Cumartesi, Nisan 26, 2025
tr

Fatsa

  Ordu-Fatse ilçesinin doğusunda Perşembe, batısında Ünye, güneyinde Korgan, Çamaş, Çatalpınar ve Kumru ilçeleri kuzeyinde ise Kara Deniz yer almaktadır.
Arazi dağlık ve engebelidir. Rakım 10 metreden 550 metreye kadar çıkmaktadır. Kuzeyde denize paralel olarak uzanan Canik Dağları sahile kadar kademeli bir şekilde alçalmaktadır. İlçenin iki önemli akarsuyu olan Bolaman ve Elekçi Derelerinin sahile yakın civarlarında düz araziler bulunmaktadır.
 Fatsa kısmen sahildeki Alüvyon üzerinde kısmen gerideki yamaçta yerleşmiş
bulunmaktadır. Çevrede yapılan inşaat hafriyatlarından edinilen bilgiye göre yamaçtaki iskan bölgelerinde yer altı suyu mevcut değildir. İlçenin düzlük kısımları ince kum ve killi zeminden teşekkül etmiş olup, yer altı suyu ihtiva etmektedir. Yamaçlarda ise üst tabaka 1,5 – 2 metreye kadar kil ve nebati örtü, taban ise çatlaklı mavi kalkerdir.  Dere ve Dere yatakları çevresinde oluşan taban arazileri vasıflı ( I ve III. Sınıf Toprak ) ve vasıfsız tarım alanları mevcuttur. Tarıma elverişli arazilerin % 80 ‘ ninde fındık tarımı yapılmaktadır. Daha yüksek yamaçlarda ise Orman Alanları ortaya çıkmaktadır. Topoğrafyanın kıyının gerisinde hemen yükselmesinden ve meyilinin fazla olmasından dolayı Ormanların yok edilerek Tarım Arazisine dönüştürülmesi olayına pek rastlanmamaktadır. Tipik Karadeniz iklimi hakim olup, kışlar ılık geçer, Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklar olmaz. Isı farkları azdır.
  Fatsa’nın ekonomisi tarım ve balıkçılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında fındık, çay, mısır gelmektedir. Sebze ve meyvecilik de yapılmakta olup elma ve armut yetiştirilir. Son yıllarda seracılık, kültür mantarcılığı da gelişme göstermiştir. kaynağıdır.     Doğal yer altı kaynakları açısından şanslı olan ilçede, Ilıca kasabasında şifalı su bulunmaktadır. Bu suyun romatizma, bel ağrısı, böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Elmaköy’de birçok hastalığa şifa olduğu bilinen Acısu bulunmaktadır. Kız kulesi, çınar ve ulu ağaçlar, Göreği manastırı, Cıngırt kaya ve Gaga gölü ilçede görülmeye değer yerlerdir.
 Gaga Gölü: Fatsa İlçesinin 10 km, güney doğusunda ve Örencik köyünün sınırları içinde bulunan Gaga Gölü 15000 m2 lik bir yer kaplar. Etrafı ağaçlarla kaplı olan bu gölün ortasında çok küçük bir adacık vardır. Burada bir kilisenin varlığı ileri sürülmekte ise de; bu husus söylentiden ileri gitmemiştir. Motorlu iraçlarla gölün kenarına gidilebilir.
 Kız Kulesi: Kız Kulesi İlçe’nin güneydoğusunda, Kont Pelenon tarafından yaptırılmıştır. Zamanında bir gözetleme yeri olarak kullanılmıştır. Bu gün için bu önemini yitirmiştir.
Manastır: Dumlupınar Mahallesi’nde, şimdiki cezaevinin bulunduğu yerdedir. Kont Polenon’un burada muhteşem bir şato yaptırdığı ve bugün için şatonun tümüyle yok olduğu, kalıntılarına halk tarafından manastır adı verildiği sanılmaktadır.
Göreği Manastırı: İlçenin batısına 5 km. uzaklıkta ve Evkaf köyünün sınırları içinde Pond Devleti zamanından kalma kale, şato, kilise, manastır ve yapı kalıntılarına rastlanmaktadır. Büyük bir şehrin varlığını gösteren bu kalıntılar içinde bulunan bir gümüş para üzerindeki yazıdan, zamanında Hacı Şevda isminde bir Derebeyi’nin burada hüküm sürdüğü ve adına para bastırdığı anlaşılmaktadır.
Cıngırt Kaya Mezarları: Fatsa’nın batısında ve 5 km. uzağındaki Görevi deresindeki tepenin üzerinde, zamanında bir kalenin kurulduğu, bugünkü kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kalenin üzerinden Elekçi deresine 45 derecelik bir eğimle inen ve büyük bir kayanın içinde tünel genişliğinde açılmış, 120 basamaklı bir oyuntu vardır. Dibi, asırlarca atılan taşlarla dolan bu oyuntunun, tepedeki kaleden Elekçi deresine inen gizli bir merdiven olduğu sanılmaktadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: ”Türkiye tarımsal üretimde Avrupa’da birinci”

İstanbul’da düzenlenen “Tarım Diplomasi Forumunda” bir konuşma yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat şunları söyledi; “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ile birlikte...

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde; “Türk Dünyası Medya, Reklam ve Pazarlama Birliği”

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın yoğun gayretleri sonucu bir ilke imza atarak; Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde; “Türk Dünyası Medya, Reklam ve Pazarlama Birliği”...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze görüşmesi

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze...

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze-Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev görüşmesi

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Antalya Diplomasi Forumu kapsamında gerçekleştirilen toplantıda taraflar, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın geliştirilmesinin olumlu...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!