Cumartesi, Nisan 27, 2024
tr
Ana Sayfa BÜYÜKELÇİLER - BAŞKONSOLOSLAR Gürcistan Ankara Büyükelçisi Giorgi Janjgava: “Türkiye Gürcistan’ın en büyük yatırımcı ülkesi”

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Giorgi Janjgava: “Türkiye Gürcistan’ın en büyük yatırımcı ülkesi”

Gürcistan Ankara Büyükelçisi Giorgi Janjgava “Türkiye-Gürcistan ekonomik ilişkileri ve Gürcistan’ın yatırım ortamı verileri” ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret cirosu
“Türkiye ve Gürcistan, 2023 yılı için hedef koyduğu 3 milyar dolarlık ticaret hacminin 2.8 milyar dolarlık kısmını şimdiden gerçekleştirdi. Bu rakamların iki ülke arasındaki ilişkilerde nitelik sıçramasına neden olacaktır. İki ülkenin dış ticaretinde ortaklık oranı her geçen yıl artıyor. Buna göre Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret cirosu, geçtiğimiz yıl bir önceki seneye göre yüzde 30 arttı ve 2.81 milyar dolar oldu. Bu rakamın iki ülke arasındaki en yüksek tarihi endekstir.
Gürcistan, kolay iş yapılabilecek ülkeler sıralamasında
Dünya Bankası 2020 verilerine göre Gürcistan, kolay iş yapılabilecek ülkeler sıralamasında dünyanın 7. ülkesi olarak kayıtlara geçti. Ekonomik Özgürlük Endeksi 2022 verilerine göre Gürcistan, dünyanın en özgür 26. ülkesi olarak yer alıyor. Yolsuzluk Algılama Endeksi 2021 yılı verilerine göre ise Gürcistan, 180 ülke arasında 45. sırada bulunuyor. Ülkede özellikle sanayi alanında doğrudan yatırımcı bulunurken, Türkiye Gürcistan’ın en büyük 7. doğrudan yatırımcı ülkesi konumunda.
Bölgesel enerji projeleri iki ülke için büyük önem taşıyor
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ortak yatırımların iki ülke ticaretindeki olumlu yansımasına neden oldu. Ortak yollarla uygulanan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı gibi bölgesel enerji projeleri iki ülke için büyük önem taşıyor. Bu konudaki aktif işbirliklerimiz sonuna kadar devam ediyor. Güney Gaz Koridoru projesinin (TANAP ve TAP) uygulanması ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi de iki ülke için büyük önem arz ediyor Gürcistan, dünyada kolay iş yapılabilecek ülkeler sıralamasındadır.
Demiryolu projesi de iki ülke lojistik işbirliği açısından önemlidir. Bu projelerle sevkiyat süreleri kısaldı.
Demiryolu projesi sevkiyat süresini 35 günden 15-17 güne indiriyor
Demiryolu projesi; Gürcistan ve Azerbaycan sevkiyat süresini 35 günden 15-17 güne indiriyor ve teslimat süresini kısaltıyor. İlk aşamada, projenin kapasitesinin yılda 5 milyon ton kargo olması, sonra 15 milyon tona çıkarılması öngörülüyor. Projenin yılda 1 milyon yolcu taşıması hedefleniyor.
Hidroelektrik santraller açısından önemli bir potansiyel
Gürcistan, özellikle verimli su kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Ülkede çok sayıda akarsu bulunuyor. Bu akarsular, taşımacılık için uygun olmamasına rağmen hidroelektrik santraller açısından önemli potansiyeller barındırıyor.
Dünyanın sayılı su kaynaklarına sahip bir ülke
Gürcistan’da 850’den fazla göl, yarısından fazlası termal olmak üzere 2 bin civarında da mineral su kaynağı bulunuyor. Dünyanın sayılı su kaynaklarına sahip olan Gürcistan, bu su kaynaklarının yüzde 10’unu kullanıyor. Ülkede bu alanda önemli iş potansiyeli olduğu kayıtlarda yer alıyor.
Turizm konusunda önemli destinasyonlara ev sahipliği yapıyor
Gürcistan, turizm konusunda önemli destinasyonlara ev sahipliği yapıyor. Özellikle bakir doğası ile doğa turizminin önemli merkezlerinden biri olan ülkede turizm, hizmetler sektöründe liderliği üstleniyor. Ülke ekonomisinin % 51.4’ünü hizmetler oluştururken, sanayi sektörü GSYH’nin % 41.6’sını oluşturuyor. DEİK 2022 Gürcistan Ülke Raporu’na göre ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırımların % 38’i finans sektörüne yapıldı.”

1 YORUM

  1. 3 milyarlık ticarette ülkelerin ihracat payları nedir? Gürcistan Türkiyeye kaç milyarlık mal satıyor, kaç milyarlık mal alıyor?

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

Türkiye-Kırgızistan lojistik işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu’nda alınan kararlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş...

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Gümrük anlaşması

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında, Ağustos 2022'de imzalanan gümrük anlaşmasının onaylanması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı 18 Ağustos 2022 tarihinde Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!