Cuma, Kasım 22, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Kriz varsa, çare de var...

Kriz varsa, çare de var…

   Hepimizi az yada çok etkileyerek, farklı farklı sıkıntıların içine çeken global kriz hem ulusal hem bireysel olarak birtakım çözüm önerilerini de geliştirme olanağı sağladı. Buna iyimser yönden baktığımızda aslında çare bulma, önlem alma konularında beyin jimnastiği yapmaya teşvik ettiğini görmekteyiz.

    Memleketimizde olup biten her iyi yada kötü gelişme yine bu nadide ülkemizin bir bireyi olarak, hepimizi yakından ilgilendirmekte ve çözüme katkıda bulunma noktasında üzerimize eşit oranda sorumluluklar yüklemektedir. Şüphesiz ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olduğunda göğsümüzün kabardığını, umudumuzun güçlendiğini hissederiz. Aynı şekilde üzücü hadiseler de bir o kadar canımızı yakar, uykularımızı kaçırır ve kendi mutluluklarımızı dahi gözümüz görmez olur. Bu Türk insanının özünde var olan vatan, millet, bayrak, birlik, beraberlik gibi kutsal değerlerin yansımasıdır. Bu ifademi Atatürk’ün “Ne mutlu Türküm diyene”  sözü ile taçlandırmak isterim hazır yeri gelmişken.

    Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşları olan TÜRK İŞ, HAK İŞ, TESK, TİSK, KAMU SEN, TÜSİAD, MÜSİAD ve TİM’in katılımlarıyla “Kriz varsa çare de var!” seferberliği başlattıklarını kamuoyuna duyurdu. Hisarcıklıoğlu bu kampanyanın 2. aşaması olarak da halkımızın eve kapanmayıp, alışveriş için sokağa çıkmasının çözüm sürecinde ne kadar önemli olduğu bilincini ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ifade etmektedir. Bu kriz ortamında muhakkak ki toplumun her kesimi ne yapabilirim, çözüme ne kadar katkıda bulunabilirim sorusundan hareketle yetkileri ve imkanları ölçüsünde çaba sarf etmektedir. Yukarda saydığımız kuruluşların ortaya koyduğu bu ortak seferberlik genel olarak ülkemizin ve içinde yaşayan her bir vatandaşın krizden daha az etkilenerek güçlü bir şekilde üstesinden gelebilmesini amaçlamaktadır. Hatta daha da kararlılıkla krizin fırsata dönüştürülebilmesi yönünde başarılı çalışmalar yapılabileceğinin farkındalığını ön plana çıkarmayı hedeflemektedir. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere, başbakan yardımcımız, ana muhalefet partisi, muhalefet partisi genel başkanları bu seferberlik çağrısında desteklerini ortaya koymuşlardır. Üreten Türkiye platformu sağduyumuzla genişlemeye devam etmektedir. Krize çare seferberliği kapsamında, TÜRKONFED, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği, Türkiye İş Kadınları Derneği gibi STK’ları da sorumluluk üstlenerek üzerine düşeni yapmaya kararlı olduğunu göstermektedir.

    Bütün bu çabaların, sarfedilen emeklerin asıl amacının içinde bulunduğumuz kriz döneminin zararsız atlatılması, krizin fırsatlara dönüştürülebilmesi ve kurum ve bireylerin ortak bir sağduyuyla yapılabilecek olanın en iyisini yapma bilinciyle tüketen değil üreten toplum olma çabasını ortaya koyduğunu görmekteyiz. Biz veya ben ne yapabiliriz sorusunu kendimize sorduğumuzda zaten çözüme ilk katkıyı sağlamış oluruz. Zira sorunu anlamak, sorun içindeki sorumluluğunun bilincine varmak çözüm üretmenin ilk basamağıdır. Ülkemiz yıllar boyu birçok kriz yaşamış, az ya da çok yıpranarak bu günlere gelmiş ama hiçbir zaman birlik, beraberlik, olgusundan bananecilik düşüncesine sapmamış, sabırlı olduğu kadar kararlı ve aldığı kararlarda da başarılı olduğunu göstermiştir. Buna güvenerek şimdiki kriz dalgasından da sahip olduğu erdemle, sağduyusuyla, çözüm çabalarına katkısıyla başarılı bir şekilde çıkacağını düşünüyorum ve ümidediyorum. 72 milyon nüfusumuzla iç pazarı en gelişmiş ülkelerden biriyiz.

    Krizin psikolojik etkilerinden sıyrılarak çarşıya pazara çıkıp, gündelik alışverişlerimizi yapmak, gelecek kaygısını bir yana bırakıp yastık altında emniyet olsun diye sakladığımız birikimlerimizi iç piyasaya kazandırmak, sıcak para dönüşümünü sağlamakla üzerimize düşeni en doğru şekilde yağmış olacağımızı düşünüyorum. Halk çekinip piyasaya para sunmadığında esnafın eline sıcak para geçmeyecek, dolayısıyla esnaf toptan alışverişlerini yapamayacağı için toptancıların üretimcilerden alımları duracak, üretimciler bu kısır döngünün etkisiyle üretimlerini durduracak ve nihayetinde buralarda çalışan insanımız işten çıkartılacak. Sonuca bakarsak, birey olarak yapmamız gerekeni yapmadığımız da en acı faturanın yine bize çıktığını, eninde sonunda zarar görenin bizler olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bananecilik felsefesiyle değil, bu kriz hepimizin sorunu ve hep birlikte çözüm üretmek zorundayız düşüncesiyle hareket etmek mecburiyetindeyiz.

Netice olarak işsiz kalan bizler, kapanan işyerleri bizim, ve kaybeden bizler olduğu kadar ülkemiz olacaktır. Yapacağımız her alışverişte ekonomiye sağladığımız katkının farkında olmalı, krize bir çelme de biz takalım, alışveriş yapalım mantığını çevremize yaymalı, bu güzel ülkemizin sorunlarında çözümü başkalarından beklemek yerine taşın altına elimizi koymalıyız. Hiçbir katkısı olmadan sadece şikayetlenmek, suçlu aramak, başkalarından çareler beklemek basiretsizlik ve vurdumduymazlıktan başka bir şey değildir.

    Damlaya damlaya göl olur sözünü hatırlarsak bu bile bireysel çabaların nasıl da büyük başarılara dönüşeceğini göstermektedir. Öyle ki, kazandığımız onca savaşın temelinde bu bilinç vardır. Kadın, çocuk, yaşlı, Türk, Kürt, Laz, Çerkez vs demeden sergilenen kurtuluş mücadelelerini hatırladığımızda bir bireyin kazanılan zaferlerde ne kadar önem taşıdığını en bariz şekliyle görüyoruz.  Savaşlar sadece güvenlik açısından askeri olarak değil, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak da daima hayatımızda önemini, varlığını sürdürmektedir.

   O halde bu ülke bizim, bu millet bizim, bu sorun bizim bilinciyle hareket edelim, alışveriş yapalım, sıcak para akışına katkıda bulunalım, çevremizi uyaralım. Vicdanları rahat bireyler olarak ülkesine faydalı olmanın gururunu yaşayalım. … ve asla unutmayalım;

      Kriz varsa çare de var!…

 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!