yemeği uygunluk derecesinin göstergesi olmakla tuttuğu görevin yerine getirilmesine hizmetçinin hazırlık derecesi, mesleki kalitesi, kalitenin standart yemeği uygun olup olmaması, meslek kalitesinin gelişmişlik düzeyinin teşhis, faaliyetin etkinliği, gelişme ve ratasiyon perspektivinin değerlendirilmesi içerir.
   Devlet hizmetinde değerlendirme iki aşamada yapılır: birinci, göreve belirlenen ve görevde yenilenme olduğunda; ikinci, düzenli yapılan cari (güncel) değerlendirme zamanı.Genelde üst düzey niteliklerinin zengin olması talepleri özel vurgulanıyor ve niteliklerinin değerlendirilmesinde aşağıdakilerin dikkate alınmasını tavsiye ediyorlar: birinci, uzmanlık düzeyi (meslek eğitimi, deneyimi, genel kültürü, yabancı dil bilgisi); ikinci, çalışma stili (hırsı, etkinliği, risk etmeye hazır olması, haddini bilmesi, değişikliği kabul etmesi, işin planlanması ve organizasyonu); üçüncü, zihinsel nitelikler (analiz yeteneği, hafızası, lojistik, tefekkür dinamikleri, fikrini toparlama becerisi); dördüncü, karakter nitelikleri (iyimserliği, huzuru, inamlılığı, profesiyonelliği, hassasiyeti, bakış açısı, sadakati, alçakgönüllülüğü ve s); beşinci, rehber nitelikleri (kolektif emeğe eğim, kommunikabelliyi ve ünsiyyetliliyi, duygularını dizginlemek yeteneği, ruh hali, özveri).
   Rehberin faaliyet yönlerini aşağıdaki türlere ayırırlar: bilgi analitik faaliyetleri, planlama faaliyetleri, düzenleyici faaliyet, kurumsal-yürütme faaliyeti, koordinasyon faaliyetleri, kontrol-rapor faaliyetleri, yenilik ve araştırma faaliyetleri, uzman danışmanlık faaliyeti. Her bir faaliyeti gerçekleştirmek için profösyönel meseleleri, faaliyetin sonucu, rehberin önemli meslek nitelikleri görüntülenir. Rehber çalışanların değerlendirilmesinde onların seçtikleri yönetim biçimleri önemli bir rol oynar. Uygulamada demokratik, otokratik ve liberal yönetim biçimleri mevcuttur.
   Devlet hizmetlisinin niteliklerinin kontrol ve değerlendirilmesi sırasında temel
kullanılan bilgi kaynağı üç gruba ayrılır: birinci resmi belgeler (Profil belgesi, karakter tanıtımı); ikinci-sohbet ve istek; üçüncü-sosialoji eşlik. Genellikle, tasdik komisyonunun işi tanıtım ortamında, objektif, tarafsızlık ve mevzuatın gereklerini yerine getirmekle yapılmalıdır.
   Attestasiyon sırasında çoğu zaman işçinin özel, mesleki eğitim esas alınır, bu sırayla işçinin karmaşık kalitelerini tespit etmiyor. Bazı durumlarda tasdik sırasında tasdik olunanla müsahibə soru-cevap sınava dönüşür. Attestasiya sırasında psikolojik ortam yaratılmıyor, sinirlilik, yersiz düşünceler tutmak, önyargılı ortamda tasdik geçen şahsın fikirleri hoşgörüyle dinlənilib anlaşılmaz. Çok durumlarda tasdik olunan kişi hakkında verilen karakterize gizlidir, mikrokollektivde bile tartışma konusu değildir. Böylece, tasdik sırasında devlet hizmetçisinin profesyonellik, çalışma ve manevi nitelikleri ölçülür ve tuttuğu göreve uygun gelip gelmediği hakkında sonuç çıkarılır.
   Attestasiyakomisyonu attestasiyanın sonuçları temelinde devlet hizmetçisine aşağıdaki sonuçlardan birini verebilir, tuttuğu göreve uyumludur; işini yükseldirse ve komisyon tavsiyelerini yerine getirirse, bir yıldan sonra tekrar denetimden geçmek şartı ile olduğu göreve uyumludur; tuttuğu göreve uymuyor.
     Devlet görevlilerinin sosyal-ekonomik durumu öncelikle, onların maddi durumu ile doğrudan ilgilidir. Hukuk edebiyatlarında ve mevzuatta devlet görevlilerinin emeğinin karşılanmasına göre para teminatı gibi bakılıyor, ya maaş veya devlet ücreti biçiminde gerçekleştirilir. Devlet görevlilerinin aldıkları maaş kendi kulluk görevlerini yerine getirmek ve nitelikli ve kalifiye kişilerin kulluğa dahil edilmesini stimullaşdırmalıdır. “Devlet hizmeti” hakkında AR Kanunu ilk kez devlet kulunun ücreti anlayışı uygulanmıştır. Devlet ücreti devlet kulunun para ile ödenen hakkıdır. Devlet hizmet hakkının miktarı yetki hacminden, sorumluluk derecesine, gerekli yeterlilik seviyesine, görev bakım stajına bağlıdır. Devlet ücreti sürekli bölümden (görev maaşı, tarif derecesi) ve değişen bölümlerden (görev maaşına eklemeler ve ödüllerden) oluşmaktadır.
   Aylık tarife (görev) maaşı işin mürekkebliyine, emeğin gerginliğine ve işçinin uzmanlık seviyesine göre belirlenen maaş temel parçasıdır. Kanunda idari görevleri sonuncu sınıf için devlet hizmetlisinin maaşının miktarı AR mevzuatı ile idari görev için belirlenen asgari görev maaşına denk tutulur. Hizmetçi için görev maaşının tutarları Devlet hizmeti görevlerinin Sınıflandırması uygun olarak belirlenir.
   Azerbaycan yönetim sisteminde devlet memurlarının kontrolünde kullanılan en önemli araçlardan biri memurların değerlendirmesidir.
   Personelilgiliönemlikararlarınalınmasıpersonelin önemlibirgörevegetirilmesiveyagörevinesonverilmesipersonelideğerlendirmesonuçlarınagöreyapıldığındandeğerlendirmeişçilertarafından önemlidir. Genellikle, objektif esaslara göre yapılan değerlendirme, çalışanların kurumun hangi şubesinde daha etkili faaliyet göstereceğini belirler. Bununla ilgili iki bakış: klasik ve modern görüşler mevcuttur. Klasikler memurların özelliklerini değerlendirir ve bu değerlendirme memurun hırsı, sadakati, iş arkadaşları ile münasebeti ile ilişkilidir. Modern bakışlar ise çalışmaların örgütün amaçlarının gerçekleştirilmesi için gösterdikleri çaba ölçülür.
  Azerbaycan’da devlet memurunun değerlendirilmesi yıllık ve tasdik olmak üzere iki kademelidir. “Devlet hizmeti hakkında” kanunun 30.1 maddesinde devlet memurlarının hizmet faaliyetleri her takvim yılının sonunda değerlendiriliyor. Devlet memurlarının hizmet etkinliğinin değerlendirilmesinde amaç onun bir yıl boyunca görevini gerekli seviyeye uygun icra edip etmediğinin ve memurun geleceğe yönelik faaliyetlerinin müeyyenleşdirilmesinden ibarettir. Hizmeti faaliyetlerinin değerlendirilmesinin sonuçları devlet memurunun genel değerlendirilmesinde büyük öneme sahiptir.
   Azerbaycan’da bağımsızlığın ilk yıllarından bugüne kadar devlet yönetim sisteminde bir çok değişiklikler yapılmıştır. Özellikle iyi çalışan bir personel rejiminin ülkenin gelişmesinde önemli rol oynadığının anlaşılması iyi bir pesonal kurma girişimlerinin gündeme gelmesine neden olmuştur. Son on yılda bu çalışmalar hızlanmış ve personelin maddi teminatının iyileştirilmesine, memurların işe alınmasına, hizmet içi eğitimi, görevde yükseltilmesine ve hukuki statuslarıyla ilgili yeni değişiklikler yapılması personel rejiminde önemli irelilemelerle sonuçlanmıştır. Ama becerikli insanların göreve alınması, onların görevin gereklerine uygun yetiştirmek, bütün sorunsuz çalışan personel tamamlanmamışdır. Bunun nedeni ise mevcut yönetim sisteminde eski Sovyet rejiminden kalma yöntem ve unsurların halen etkili olmasıdır. Yani bazen yönetim sisteminin çalışmasında birçok demokratik değişiklikler yapılmasına rağmen onun etkinliğini ve verimliliğini yükseltmek mümkün olmamış, aksine bazı alanlarda yönetim sisteminde çalışma mexanixmi daha da ağırlaşmıştır. Özellikle, 1995 yılında kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nda iktidarın kollara ayrılması ve ayrı ayrı kurumlar arasındaki karşılıklı ilişkiler birbirini tamamlayan demokratik normlar temelinde değil, sert bağlılık, emirler temelinde kurulmuştur.
  Yukarıda belirtildiği gibi Azerbaycan’da devlet personel yönetim sisteminin etkinliği cumhurbaşkanının denetim ve gözetimi altında yapılır. Kamu hizmetlerine erişim devlet kurumları yöneticilerinin yetkisi altındadır.
   Devlet kurumlarında mevcut olan personel kontrolleri profesionallıqdan uzak normlar temelinde faaliyet göstermektedir. Azerbaycan Devlet görevlilerinin yönetimi sisteminde devlet memurunun aksine, devlet kurumunun yöneticisinin etkinliği sürekli niteliktedir. Pratikte bu tür sistemler yavaş yavaş kapalı sisteme dönüştüğü ve değişikliklere uyuşmadığı görülmektedir. Ayrıca farklı kurumlar aynı iş için farklı ücret sunuyor. Ücret konusu kanunla çözümlenmemiştir. Personel alımı ve dağıtımı plana əsaslandırılmır. Bu özellikleri taşıyan personel sisteminin değiştirilmesi için köklü reformlar gerekiyor.
   Belirtilen bu sorunların çözümü için ilk olarak “Devlet hizmeti hakkında” yasa devlet personel politikasının esaslarını belirleyen, tüm devlet personelini kapsayan ve devlet memurlarının bağlı olacakları genel kuralları gösteren, başta memurun maddi teminatı gösterilmek üzere temel bir ilke olmalıdır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!