Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
T.C. Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, “Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve Gürcistan’da 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle uygulamaya giren Gürcistan’da uzun süreli kalışları düzenleyen yeni yasa” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Gürcistan’da uzun süreli kalışları düzenleyen yeni bir yasadır
“Öncelikle Gürcistan’la Türkiye arasındaki vize muafiyeti aynen devam etmektedir.Sadece vizesiz değil, aynı zamanda pasaportsuz kimlikle geçiş uygulaması da aynen devam etmektedir.1 Eylül tarihi itibariyle uygulamaya giren yeni yasa sadece Gürcistan’da uzun süreli kalışları düzenleyen yeni bir yasadır. Bu çerçevede 180 gün içerisinde 90 günden daha fazla kalacak olan kişilerin önecelikli uzun dönemli bir vize alması daha sonrada neden burada olduklarına bağlı olarak bir oturma ve çalışma vizesi alması gerekiyor. Aradaki fark bir vize muafiyetinin ortadan kalkması değil, tamamen burada uzun vadeli kalacak olan kişilerin önce uzun vadeli bir vize, daha sonrada çalışma, öğrenim, oturma vizesini alması gerekiyor. Bu yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra uygulamada vatandaşlarımızdan çok sayıda şikayet aldık. Birçok vatandaşımızın uzun vadeli vize ve oturma izni, çalışma izni, öğrenim vizesi alması konusunda zorluk çektiklerini ve bu konu ile ilgili olarak çok sayıda başvurunun red edildiğini gördük. Bizde bu konuyu bu çerçevede Başbakan Yardımcısı, Başbakan, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanlığı ve olabilecek tüm muhataplarımız nezdinde dile getirdik.Burada şunu anladık ki yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ortaya çıkan sorun sadece Türk vatandaşları için değil, diğer yabancı ülke vatandaşları içinde benzer özellik ve nitelikler taşıyor.
Vatandaşlarımızın yaşadığı sorunları yakından biliyoruz
Bu ne denle gerek AB üye ülkelerinin ve başka ülkelerin bu yönde Gürcistan Hükümeti nezdinde benzer girişimlerinin olduklarını gördük. Gürcistan Başbakanı da daha önce bu uygulamadan dolayı üzüntülerini ederek, bu yasayı ilgili kurumların tekrar bir araya gelerek değerlendireceklerini ve ilgili sorunları gidereceklerini belirtti.Adalet Bakanı ile yaptığım görüşmede bu çalışmanın ileri bir aşamaya geldiğini anlıyorum.Konuyla ilgli bir taslağın kısa zamanda Gürcistan Hükümeti Bakanlar Kurulunda ele alınacağını ve daha sonrada Gürcistan Parlamentosuna gönderilerek oanaylanacağını anlıyorum. Yeni onaylanacak yasadan sonra vatandaşlarımızın 1 Eylülde yürürlüğe giren yasa ile yaşadıkları sorunları bir daha yaşamayacaklarını ümit ediyorum.Ancak ne tür değişikler yapılacağını önceden öngörmek mümkün değildir. Konuyu önceden takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın yaşadığı sorunları yakından biliyoruz. Bunları Gürcistan makamları nezdinde kuvvetle dile getiriyoruz. Gerek bizim ve gerekse başka ülkelerin bu konudaki girişimleri ümit ediyorum ki sonucu hayırlı olur.
25 Mart 2015’e kadar ilave bir süre kazanmaları söz konusu
Vizelerinin dolması nedeniyle180 günlük süre içerisinde 90 günden fazla ülke içinde kalanların 25 Mart 2015’e kadar ilave bir süre kazanmaları söz konusudur. Ülke dışına çıkmadan ülke içindekiAdalet Bakanlığı birimlerinden vizesini ve oturma izni başvurusunu yapma hakkına kavuştu. Bu uygulama yabancı ülke vatandaşlarının mağduriyetine yönelik bir uzatmadır.Bu yasayla başvuru kriterlerinde değişiklik yapmağı öngörüyorlar. Ülke içinde 90 günlük süreyi dolduran vatandaşlarımızın ülke dışına çıkmadan buradan başvuru hakkı tanınmış oldu.
Türkiye ve Gürcistan stratejik ortak, çok özel iki dost ve komşu ülkedir
Türkiye ve Gürcistan tarihten gelen özel bağları olan stratejik ortak, çok özel iki dost ve komşu ülkedir. Gürcistan Türkiye’nin doğuya açılan kapısı, Türkiye ise Gürcistan’ın batıya açılan kapısıdır. Son 20 yıl içerisinde ilişkilerimiz gelişerek devam etmiştir. Gürcistan bugün Türkiye’nin bir numara ticaret ortağıdır. Sayı ve yatırım açısından üçüncü veya dördüncü sırada olmakla birlikte Gürcistan’da her alanda yatırımları olan bir ülkeyiz. Batum havaalanı ortak kullanımı, kimlikle geçiş, pasapotrsuz geçiş, dünyada bu gibi ilişkiler ender görülür. Gürcistanla gerçekten çok özel bir ilişki ağımız vardır. Diğer ülkelere örnek ilişkidir. Gürcistan’la Türkiye arasındaki ilişki ağını başka ülkelerde görmek mümkün değildir. İki ülke arasındaki ticari ilişkimizi siyasi alandada geliştiriyoruz. Diğer bölge ülkelerininde bu bölge işbirliğimize katılacaklarını ümit ediyoruz. Beraber çalıştığımız sürece Türkiye-Gürcistan ilişkilerini ilerleteceğiz. Son zamanda bunu ileriye götüren karşılıklı üst düzey ziyaretler oldu.
İlişkilerin iyi ve geleceğini de parlak görüyorum
Sınır Kapısındaki küçük sorunlar aramızdaki medeni bir şekilde kısa zamanda çözülmektedir. İlişkilerin iyi ve geleceğini de parlak görüyorum. Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan ilişkileri Kafkasya bölgesi için büyük önem taşıyor. Bu ilşkiler bölgedeki sorunların çözümüne büyük katkı yapacaktır. Bu üç ülke arasındak iyi ilişkiler büyük projelerin uygulanmasına katkısı olmaktadır. Önümüzdeki yıl inşallah demiryolu projesi gerçekleşecektir. Bu iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin diğer bölge ülkeleri arasında barışa, diyologa götürmek açısından bir çekim noktasına götüreceğini düşünüyorum. Gürcistan-Türkiye arasındaki ilişkiler ekonomik ve siyasi anlamda daha da geliştiriliyor.”