Çarşamba, Mayıs 1, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Esnafın sorunları ve çözümleri

Esnafın sorunları ve çözümleri

  Tekirova çarşısında bulunan yerleşik esnafın isteği doğrultusunda; yaş sebze ve meyve gıda pazarının dışında açılan tekstil hediyelik gibi bölümlerin kapatılması önerileri doğrultusunda alınan, ancak uygulamada alınan kararların çarpıtılması sonucu pazarın komple yaş sebze ve meyve gıda bölümünün de kapatılarak esnaf ile halkı karşı karşıya getirilmiştir. Bu duruma açıklık kazandırmak isteyen esnaf 17 Temmuz 2010 cumartesi günü saat 13.00 de bir basın toplantısı düzenlemek istediklerini ve oda başkanı olarak esnafın yanında bulunmam ve destek vermem konusunda taleplerini bana ilettiler.

  17 Temmuz 2010 cumartesi günü yaklaşık 60 civarında esnaf topluluğunun katılımı ile bir basın toplantısı düzenledik. 372 esnafın imza attığı basın bülteninin de;

  07.07.2009 tarihinde Pazar yerinin yaş sebze ve meyve ve süt ürünleri gibi gıda maddeleri dışında diğer bölümlerin ( hediyelik, tekstil, lokum v.b. ) kapatılması önergesi biz aşağıda imzası bulunan yerleşik esnafın isteği üzerine verilmişti. Pazar yerinin tekstil bölümü dışında yaş sebze, meyve ve gıda bölümünün önergenin usulüne uygun oylanmasından kapatıldığını meclis tutanaklarından öğrenmiş bulunuyoruz. Gıda bölümü dışında açılan tekstil hediyelik ve lokum v.b. ciddi miktarda kira ödeyen ve Tekirova Belediye Başkanlık seçimlerinde oy kullanan biz yerleşik Tekirova esnafını rahatsız etmektedir. Birçok arkadaşımız bu haksız rekabet nedeniyle kiralarını ödeyememektedir. Biz yerleşik Tekirova esnafı olarak pazaryerinin gıda bölümü dışında tekstil, hediyelik ve lokum v.b bölümlerinin kapatılmasını arz ederiz 10.07.2010 tarihli 372 imza sahibi esnaf.

  Esnaf ve sanatkârların, sadece Tekirova penceresinden görünen dramatik tablosuydu yukarıdaki satırlarda seyrettiğimiz. Aslında Tekirova beldesindeki esnafın sesi, turizm kent ve beldelerindeki bütün esnafın sesi.

  Bir başka deyişle esnaf ve sanatkar s.o.s. veriyor . Önlemler alınmazsa eğer küçük esnaf ve sanatkarın durumunun her geçen gün kötüye gittiği bir gerçek. Sorunlar büyük ama çözülemeyecek düzeyde değil.

  Yaklaşık altmış esnaf ile yaptığımız toplantıda aldığımız başlıca şikâyetler  şunlardır.

1-Tur operatörleri turistleri yanlış yönlendirmekte

  Tur operatörlerinin özellikle yabacı uyruklu olan rehberleri turistleri sürekli yanlış bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir.

  Tekirova beldesinde bir esnafın, bir tur operatörünün rehberine ait olduğunu söylediği ve turist den dinlediği ” Eğer dışarı çıkarsanız jandarma ya da polis sizi tutuklar”  sözleri bu kötüleme kampanyasının ne boyuta geldiğini göstermektedir.  

  Daha önceki yıllarda da duyduğumuz benzer sözler aslında turist i otelden dışarı salmamak adına yapılsa da ülke turizmini baltalayan bir eylemden başka bir şey değildir.

  Turistlere yanlış bilgilendiren rehberler tesbit edilmeli yabancı uyruklu ise sınır dışı edilmeli ve bu davranışı sergileyen bütün rehberlerin çalışma belgeleri iptal edilmelidir.

  Başka ülkelerin tanıtım çalışmalarının karşısında bizim kendi elimizle turizmi baltalamamız anlaşılır gibi değildir.

  Çözüm: Ülkesini seven vatandaşlardan acilen rehberler yetiştirmek, Bu karalama kampanyasını yapanlar genelde, ülkemizde rehberlik yapan soydaş bildiğimiz Türki cumhuriyetlerin vatandaşları. Rehberler sıkı denetlenmeli olumsuz propaganda yapanlar en ağır şekilde cezalandırmalı ve sınır dışı edilmelidir. Bir daha ülkemize girişleri kesinlikle yasaklanmalıdır. 

2-Otellerin düzenlediği Türk gecelerindeki yanlışlıklar

  Oteller ya da tatil köyleri ilk açıldığı yıllardaki düzenledikleri Türk gecelerinde folklor oyunları dahil yaptıkları animasyonlarda Türk kültür örf ve alışkanlıklarını tanıtmaya yönelik programlar yaparlardı.

  Oysa ki otel ve tatil köylerinin günümüzdeki düzenledikleri Türk geceleri, kültür tanıtımından çok çok uzakta olup tamamen ticari faaliyete dönüşmüştür. Otel ve tatil köyleri Türk geceleri adı altında düzenledikleri gecelerde pazarcılık bile yapmaktadırlar.

  Bunun yanı sıra otel içlerinde yapılan dükkânlarda her kalem mal satılmaktadır üstelik bu dükkânlarda satılan mallar dışarıdaki çarşı fiyatlarından daha pahalıya gelmektedir. Ayrıca otel ve tatil köyü içlerinde yapılan bu dükkânlar ne kadar yasaldır.

  Çözüm: Turistlerin bir mahkum gibi hiçbir yer gösterilmeden direk otele alınıp tatili sonrasında hava alanına bırakılması uygulamasından vazgeçilip, Türk gecelerinin sokağa taşınması hem esnafımızın iş yapmasını sağlayacak, hem otellerin maliyet fiyatlarını düşürecek hem de ülkemize gelen turistlerin ülkemiz kültürünü daha iyi tanımalarını sağlayacaktır.        

3-Her şey dahil sistemi ile turizm irtifa kaybediyor

  Her şey dahil sistemi ülkemize parasız turistin gelmesine neden olmakta. Görünüşte kişi başı olarak bakıldığında turist sayısında artış olsa da gelen turistin harcadığı paranın esnafa yansıması oldukça küçülmüştür.

  Oldukça ucuz tatil yapma felsefesi ülkemizin kaynaklarının bedava kullanıldığı yönünde de yorumlanabilir.

  Çözüm : Her şey dahil sistemine sınırlamalar getirilmeli. Saatleri konusunda ve içeriği yeniden düzenlenmeli ve yasal yaptırımlar uygulanmalı.

4-Otellerin animasyonlarının olumsuz etkileri

  Özellikle çarşı merkezindeki otellerin animasyon saatlerini turistlerin çarşı alış verişine çıkabilecekleri saatlere denk getirmesi kazancını turizmden sağlayan bölgemiz için sıkıntılar getirmektedir. 

  Çözüm: Kısır iç çekişmeler yerine, turizm den daha çok nasıl para kazanırız ilkesi esas alınırsa ve yapılan düzenlemeler bu doğrultuda olursa her kesim turizmden para kazanır hale gelir 

5-Pazarcılık turizm bölgelerinde bambaşka boyutta yapılmakta

  Pazarcılık Anadolu da başka turizm bölgelerinde başka bir yapıda işlev görmektedir. Pazar deyince ilk akla gelen halkın ihtiyaçlarının karşılandığı sokak alış veriş tezgahlarıdır. Bu Anadolu da ve geçimini turizmden sağlamayan il ilçe ve beldelerde böyledir.

  Turizm beldelerindeyse pazarlar turistlerin alış veriş yaptığı çadır mekanlar konumuna gelmiştir. Seyyar olan her esnafın sabit olan esnaf için bir dezavantaj olduğu bir gerçektir. Zira toplam giderleri arasında uçurum vardır . Bunun doğurduğu sonuçsa haksız rekabettir.

  Çözüm:  Turizm ilçe ve beldelerinde Pazar yerleri yine haftada bir gün ama dükkanların önlerine mevcut dükkanların sergi açması ile yapılsın. Böylelikle hem sabit dükkanların mağdur edilmesi engellenir hem de gelen turistler Pazar havasında alış verişlerini yaparlar. 

  Yerleşik halkın ihtiyaçlarına cevap verecek pazarlarda daha iç semtlerde kurularak o yörede yaşayanların ihtiyaçları göz ardı edilmemiş olur.

6-Otel içi hizmet ve alışveriş mağazaları daha pahalı

  Otel içi hizmetler ve dükkanlar da satış yapılan mallar dışarıdaki dükkanlara oranla daha pahalı olmasına rağmen dışarıdaki esnafın sattığı mallar ve fiyatlar kötülenerek toplamda ülke turizmine zarar verilmektedir. Ayrıca turizmi baltalayan etkenlerden birisi olan hanutculukla mücadele de otel ve tatil köyleri içersindeki dükkanlar  ne kadar denetlenebilmektedir tartışılır             

  Çözüm: Otel içi dükkan sayısında kısıtlamaya gidilmeli acil ihtiyaçlara yönelik hizmet sektörü dışında kalan kalemlerde otel ve tatil köylerinde dükkanlara sınırlama getirilmelidir.

7-Ticari alanlara ve esnaf sayısına sınırlama getirilmeli

  Son yıllarda ağırlaşan hayat koşulları esnaf enflasyonunu doğurmuştur. Esnaflık yapanların dışında emekli olanlarında bir çoğunun esnaflık yapmaya başladığı bir gerçektir. Bu durum dükkanından başka gelir kaynağı olmayan küçük esnaf ve sanatkarı zor durumda bırakmaktadır.

  Çözüm: Yeni imara açılan bölgelerde ticari alanlar yaratılırken bu sorun dikkate alınmalı ve ticari alanlara sınırlama getirilmesi en acil yapılması gereken işlerden birisidir.

8-Denetimler kayıt dışı esnaf üstünde yoğunlaşmalı

  Kayıt dışı çalışanlar, esnaf sanatkarın ekmeğine ortak olup haksız kazanç elde edenlerdir. Zira kendi ekonomileri dışında ülke ekonomisine katkıları yoktur. Ayrıca işletme giderleri olmadığı için ülke ekonomisine katkısı olan esnaf ile haksız rekabet koşulu oluşturmaktadırlar.

  Çözüm: Kayıt dışı çalışanlar tesbit edildiğinde çok ağır vergi gerekirse hapis cezaları getirilerek kayıt dışı çalışmak caydırıcı hale getirilmelidir.

9-Ticaret Odalarının esnafın sorunları ile daha etkin mücadele etmesi

  Esnaflarla birlikte son yaptığımız Tekirova’daki basın toplantısı bir başka gerçeği su yüzüne çıkardı. Elimize ulaşan yaklaşık 372 imzalı dilekçeden esnaf odamıza kayıtlı esnaf sayısı yaklaşık 70 civarında idi diğer esnafların ticaret odası kayıtlı olduğunu gözlemledik. Esnafın yaklaşık % 20 sini temsil ettiğimiz halde, esnafın yanında olup sorunlarını dinleyebiliyoruz ve onları temsil etmeye çalışıyoruz ama esnafın % 80′ ni temsil eden ticaret odası ortalarda yok.

  Çözüm: Ticaret odaları da esnafının sorunlarına sahip çıksın, ticaret odası üyelerinin de sorunlarının muhatabı biz olacaksak ticaret sicil kaydı yeniden düzenlensin, şirketlerin dışında kayıt almasınlar bireysel işletme açan esnafın kayıtları ve sorunlarıyla esnaf odaları ilgilensin.   

10-Yatak sayısına sınırlama getirilmeli

  Son yıllarda artan yatak sayısı işletmeler arası rekabeti artırmış gibi görünse de, fiyatlardan verilen ödünler kalite düşmesine neden olmakta. Gerek gelen turistin kalitesinin düşmesi gerek hizmet anlayışındaki kalitenin düşmesi ülkemizde turizmi, para kazanılan sektör değil de bedavaya hizmet edilen sektör haline getirmiştir.

  Çözüm: Yatak sayısına dur deyip bu kör dövüşüne son verilmelidir. 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

Türkiye-Kırgızistan lojistik işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu’nda alınan kararlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş...

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Gümrük anlaşması

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında, Ağustos 2022'de imzalanan gümrük anlaşmasının onaylanması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı 18 Ağustos 2022 tarihinde Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!