Çarşamba, Mayıs 8, 2024
tr
Ana Sayfa BÜYÜKELÇİLER - BAŞKONSOLOSLAR Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze: Gürcistan-Türkiye iki dost ve komşu ülke

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze: Gürcistan-Türkiye iki dost ve komşu ülke

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
     Gürcistan-Türkiye ilişkilerine büyük önem verenve  “İki dost ve komşu ülke olan Gürcistan-Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkiler, dünya ülkelerinin örnek alacağı durumdadır.”diye söyleyenGürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, Gürcistan-Türkiye ilişkileri konulu yaptığım röportajda şunları söyledi; 
Gürcistan-Türkiye arasındaki ekonomik ve turizm ilişkileri nasıl ve daha iyi bir seviyeye gelmesi için neler yapılmalıdır?
Yeni yatırımlar yapılması konusunda çalışmaları sürdürüyoruz
     “İki dost ve komşu ülke olan Gürcistan-Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkiler, dünya ülkelerinin örnek alacağı durumdadır. Bu ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda devlet ve hükümet büyüklerimizin büyük çabası vardır. Bunlar bölgede insanlar arasındaki ilişkiden ibarettir. İnsanların duası böyledir. Fazla olunca, daha fazlasını ister. Yeni yatırımlar yapılması konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Artık bu tür adımların kesin olması gerekir.
2008 yılı sonunda Serbest Ticaret Antlaşması faaliyete geçti
     Baku-Tiflis-Kars demiryolu projeleri dünya çapında önemli projelerdir. Bunun yanında diğer projelerin üretilmesi gerekir. 2008 yılı sonunda Serbest Ticaret Antlaşması faaliyete geçti. Bu nedenle Gürcü ve Türk malları herhangi bir vergisiz Gürcistan ve Türkiye’ye getiriliyor. İkili ilişkilerimiz hariç, Gürcistan’da transit geçişleri çok önemlidir. Bu geçişlerin % 80’nini Türk nakliye şirketleri yapıyor. Bu yol Orta-Asya ülkelerine kadar uzanıyor. Batum Havalimanı Türk şirketi tarafından inşa edildi. Batum Havalimanının ortak kullanımı konusunda antlaşma yapıldı. Bu havalimanını çok iyi değerlendirmemiz gerekir.
Sarp Sınır Kapısında yaya geçişi kaldırıldığında iki ülke
arasındaki ticari ilişkileri etkiler mi?
Sarp Sınır Kapısı iki kardeş ülke vatandaşlarını birbirleriyle buluşturuyor
    70 yıl kapalı kalan Sarp Sınır Kapısı, 1989 yılı 1 Eylül’ün de o zamanın Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz döneminde Gürcistan ve Rusya Dışişleri Bakanları görüşmesi sonucunda Sarp Sınır Kapısı açıldı. Halkın yoğun isteği karşısında sınır fazla kapalı kalmadı. Sovyet Rusya o dönemde bu kapının açık kalmasını istemiyordu. Senelerce bu kapı kapalı kaldı. Sarp Sınır Kapısı iki kardeş ülke vatandaşlarını birbirleriyle buluşturuyor. Bu nedenle iki ülke arasında çok geçişler oluyor.
Sarp Gümrük Kapısı diğer gümrüklerle bir tutulamaz
    Bizim için en yakın dost ülkeler Türkiye ve Azerbaycan’dır. O zamandan bu tarafa Sarp Gümrük Kapısı diğer gümrüklerle bir tutulamaz. Çünkü bu kapı farklı bir kapıdır. Yerleşim yerleri 20–30 km. uzak ama Sarp Sınır Kapısı bir köyün ortasında bulunmaktadır. Sınırdan karşı tarafa geçtiğinizde komşunun evine girmiş gibi oluyorsunuz. Sınır kapısında yaya geçişinin kaldırılması konusunda bir düşüncemiz yoktur.Yaya geçişleri kaldırıldığında arabayla mecbur geçmek zorunda kalacağız. Şu andaki mevcut durumun düzeltilmesi gerekiyor. İki ülke arasında sorunsuz yaya geçişlerinin yapılması gerekir. Bizim düşüncemiz yasaklamalarla ilişkilerimizi geliştiremeyiz. Yaya geçişinin yasaklanması kanunlar çerçevesinde, karşılıklı saygı içinde düzeltilmesi gerekir. 
İnsanlar karşılıklı olarak rahat gidip, gelmeleri gerekir
    İnsanlar karşılıklı olarak rahat gidip, gelmeleri gerekir. Sınır kapısında yaya geçişi yasaklanırsa insanlar arasında dargınlığa neden olacaktır. Ama biz ve devlet büyüklerimiz araçlarla gidip-gelindiği için yaya geçişinin kaldırılması bizi etkilemez.Yük taşınıyorsa otobüsle geçilmesi gerekir. Şayet elde taşınabilir bagajla geçilecekse bunda bir sakınca olduğunu düşünmüyoruz. Çok fazla bagajı olanlar genellikle otobüs kullanıyorlar veya uçakla gidip geliyorlar. İşadamları zaten transit olarak araçla gidiyorlar. İnsan bir acil durumu olduğunda yaya olarak geçebilir. Batum ve Trabzon havalimanı kullanıldığında zaten araca gerek kalmıyor. İş adamlarının çoğu havalimanını kullanıyor. İnsanlar akrabalarını ziyaret edip, uçağa binip gidiyor.
 
                          
                                  Gürcistan Trabzon Başkonsolosu 
                                             Avtandil Mikatsadze
 
Dünya ekonomik krizden dolayı bir çıkar yol arıyor
    Dünya ekonomik krizden dolayı bir çıkar yol arıyor. Bizim vatandaşlarımız Kemalpaşa’dan alışverişini yapıyor, geri ülkesine dönüyor. Bizim bilgimiz dahilinde istatistiklere göre bu alışveriş yapan kişi sayısı aylık 200.000 kişidir.
Her ay Kemalpaşa’ya 20 milyon dolar bırakmış oluyoruz
    Bu sayı fazlada olabilir. Bunu günlük iki yüz kişi düşünürsek kimisi günde 500 dolar, kimisi 1000 dolar harcarsa her ay Kemalpaşa’ya 20 milyon dolar bırakmış oluyoruz. Böylece Kemalpaşa’daki iş adamına destek olmuş oluyor. Kısa bir zaman önce Acara Hükümet Başkanı ve Artvin iş adamları ile bir toplantı yaptık. Artvinli işadamları yaya geçişi kaldırıldığında endişelerini ve ekonomik kayıbın çok olacağını ifade ettiler. Bu kayıbın çok olmaması için oradaki iş adamları ile bir toplantı yapılmasını söyledik. Bu toplantılar Sarp, Batum- Artvin olabilir. Serbest Bölge açarız. Kemalpaşa’daki insanlar mağazalarını karşı tarafa, o serbest bölgeye taşıyarak mağazalarını oraya açarlar. İnsanlar orada alışverişlerini yaparlar. Bu şekilde uygulandığında sınır ticaretinde büyük kayıp olacaktır. Bunun sonucu Kemalpaşa’daki iş adamları daha önce kazanmış oldukları paraları kaybetmiş olacaklardır.                           
Sarp Sınır Kapısı bu bölgenin ana damarıdır
    Ancak şunun bilinmesi gerekir ki Avrupa’dan, ABD’den insanlar gelerek Kemalpaşa’da alışveriş yapmaz. Gürcistan- Türkiye halkları arasındaki ilişkilerde ticari ilişkiler dışında arkadaşlık kuruluyor. Böylece karşılıklı gidip geliniyor. İki ülke arasındaki gümrük müsteşarlıkları sınır ticaretinin geliştirilmesi konusunda görüşmeler yaptılar. Sarp Sınır Kapısı bu bölgenin ana damarıdır. Gümrüklerde bir taraf kontrol ettiğinde karşı ülke kontrol etmeyecektir. Bunun görüşmeleri yapılıyor. Bu nedenle iki ülke birbirine çok güveniyor. Bu konuda çalışmalar başladı.
Gürcistan-Türkiye en samimi iki ülke olacaktır
    Bu şekilde Gürcistan-Türkiye en samimi iki ülke olacaktır. Sovyetler Birliği zamanında bize başka tarih, farklı öğretiliyordu. Artık Rusya’nın aracı dostluğuna ihtiyacımız yok, bize kendi dostluğumuz yeter. Biz aracı istemiyoruz, aracısız ilişkiler daha iyi olur. Abhazya, Osedya dostlarımızla birebir görüşsek, tüm sorunlarımızı hallederiz. Biz bu konuda çalışmaları sürdüreceğiz. İki tarafı sevindirecek bir karar alacağız.
Trabzon ve Türkiye’de görev yapmak gurur vericidir
    Benim için Trabzon ve Türkiye’de görev yapmak gurur vericidir. Dost ve kardeş ülkede görev yapmaktayım. Trabzon- Batum’la kardeş şehirdir. Kardeş şehirde görev yapmak mutluluk vericidir. Batum’da eğlence yerlerinin çokluğu insanlar arasındaki kaynaşmayı daha çok sağlıyor. Biz kanunsuzluğa karşı çeşitli değişiklikler yaptık.
Gürcistan’da kanunsuzluk yapan herkes cezasını çeker
    Gürcistan’da kanunsuzluk yapan herkes cezasını çeker. Kanun karşısında ister devlet başkanı olsun, ister hizmetli olsun herkes eşittir. Gürcistan’da çok sayıda dil ve dinde insanlar vardır. Kanun önünde ayrımcılık yoktur. Türkiye’de hizmet veren bir şirket, aynı hizmeti Batum’da da çok rahat verebilir. İki ülkenin Karadeniz kıyısında olması nedeniyle birçok ortak özellikler vardır. Adetlerimiz birbirine çok benziyor. Batum’a gidip, gelmek çok rahattır. Çünkü birbirimize çok benziyoruz.”
 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!