Salı, Nisan 23, 2024
tr
Ana Sayfa Blog

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

0

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir.
Gürcistan’ın adı Aziz George’dan geliyor
Gürcistan’ın İngilizce ismi “Georgia”nın kökeni kesin olarak bilinmese de, bir teoriye göre ülkenin ismi, koruyucu azizleri olarak kabul edilen Aziz George’dan gelmektedir. Ortaçağ’da Hristiyan reformcular tarafından bu ismin kullanılması ile günümüzdeki adını almış olabilir diye belirtilmektedir.
Gürcistan’ın asıl adı “Sakartvelo”
Bu isim, Gürcistan halkının kendine verdiği isimdir ve Gürcü dilinde “Sakartvelo” olarak telaffuz edilir.
Gürcistan alfabesi
Gürcü alfabesi, kıvrımlı ve estetik bir görünüme sahiptir ve bu kıvrımların üzüm salkımından esinlendiği düşünülür. Gürcü alfabesi, Gürcü dilinin yazılı formunu oluşturur ve dünya üzerinde kullanılan en farklı alfabelerden biridir.
Tiflis’in adı, doğal kaplıcaların keşfi
Başkent Tiflis’in adı, ülkenin eski kralı Vakhtang’ın av sırasında keşfettiği doğal sıcak kaplıcalar ile ilişkilidir. “Tbili” kelimesi Gürcücede “sıcak” anlamına gelir ve Tiflis, “sıcak yer” olarak adlandırılır.
Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi
Doğu Avrupa’da yer alan Gürcistan, güvenlik konusunda oldukça titiz bir ülkedir. Yüksek cezalar ve sıkı yasalar nedeni ile burada suç oranı oldukça düşüktür.
Gürcistan’ın coğrafi konumu:
Avrupa mı, Asya ‘mı?
Gürcistan’ın coğrafi konumu, Avrupa ile Asya arasında bir kavşak noktasında bulunması ile ilginç bir konuma işaret eder. Kafkas Dağları, ülkenin coğrafi sınırlarını belirler ve bu da Gürcistan’ı hem Avrupa hem de Asya kıtaları arasında yer almasına neden olur.
Şarabın doğduğu topraklar: Gürcistan
Şarabın kökenlerine dair ilginç bir gerçek: İlk şarap üretiminin Gürcistan’da, milattan önce 8000 yılına kadar uzandığı kabul ediliyor.
Türk vatandaşlarına vize gerekmiyor
Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasındadır. Ayrıca, ülkeye 10 yıldan daha kimlik kartları ile de giriş yapılabilir.
Gürcü-Türk mutfağı benzerliği
Gürcü mutfağı, Türk mutfağı ile benzer tatlar içerir.
Uzaya gönderilen şarkı: Chakrulo
1977 yılında NASA’nın Voyager 2 misyonu kapsamında uzaya gönderilen altın bir diskte, Gürcistan’a özgü bir şarkı olan “Chakrulo” da yer almıştır.
Tskaltubo’daki terk edilmiş sanatoryumlar
Gürcistan’ın Kutaisi şehrine bağlı Tskaltubo bölgesi, bir zamanlar Sovyetler Birliği döneminde sağlık turizmi için popüler bir destinasyon olmuştur. Ancak; Sovyetler Birliği’nin çöküşü ile birlikte bu sanatoryumlar terk edilmiş durumdadır. Tskaltubo’daki terk edilmiş sanatoryumlar, tarihi birer miras olarak günümüze ulaşmıştır.
Gürcistan, şarabın doğum yeri
Gürcistan, en az 8000 yıldır şarap ürettiği bilinen bir ülkedir. Tiflis’in yaklaşık 50 km güneyinde bulunan antik bölgelerde yapılan kazılarda, milattan önce 5980 yılına ait şarap kalıntıları bulunmuştur. Bu keşif, şarabın kökeninin Gürcistan’a dayandığını göstermektedir
Gürcistan’da trafik kültürü
Gürcistan’da trafik, hızlı tarzı ile dikkat çeker. Özellikle şehirler arası yolculuklarda, sürücülerin hızlı ve cesurca davrandıkları görülür. Ancak, bu hızlı sürüş tarzına rağmen, Gürcistan’da trafik kurallarına uyulması ve trafik kazalarının nadir olması dikkat çekmektedir
Gürcistan ekolojik açıdan dünyanın en ilginç ülkesi
Gürcistan, 12 farklı iklim bölgesine ve 49 farklı toprak tipine sahip olan nadir ülkelerden biridir. Bu çeşitlilik, Gürcistan’ı ekolojik açıdan dünyanın en ilginç yerlerinden biri yapmaktadır.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

0

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da Başkan Zühtü Arslan ile iki başkanvekilinin de arasında bulunduğu 15 üye oy kullandı. Başkan Zühtü Arslan dışında tüm üyelerin doğal aday olduğu seçimde gizli oy kullanıldı. 9 üyenin oyunu alan Kadir Özkaya yeni başkan seçildi. Diğer başkan adayı Yusuf Şevki Hakyemez ise 6 oy aldı.
2012’de AYM üyeliğine seçilen Başkan Zühtü Arslan, 2015 yılında başkan olmuş, 2019 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde de en çok oyu alarak bu görevi sürdürmüştü. Başkan Zühtü Arslan’ın 12 yıllık AYM üyeliği süresi 20 Nisan 2024’te dolacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya
1963 yılında Tarsus’ta doğmuştur. Bandırma Ortaokulunun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesini bitirmiş, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun olmuştur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulunmuştur. 4.2.1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13.05.1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atanmıştır. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürmüştür. 21.10.2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atanmıştır. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18.12.2014 tarihinde de Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 22.12.2014 tarihinde göreve başlamıştır.
2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitirmiştir. Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunmaktadır.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12.3.2020 ve 5.3.2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir. Seçildiği başkanvekilliği ve İkinci Bölüm başkanlığı görevini 04.04. 2020 tarihinden itibaren yürütmektedir. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunda 21.03.2024 tarihinde yapılan başkanlık seçiminde Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi.

Önce insan, sonra bakan

0

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma değer, marka gibi katma değeri artıran unsurların yer aldığı ihracatı başarmaya kararlıyız.” diyerek ihracatımızı ileri seviyelere çıkarmada tüm tedbirleri alarak kararlı bir duruş gösteren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat önce insani değerlere çok önem veriyor. Önemli olan gönül adamı olmaktır diyor. Türkiye’de örnek karakteri ile örnek bir devlet adamlığı duruşu sergiliyor.
İnsanlar hangi makam ve rütbede olurlarsa olsunlar önce insan olduklarını unutmamaları gerekir. Dünyadan nice insanlar gelip gitmişlerdir.Kimileri iyilikleri, kimileri kötülükleriyle anılır.İyi insan her yerde hatırlanır ve iyilikle anılır.Kötü insanlar ise kötülükleriyle anılır.Tarihe ve günümüze baktığımız zaman iyi insanlar tarihte ve günümüzde bir iz bırakmışlardır.
İnsan ilişkilerinde sosyal ilişki, iletişim ve sosyal diyalog çok önemlidir. Bu da halk tipi insan tipidir. Halk; tepeden bakan ister siyasi olsun, ister bürokrat olsun hep sinesinden silmiştir. Liderin özelliklerinden biriside halkla iyi bir diyalog ve halkla bütünleşmektir. Siyasi tarihimize baktığımız vakit, halkla bütünleşen, halkın içinden gelen liderleri milletimiz hep bağrına basmıştır. Bu tip liderler ülkemizde ender yetişmiştir.
Bu nedenle önce insan olmak, sonra önder olmak gerekir. İnsan sevgisi olmayan bir liderlik anlayışı başarılı olamaz ve güdük kalır. Sessiz çoğunluklar hem dürüst ve hem de mütevazı insanları başlarının üstüne koymuşlardır . Bakan Ömer Bolat dünden bugüne hangi makama gelirsen gelsin karakterinden ve kişiliğinden asla taviz vermiyor. Bu nedenle herkesin takdirini kazanmıştır.
Bakan Ömer Bolat vatandaşa verdiği sözü tutar ve uygular. Onun karakterinde vatandaşın her zaman yanında olmak ve dürüst konuşmak temel karakteridir.
Ülkemizde nadir olan örnek olan devlet adamlarımızdandır. Samimi duruşu ve karakteri ile her zaman vatandaşın gönlünde taht kurmuştur. Onun temel prensibi kalp kırmak değil, gönül adamı olmaktır.
Bu nedenle bugüne kadar gördüğüm ender devlet adamlarımızdan birisidir. Bakan Ömer Bolat’ı makamlar değiştirmiyor. O her zaman gönül adamı olmak karakterinden asla taviz vermiyor.
Bakan Ömer Bolat ekonomik anlamda dünya ve AB ekonomisini iyi bilen kendini yetiştirmiş mütevazı kişiliği ile de halkın sevgisini kazanmış ender lider konumundaki kişiliklerden birisidir. İnsan ilişkilerine o kadar önem veriyor ki tüm gelen misafirleri en iyi derecede karşılamaya çalışıyor. İletişimde en ufak ayrıntıyı kaçırmıyor.İlişkilerinde onların gönlünü fethediyor.
Bakan Ömer Bolat şu anda bakanlıkta birçok yeni uygulamalara imza attı. Bakan olarak kendi verdiği kararları uyguluyor. Yanlışı affetmiyor. Devletin vatandaşın menfaatine olan uygulamaları ısrarla takip ediyor ve başarılı oluyor.Ticaret Bakanlığında bu kararlı duruşu ve uygulamaları ile milletimizin takdirini kazanmaya devam ediyor. Bu nedenle ülkemizin yetiştirdiği ender karakterli devlet adamlarımızdan birisidir.
Demek ki önce insan olmak gerekir. Bakan Ömer Bolat misyonu ve vizyonu itibariyle halkın takdir ve sevgisini kazanmış örnek alınacak bir kişiliktir. Makamlar gelip ve geçicidir. Demek ki toplum nazarında önce insan, sonra bakan olmak gerekir.

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

0

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara’da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret Bakanlığının konuya ilişkin açıklaması şöyledir;
Mersin Gümrüğünde 240 milyon değerinde kaçak eşya operasyonu
“ Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince yapılan istihbari çalışmalarla takibe alınan konteynerin geçici depolama alanına gitmek üzere limandan çıkış yaptıktan sonra üzerinde aynı numaranın yazdığı başka bir konteyner ile değiştirildiği tespit edildi.
X-ray taramasına sevk edilen ikiz konteynerde şüpheli yoğunluk belirlenmesi üzerine yapılan detaylı aramada, yaklaşık değeri 240 milyon lira olan çeşitli türlerde ticari eşya ele geçirildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı kararına istinaden eşyaya el konuldu. Şüpheliler hakkında başlatılan soruşturma devam ediyor.


Ankara Gümrüğünde 12 milyon değerinde kaçak eşya operasyonu
Ankara,da yapılan operasyonda ise Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince yapılan risk analizi çalışmaları ve saha araştırmalarında bir depo önündeki araç şüpheli bulundu.
Depoda ve araçta yapılan aramada, yaklaşık değeri 12 milyon lira olan 2 milyon 532 bin 600 adet/dal bandrolü bulunmayan doldurulmuş makaron ile bandrolü yıprandığı ve tam olarak yapıştırılmadığı tespit edilen 333 kolide 2 bin 664 kilogram kıyılmış tütün ele geçirildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda söz konusu eşyaya el konularak şüphelilere ilişkin tahkikat başlatıldı..Böylece toplamda iki operasyonla 252 milyon liralık kaçakçılık önlendi.

Ünlü Sinema Yönetmeni İbrahim Bülbül: “Başarı ve güzellikler detaylarda saklıdır”

0

Türkiye’de birçok sinema filmi çeken ve yönetmen olarak çektiği filmlere imza atan, kendi sektöründe başarılı, azimli, karakterli bir duruş sergileyen, “Başarı ve güzellikler detaylarda saklıdır” diyen ünlü Sinema Yönetmeni ve Senaryo Yazarı İbrahim Bülbül ile Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’ın yaptığı özel haber röportaj şöyledir;


İbrahim bülbül’ün kaçıncı filmi ve işinde idealist midir?
“Öncelikte sizler ve tüm basın mensuplarını göstermiş olduğunuz ilgiden ve varlığınızdan ötürü saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Benim 3 üncü filmim diyebiliriz, 2 tane festival filmi çektim oldukça beğeniler ve güzel geri dönüşler aldığım projeler oldu. Bu zaman zarfında diğer sinema filmlerine hem danışmanlık hem de süpervizor lük yaptığım için bir müddet daha sinemaya proje yapmayı düşünmüyordum açıkçası, ama bir gün sevgili ‘Kayıp şair’ ile bir Ankara yolculuğunda konuştuğumuz bir hikayeden çok etkilendim tatbiki sinemaya uyarlamak için benim bazı eklemler yapmam gerekiyordu.
Ama kabaca hikaye alışıla gelmişin çok dışındaydı ve ertelediğim film yapma zamanımı bir anda öne çekmiş oldum, projemin çekimlerini de layıkıyla bitirdik ne mutlu ki. Bir diğer sorunuza gelincide evet, oldukça idealist bir insanım. Bu bana bazen biraz yük oluyor ama bu halimi çok seviyorum, bu durumun bana mükemmeliyetçilik olarak bir geri dönüşü oluyor ve bir anda kendinizi detaylar ile boğuşurken görüyorsunuz. Ama biliyorum ki başarı ve güzellikler detaylarda saklıdır. Nasıl ki hakikat gözümüzün önünde durmazsa, mükemmeliyetçilikte perde arakasındaki güzellikleri gün yüzüne çıkartır elbette her güzellik zorlukta gizlidir.


İbrahim Bülbül’ün işi sadece yönetmenlik mi?
Sektörde hizmet verdiğim tek dal yönetmenlik değil aslına bakarsanız. Benim bir editörlük tarafım var. Birde az önce bahsettiğim gibi süpervizör olarak hizmet verdiğim projeler oluyor. Yani kabaca başkalarının projelerine danışmanlık yapıyorum ve aynı zamanda post prodüksiyon hizmetleri veriyorum yani bazı sinema filmleri ve projelerin kurgu yönetmenliğini yapıyorum . Birde şu sıralar bir kitap yazmaya başladım onuda yakında sizlerle paylaşacağım.


Nisan filmin yapımcısı kim? Başrol oyuncuları kim? Nerede çekildi?
Nisan filminin yapımcı şirketi eşlem yapım yapımcıları ise Sevgili Yalçın çoban ve Metil yücel diryapımcılarımız sektörde güzel projeler yapmak adına çok emek sarfediyorlar bu projemiz ide birlikte gururlu bir şekilde seyirci karşısında çıkarmaktan hepimiz mutluyuz.
Film Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere iki ülkede çekildi, Başrollerinde kurtlar vadisinden yakınen tanıdığım Erhan Ufak var, ona eşlik eden diğer oyuncularımız ise Canan Nezirova Reşhat Kesemenli, Murad Abdullayev gibi Azerbaycan sineması tarafından çokça tanınan isimlerde projeye dahil oldu ve bu filmin bir diğer özelliği de aslında başrolünde bir hayvan olması, bir Alman kurdu ‘Nisan’ı oynuyor.
Azerbaycan devleti ve sektörü bu proje sürecinde bize çok destek oldular o nedenle buradan tüm emeği geçenlere sevgi ve selamlarımı iletiyorum.


Sizce star olan senaryomu dur? Yoksa oyuncumumdur?
Bir filmin gişe başarısının matematiği var mı?
Star olan projenin bütünüdür aslında siz dünyaca ünlü bir aktörü kabaca yanlış olarak adlandırabileceğimiz bir projenin içine dahil eder ve onu standartların altında bir şekilde tamamlarsanız ama biz dünya starı oynatmıştık diyemezsiniz. Yada aynı şekilde milyonluk bir filmi çok çok daha ucuza imal ederseniz, biz bunu daha ucuza imal ettik diye sevinemezsiniz. Yada basit bir hikayeyi alıp devasalaştırıp ondan bir medet bekleyemezsiniz. Aslında film yapmak gerçekten dünyanın en zor işidir. Hem üretim aşaması, hem de üreten tüm kadro için. Öncelikle ortada olmayan bir dünya yaratıp, bunu önce deftere sonra medya ortamına döküyorsunuz. Bunu izleyenlerin o dünya içerisine girip orada, bir şeyler bulması ve seyir zevkini tatmin etmesin sağlıyorsunuz.
Çoğunluk tarafından kabul gören içerik oyuncular ve senaryo o zaman starlaşıyor. İşte ve talebe uygun arz ürettiğin ve alıcının ne istediğini iyi kestirmekte gişe matematiği oluyor. Bunun yolu da deneme yanılma yolundan geçiyor. Burada tek sorun toplumun istekleri ve beğeni zevkleri çok çabuk yön değiştirebiliyor, sizde ona göre bir orta nokta bulup o minimalde projenizi hazırlıyorsunuz ve seyirciye takdim ediyorsunuz. Nice güzel işler vardı. Gişe ilgi görmedi, nice kötü denebilecek işler vardı, gişede beklentilerinin üzerine çıktı. İşin o tarafı biraz kontrol dışı yani.


Nisan filmi ne zaman vizyonda? Sizi bu filmde en çok ne zorladı?
Nisan filmi 15 Martta Türkiye’de 14 Mart da ise Azerbaycan’da sinemalarda olacak nasip olursa. 13 Mart’taa Azerbaycan’da alev kulelerinde filmin galası yapılacak, şimdiden çok heyecanlıyız. Bu filmde beni en çok zorlayan meseleye gelecek olursak eğer.
İki ülkeye bu filmi eşitlemek beni çok zorlamıştı. Farklı bir ülke gibi görünse de dil Türkçeye yakın ama çok farklı deyiş ve kelimelerde var. Senaryoyu çok orta paydada yazmam gerekiyordu bunu başardım.
İkincisi ise filmi yazarken Azerbaycan’ı hiç görmemiş olmamdı, Filmi yazarken yapımcılarımız Azerbaycan’da çekeceğimizi ve projeyi oraya uyarlamamı rica etmişti benden, bende hiç görmediğim bir ülke üzerine filmi kurarken yazdığım sahnelerde hayal etiğim mekanları bulmakta biraz zorlandım.
Bunun yanı sıra başrolde bir hayvan olacaktı. Bir köpeği eğitmek, ona oyunculuk yaptırmak ve bunu çekmek gerçekten çok zordu ama bunu o başardı ona o diyorum çünkü ben diğer canlılara ‘hayvan’ diyemiyorum. Onlarda bizim gibi birer canlılar ve filmde aslında tam olarak bunu ’da anlatıyor ‘Bir köpek diyip geçer aslında gördüğü şey sadece bir köpekten ibarettir’ filmde böyle bir diyalog var aslında burada anlatılmak istenen bir köpek deyip es geçtiğin canlı senin hayatını nasıl değiştirebileceğini tahmin bile edemezsin, ve ona ’da teşekkür ediyorum iyi ki bizimleydi.
Azerbaycan devleti ve oradaki proje için destek veren ve çalışanlar sayesinde diğer birçok sorunu ortadan kaldırdık. Onun dışındaki zorluklar ise bildiğiniz gibi standart set olayları.

Filmin tarzı nedir? Sinema izleyicisi neden bu filmi izlemeli?Film iki alanda seyirciyi karşısına çıkacak dramının yüksek olduğu kadar, aksiyonunda yüksek olduğu bir film. O nedenle izleyici dram içerisinde yaşanan olaylara oldukça heyecanlanacak. Bir alman kurdunun baş rolünde olduğu bir dram filimi de izlenir hani, ne anlatıyor bunlar bir bakılır hesabı. Kalkıp Trakya’ da ‘Nabıyon bea’ diye bir film çekmemişim sonuçta burada hayatın tam ortasından ciğerinden bir hikaye var.”

Türk deniz ticaret filosu dünya 12’ncisi

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deniz ticaretinde Türkiye’nin geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Deniz ticaretinin artırılması konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını ve bunların sonuçlarını almaya başladıklarını bildiren Uraloğlu, 2021 yılında 31 milyon 283 bin dedveyt ton (DWT) olan Türk sahipli deniz ticaret filo kapasitesinin 2022 yılında yüzde 25 artarak 39 milyon 97 bin DWT’nin üzerine çıktığını anlattı. Uraloğlu, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz 2023 yılında da hızla büyüme devam ederek bir önceki yıla göre DWT bazında yüzde 25 daha artmış olup Türk Bayraklı 6,9 milyon dedveyt ton, yabancı bayraklı yaklaşık 42 milyon dedveyt ton olmak üzere toplam 48,9 milyon dedveyt ton kapasiteye ulaştı” dedi.
Türk deniz ticaret filosunda büyüme
Bakan Abdulkadir Uraloğlu, dünya sıralamasında Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2022 yılına göre iki basamak birden yükselerek 2023 yılında 12’nci sıraya yerleştiğini bildirdi. Uraloğlu, “Böylelikle Türk sahipli filo son 2 yılda yüzde 50’den fazla bir büyüme gerçekleştirmiş olup, hedefimiz olan dünyada ilk 10’da yer almaya bir adım daha yaklaştık. Gemi adedi bakımından ise 2021 yılında 1.574 adet olan gemi sayısı 2023 yılı sonunda 2028’e çıktı. 2002 yılında 8,9 milyon dedveyt ton kapasite ile dünyada 17’nci sıradaydık. Yaptığımız yatırımlar sayesinde Türk deniz ticaret filosu 5 katın üzerinde büyüdü ve 48,9 milyon dedveyt ton ile 12. sıraya yükseldi” dedi.
Türk bayrağı denizlerde dünyanın en prestijli bayrağı
Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türk Bayraklı deniz ticaret filosunun ise 2023 yılsonu itibarıyla 6,9 milyon DWT kapasiteye ulaşılmış olup bir önceki yıla göre yüzde 7,2’lik bir artış gerçekleştirdiğini anlattı. 2022 yılında da bir önceki yıla göre artışın yüzde 12’yi bulduğunu bildiren Uraloğlu, “Türk bayrağının denizcilik sektöründe prestij kazanması için yaptığımız çalışmalar sayesinde Türk bayraklı deniz ticaret filomuz her geçen yıl hızla artıyor. Artık denizlerde Türk bayrağı dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer alıyor” dedi. Bakan Uraloğlu, ana gemi gruplarına göre 2023 yılına ait veriler incelendiğinde Türk bayraklı deniz ticaret filosunda adet bazında 117 gemi ile Genel Kargo Gemisi’nin dedveyt ton bazında ise 1 milyon 746 bin 881 DWT ile “Dökme Yük Gemisi”nin başı çektiğinin altını çizdi.

“Nisan” filmi Türkiye ve Azerbaycan’da vizyona girdi

0

Ünlü Sinema Yönetmeni İbrahim Bülbül’ün imzasını taşıyan ve senaryosunu kaleme aldığı Nisan filmi, Azerbaycan’nın başkenti Bakü’de gala gösterimini gerçekleştirdi. Bu duygusal yolculuk, sinemaseverleri etkilemeye ve içlerinde derin izler bırakmaya aday bir filmdir.
Başrollerini Erhan Ufak, Canan Nezirova, Reşhat Kesemenli ve Murad Abdullayev’in paylaştığı Nisan, Azerbaycan’ın muhteşem doğası ve tarihi dokusu eşliğinde unutulmaz bir hikaye sunuyor. Film, seyircileri duygusal bir yolculuğa çıkararak izleyenleri büyülüyor.
Gala gösterimine katılan ünlüler arasında Doğuş, TikTok fenomeni Cellat, Mecid Hüseyinov, Gülşen Hüseyinli, Yeva Elveda, Camilya Tagizade, Günel Amirova, Zamig Elivsetoğlu ve Ülker Sultan gibi tanınmış isimler bulunuyordu. Bu ünlü isimler, filmin çıkışını kutlayarak geceye renk kattılar.
Nisan filminin vizyona girişiyle birlikte, Azerbaycan sineması kendine güçlü bir adım atmış oldu. İzleyiciler, filmdeki karakterlerle kurdukları bağ ile duygusal bir yolculuğa çıkacaklarını ve unutulmaz bir deneyim yaşayacaklarını bekliyorlar. “Nisan” filmi Türkiye ve Azerbaycan’da vizyona girdi.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları 9. Bakü toplantısı

0

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Dışişleri Bakanları 9.
toplantısı yapıldı. Toplantıya: Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darchiashvili, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov katıldı. Toplantı sonunda  bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan  şunları söyledi;
“Güney Kafkasya’yı barış, istikrar ve ortak refah alanına dönüştürmek için önümüzde gerçek bir fırsat var. İyi komşuluk ilişkileri ve tarihi dostluk bağları üzerine kurulu üçlü toplantı mekanizmasının ortak çıkarları ve endişeleri tartışmak için eşsiz bir platformdur. iyi komşuluk ilişkileri ve tarihi dostluk bağları üzerine kurulu üçlü toplantı mekanizmasının ortak çıkarları ve endişeleri tartışmak için eşsiz bir platformdur. Bu sürede gerek uluslararası alanda gerek bölgede büyük krizlere tanıklık edildiğini hatırlattı Kovid-19 salgınının ekonomik düzeni altüst ettiğini, ulaştırma ve tedarik zincirini olumsuz etkiledi.
Ukrayna’daki savaş, bölgemizde ve ötesinde her geçen gün daha da insani ve maddi yüke mal olmayı sürdürüyor. Gazze’de devam eden katliam, uluslararası sistemin içerisinde bulunduğu acziyeti göstermeye devam ediyor. Bölgede olumlu gelişmeler yaşanmaktadır
Azerbaycan’ın 30 yıllık işgalin ardından toprak bütünlüğünü yeniden tesis ettiğini, Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) aday statüsü aldı. Bölgedeki yeni durum ve işbirliğini geliştirmenin yolları aranmaktadır.
Güney Kafkasya’yı bir barış, istikrar ve ortak refah alanına dönüştürmek için önümüzde gerçek bir fırsat var. Türkiye’nin Azerbaycan ve Gürcistan ile enerji, bağlantısallık alanlarındaki başarılı işbirliğini derinleştirme konusunda mutabakata varıldı. çalışmaların ilerletilmesi için neler yapılabileceği görüşüldü.
Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının bir an önce tam kapasiteyle faaliyete geçmesi gerekmektedir. Karadeniz’in güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma gibi alanlar başta olmak üzere tüm bölge için taşıdığı stratejik öneme değindik. Somut projelerle, bölgemizde ve ötesinde işbirliğimizi güçlendirmek için birlikte çalışma yönündeki irademizi yineledik Güney Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından önemlidir.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın, çok taraflı ekonomik platformlarda da işbirliği ruhuyla hareket etmektedir. Buna en yakın örnek 2023’te yaşandı.
Türkiye Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığında, Azerbaycan ve Gürcistan’ın çalışmalarına büyük katkı sağladı. Türkiye’nin de her konuda elinden gelen desteği vermeye hazırdır. Azerbaycan’ın bu yıl BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29’uncu taraflar konferansına ev sahipliğini ve dönem başkanlığını memnuniyetle
getiren Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması sadece bölge için değil küresel güvenlik ve bağlantısallık açısından da fevkalade önemlidir. İkinci Karabağ Savaşı’nın sona erdiği Kasım 2020’den bu yana bu hedefe ulaşmak için tarihi bir fırsatın ortaya çıktığına inanmaktayız. Diğer bölge ülkelerinin de kazan-kazan anlayışıyla yapıcı bir yaklaşım sergilemelerini ve Zengezur hattı gibi bölgesel ve küresel bağlantı projelerine destek vermelerini bekliyoruz.
Gürcistan’ın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Gürcistan hükümetinin Abhazya ile Güney Osetya ihtilaflarının barışçıl çözümüne yönelik politikalarına tam desteklerini yineledik. Gürcistan’ı AB aday ülkesi statüsü verilmesinden dolayı tebrik ettik. Gürcistan’ın Avrupa Atlantik siyasi ve güvenlik yapılarıyla daha fazla bütünleşme arzusuna destek vermeye devam edeceğiz.
Gazze’deki katliamı ve yaşanan eşi görülmemiş insani trajedinin bölgesel ve uluslararası güvenliğe etkilerini de değerlendirdik. Mübarek Ramazan ayında halen Gazzelileri açlık ve salgın hastalıklarla karşı karşıya bırakmaya devam eden bu zulmün sonlandırılması çağrısında bulunduk. Acil ateşkes ilanının, insani yardımların Gazze’ye derhal ve kesintisiz ulaşılmasının önemini vurguladık. İki devletli çözüm temelinde bölgeye kalıcı barış getirmesi ihtiyacı hakkında mutabık kaldık. Son olarak üçlü formatta ve ikili ilişkiler yoluyla işbirliğimizin daha fazla geliştirilmesi yönündeki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.”


Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darchiashvili’de toplantı sonucu yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Türkiye ve Gürcistan ile çok boyutlu işbirlikleriyle birbirimize bağlıyız. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın, siyasi, ticaret, ekonomi, savunma, kültür, ulaştırma, enerji, modern teknolojiler, turizm ve diğer alanlarda güçlü işbirliğine sahiptir. Üç ülke olarak güçlü bölgesel işbirliğine sahibiz. . Bu formatın, bölgesel işbirliğinin kapsamlı, etkili ve başarılı mekanizmalarından biri olduğunu belirtmek isterim.
Üçlü format sayesinde bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınması ve değerlendirilmesinin mümkün oldu. Gürcistan, Güney Kafkasya’da barış içinde bir arada yaşamayı güçlü bir şekilde desteklemektedir ve bölgede barışı ve yapıcı işbirliğini geliştirme sürecine katkıda bulunmaya devam etmeye hazırdır. Azerbaycan ve Ermenistan’ın yakın gelecekte anlaşarak barış anlaşması imzalayabileceğini ve bunun bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın tesisi açısından bir dönüm noktası olacağını umduğumuzu ifade ettik.”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “Dünyanın her tarafına ihracat yapıyoruz”

0

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma değer, marka gibi katma değeri artıran unsurların yer aldığı ihracatı başarmaya kararlıyız.” diyerek ihracatımızı ileri seviyelere çıkarmada tüm tedbirleri alarak kararlı bir duruş göstererek, dünyanın her tarafına ihracat yaptığımızı açıklayan devlet adamı Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat; Türkiye’nin Şubat ayı dış ticaret verileri ile ilgili olarak şunları söyledi;
İhracatımızda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artış
Şubatta ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Cumhuriyet tarihimizin en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaştık. İthalatımız ise yüzde 8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu da güzel bir başarı.
Dış ticaret açığında Şubat^ta geçen yılın aynı ayına göre gerileme
Dış ticaret açığının Şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 azalarak 7 milyar dolara gerilediğini belirterek, “İhracatın ithalatı karşılama oranı da 14,6 puan artışla yüzde 75,1’e yükseldi. Şubat sonunda yıllıklandırılmış ihracatımızda 258,7 milyar dolara ulaştık. Aralık sonunda 255,8 milyar dolardı. İhracatçılarımız ilk 2 ayda ekstradan 3 milyar dolar ihracat başarısı gösterdi. Yıllıklandırılmış ithalatımız 351,8 milyar dolara geriledi Mayıs ayında 122 milyar dolar olan yıllıklandırılmış dış ticaret açığının şubat itibarıyla 93 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımızı 9 ayda yaklaşık 29 milyar dolar azalttık
Şubat sonu cari açığı 13 Nisan’da açıklanacak. 13 Nisan’da da inşallah, 30 milyar doların biraz üzerine cari açığımız gerilemiş olacak. Bunun anlamı şu; dövize ihtiyaç noktasında bir baskı ortadan kalkacak. Döviz kuruna olan baskı da azalacak.
Kişi başına milli gelirde 13 bin 110 dolara ulaştık
Türkiye 2023’ü yüzde 4,5’lik reel büyüme ile kapattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinde ilk defa 1 trilyon dolarlık barajı geçerek, 1 trilyon 119 milyar dolar milli gelire ulaştık. Kişi başına milli gelirde de yine Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamı olan 13 bin 110 dolara ulaştık.
Dış ticaretteki başarılı tabloyu devam ettirmekte kararlıyız
Türkiye’nin büyüme performansı ile Avrupa Birliği ülkeleri içinde birinci, OECD ülkeleri içinde ikinci, G-20 ülkeleri içinde ise 4. sırada olduğuna dikkati çekti. Deprem nedeniyle 6 milyar dolarlık net bir ihracat kaybı oldu. Bu olmasaydı geçen yılı 262 milyar dolar ihracatla kapatabilecektik. Hükumet olarak dış ticaretteki başarılı tabloyu devam ettirmekte kararlıyız. İhracat ve ithalatın etkin, hızlı ve kanunlara uygun şekilde yapılmasını sağlama noktasında 7 gün 24 saat çalışıyoruz Yıllıklandırılmış dış ticaret açığının şubat sonu itibarıyla 93 milyar dolardır . Bu seviyeye Mayıs ayındaki 122 milyar dolardan geldik. 9 ayda dış ticaret açığımızı yaklaşık 29 milyar dolar azalttık. İhracatın ithalatı karşılama oranı 67,5’ten yüzde 73,6’ya yükseldi.
Döviz kuruna olan baskı da azalacak
Geçen yılın Mayıs ayında 60,2 milyar dolar seviyesinde olan cari açığın, Aralık sonunda 45,2 milyar dolara geriledi. 13 Mart’ta cari açığı Merkez Bankası açıklayacak. Allah’ın izniyle 40 milyar doların altına geleceğiz. Ocak cari işlemler tablosu açıklandığında, 38-39 milyar dolarları görebileceğiz. Şubat sonu cari açığı da 13 Nisan’da açıklanacak. 13 Nisan’da da inşallah, 30 milyar doların biraz üzerine cari açığımız gerilemiş olacak. Bunun anlamı şu; dövize ihtiyaç noktasında bir baskı ortadan kalkacak. Döviz kuruna olan baskı da azalacak
İngiltere ile müjdeli bir gelişmeyi duyuracağız
Yaklaşık 10 gün sonra Almanya ve İngiltere’de önemli temaslar yapacağız. İngiltere ile müjdeli bir gelişmenin de kamuoyuna duyurusunu yapacağız Dünyanın her tarafına ihracat yapıyoruz. Yılın ilk iki ayında motorlu kara taşıtlarında 5 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
İthalatta da alınan tedbirlerin etkisiyle altın ithalatı azaldı
Makine ihracatının iyi gittiğini belirterek, “Avrupa Birliği’nde (AB) 27 ülkenin ithalatı geçen yıl yüzde 16 düştü. Buna rağmen AB’ye ihracatımızı artırmayı başardık. İthalatta da alınan tedbirlerin etkisiyle ilk iki ayda altın ithalatı yüzde 75,5 azalışla 2,2 milyar dolar seviyesinde tutuldu. Enerji ithalatımızda yüzde 20’lik bir azalışla 12,5 milyar dolar oldu. Motorlu kara taşıtları ithalatımız ise 4,7 milyar dolara geriledi. Türk lirası ile yapılan ithalatın sevindiricidir, bu kalemin yüzde 38’lik artışla 151 milyar liraya ulaştı.
AB ile Türkiye arasındaki ticaret dengeli
Türkiye’nin AB’ye 17,1 milyar dolarlık ihracat yaptığını, AB’den ise 17,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ifade eden Bolat, AB ile Türkiye arasındaki ticaretin dengelidir. Hizmetler sektörü de cari işlemler açığının kapanmasına katkı veren önemli bir sektördür. old Hizmetler sektöründe bu yılki ihracat hedefinin 110 miyar dolardır. Bakanlık bütçesinin yüzde 60’ını ihracatçılara verdik.
Eximbank bu yılki kredi ve sigorta desteği hedefi 50 milyar dolar
Göreve geldiğimizden bu yana Türk Eximbank’ın sermayesinin 3 defa artırıldı.
Eximbank geçen yıl ihracata 42 milyar dolarlık kredi desteği ve sigorta desteği sağlamıştı. Bu yılki hedefin 50 milyar dolar.
İhracatı Geliştirme AŞ. ihracatçılara 65 milyar lira kefalet sağladı
İhracatı Geliştirme AŞ’nin (İGE) ihracatçılara 65 milyar lira kefalet sağladığını belirterek, geçen ayın ortasında Hazine ve Maliye Bakanlığının desteği ile Türk Eximbankın sermayesinin 11,8 milyar lira artırıldı. Söz konusu sermaye artırımının ihracatçılar için 120 milyar liralık finansman imkanı anlamına gelmektedir.
TCMB ihracatçılar için reeskont kredisini 10 katına çıkarttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ise ihracatçılar için reeskont kredisini 3 milyar 50 milyon liraya yani 10 katına çıkardı.
İhracatçılarımıza yönelik 5 yıl süresince 10 milyon liraya kadar proje desteği
“Kurumlar vergisi ihracatçılar için 5 puan indirildi. Yeşil ekonomiye uyum paketi çerçevesinde ihracatçılarımıza yönelik 5 yıl süresince, danışmanlık hizmetleri almaları için firma başına 10 milyon liraya kadar yeşil mutabakata uyum proje desteği kararı çıktı ve uygulanmaya başlandı. İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma değer, marka gibi katma değeri artıran unsurların yer aldığı ihracatı başarmaya kararlıyız.”

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze

0

Gürcistan’da 29 Ocak’ta görevinden istifa eden Irakli Garibashvili’nin yerine başbakan adayı olarak sunulan Irakli Kobakhidze ve kabinesinin güvenoyu alması için parlamentoda oylama yapıldı. Parlamento Başkanı Shalva Papuashvili’nin yönettiği olağanüstü oturumda bir konuşma yapan Başbakan Irakli Kobakhidze şunları söyledi;
“Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonun sürdürülmesi için çaba sarf edeceğim. Dış politikada sınır komşularla ve stratejik ortak ülkelerle ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğiz. Ülkemizin toprak bütünlüğü sorunlarının çözülmesine öncelik vereceğiz. Bu yönde aktif çalışmalara devam edeceğiz. Gürcistan’ın Abhazya ile Güney Osetya Bölgeleri Rus işgali altındadır. Ülkemizin toprak bütünlüğü sadece barış yoluyla çözülmesi gerekir.”
Toplam 150 kişilik Gürcistan Parlamentosunda , iktidardaki Gürcü Hayali Partisi milletvekillerinin verdiği 84 oyla Başbakan Irakli Kobakhidze ve kabinesi güvenoyu aldı. Oylamaya katılan 10 milletvekili ise “hayır” oyu kullandı.


Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin kabinesinde sadece Savunma Bakanı Juansher Burchuladze değiştirildi. Yeni Savunma Bakanın Milletvekilli Irakli Chikovani oldu.
Başbakan Irakli Kobakhidze Gürcistan’da 2016-2019 döneminde Parlamento Başkanlığı görevini yaptı, 2021’den 1 Şubat 2024’e kadar iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin Başkanlık görevini sürdürüyordu.

error: Content is protected !!