Perşembe, Nisan 18, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Kitap okumak

Kitap okumak

   Dinimizin ilk emridir ”Oku”…Bunu bilmeyen yoktur, sanıyorum…Her ne kadar günlük hayatta uygulamalarını pek göremesek de… Peygamber efendimizin, çeşitli hadislerde ilim ve ilim sahibini övmesi, müslümanları ilim öğrenmeye ve okumaya teşvik etmiştir.. şöyle ki; Cenabı Hak, Peygamber efendimize ilmin dışında herhangi bir şeyi kendisine arttırması için dua etmemesini emretmiştir.
  .”Rabbim ilmimi arttır” de, buyurmuştur.. Çünkü, okumak sayesinde elde edilen ilim, bitmek tükenmek bilmeyen bir hazinedir..
  İlim yalnızca sahibine değil, başka insanlara hatta diğer canlılara bile fayda sağlar. Hem dinimiz bunu emrederken, hem de gelişen ve değişen dünyaya uyum ancak okumakla mümkün iken maalesef yeterince okumuyoruz..
  Ülkemizde her yüz kişiden sadece 4.5 kişi kitap okuyor. Kitap okumuyoruz diye hayıplanıp sızlanmakla ele bir şey geçmez tabi ki.. Bu alışkanlığın çok küçük yaşlarda kazanıldığı bir gerçek. Çocukların ilgi ve alışkanlıklarının ailede şekillendiği düşünülürse, burada görev anne-babalara düşüyor.
   Çocuklar, bizim sözlerimizden çok adımlarımızı takip ederler. Okumalarını istiyorsak, önce biz elimize kitap alacağız.. 
   Okumayan, çocuklarının okumalarını desteklemeyen ailelerin, çocuklarından bunu beklemeleri beyhude bir hayaldir. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için, daha çok küçük yaşlard,a çocuğa özel zaman ayırarak,onun yaşına, ilgisine uygun masal ve öykü kitapları okunabilir.
   Evde, hem diğer aile fertleri hem de çocukların ulaşabileceği şekilde, farklı kitaplardan oluşan bir kitaplık yapılabilir. Kitaplar,çocukların ilgi alanlarına ve yaşına göre,çocukla birlikte seçilmelidir.
   Anne babalar, çocukla birlikte alışverişe çıktıklarında, bir kitapçıya veya kitap-dergi reyonuna uğramalıdırlar. Kitap okuma alışkanlığı için kütüphane kullanımının etkisi de büyüktür.kütüphanelerin aktif kullanımı için yönlendirilmelidir. Anne babaların ödül listesinde kitaplar da olmalıdır.
   Okumadığında, uyarmak yerine kitap okuduğunda motive edip desteklemek daha doğru olur. Yaşına uygun bir dergiye abone olması ya da düzenli takip etmesi için yol gösterilebilir. Anne babalar belli zamanlarda, belli sürelerin okumaya ayrılmasını sağlayabilirler. Diliyorum bu öneriler işinize yarar. .
  Ağaç yaşken eğilir, unutmayalım.. Önce biz anne babalar okuyalım, o zaman emin olun çocuklarımıza ”okuyun” dememize bile gerek kalmayacak.
  Nasıl okuyabileceğimizi değil, okuduklarımızı tartıştığımız zamanların hayaliyle…Esenlikler…
  1. İYİ Kİ KİTAPLAR VAR
    Sevgili Yasemin Hanım,
    Çocuklarımız bir video kayıt cihazı gibi.
    Kaydettikleri şeyin ne denli önemli olduğunu manevi değerlerimiz ile birlikte ne güzel izah ettiniz.
    Yüreğinize sağlık.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!