Pazar, Mayıs 5, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Azerbaycan enerji merkezi olma yolunda

Azerbaycan enerji merkezi olma yolunda

 Enerji politikasının önemli bölümünü oluşturan  “Yüzyılın anlaşması” nın Azerbaycan tarihinde, ekonomik gelişiminde çok büyük öneme sahiptir. Bu sözleşme sadece dünya pazarının yüksek kaliteli petrolle ihtiyacının karşılanması değil, aynı zamanda, Azerbaycan ekonomisinin, özellikle petrol ve sanayi sektörünün modernleşmesine büyük ölçekte katkı sağlamıştır. Batı’nın bir takım lider devletleri ve  Orta Asya bölgesi devletleri için stratejik önem taşıyan “Yüzyılın anlaşması” bölgede diğer küresel projelerin gerçekleşmesine zemin yaratmıştır.Bu anlaşma Batı devletlerinin Azerbaycanla tüm alanlarda geniş çaplı işbirliğine ilgisini artmasına neden oldu. Uluslararası finans kuruluşları ile ilişkilerde niteliksel yeni bir aşamanın başlangıc temelini attı.
 Azerbaycan petrolü ve gazı mevcut boru hatları sistemleriyle tüm yönlere naklediliyor. Fakat mevcut potansiyeli göze alarak imkanları genişletmek, geliştirmek ve sayısını artırmak mümkündür. Resmi Bakü petrol-doğal gaz kaynaklarının taşınması ile   ilgili önerilen tekliflere her zaman destek olmuş ve bu alanda çeşitli projeler üzerinde düşünen Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğine katkı vermeye hazır olduğunu beyan etmiştir. O yüzden bir çok ülkelerin enerji güvenliğinin teminatına büyük katkılar veren Azerbaycan bu sebepten de dünya birliğinde güvenilir ve stratejik bir ortak olarak yerini sağlama almıştır.
 Petrol stratejisinin başarıyla hayata geçirilmesinden sonra Azerbaycan, doğal gaz ihracat politikası ile ilgili stratejik amaçlar belirlemeye başlamıştır. Azerbaycan şu anda uluslararası piyasalara (Türkiye, Rusya, Gürcistan) doğal gaz ihraç eden, bölge genelindeki tek ülkedir. Bu nedenle de AB tarafından, Güney Gaz Koridoru’nun “sağlayıcı ve katılımcı” sı olarak görülmektedir.
 Azerbaycan’ın girişimi ile BTC, Bakü-Supsa petrol, Bakü- Tiflis- Erzurum doğal gaz hatlarının çalışmasından sonra hidrokarbon kaynaklarının nakli ile ilgili bölgede tamamen yeni durum oluşmaya başladı. Yani Hazar’ın hidrokarbon rezervleri ilk kez alternatif yollarla dünya pazarlarına ihraç edilmesine başlatıldı, bu da Azerbaycan’ın enerji politikasının bağımsız olmasından haber verdi. Bu projelerden sonra Trans – Anadolu ( TANAP ) ve Trans – Adriyatik ( TAP ) boru hatları projelerinin gerçekleştirilmesi Avrupa ve dünyanın enerji güvenliği açısından büyük öneme sahip olmaya başladı. TAP projesi Güney Kafkasya Doğal Gaz Hattı ( Bakü-Tiflis – Erzurum ) ve Trans – Anadolu Doğal Gaz Hattının ( TANAP ) devamı olarak, “Şahdeniz – 2” yatağındaki doğal gazın Yunanistan ve Arnavutluk ile, Adriyatik Denizi ile İtalya’nın güneyine, oradan da Batı Avrupa’ya naklini öngörmektetir.
  Bilindiği gibi, TAP ticari avantajlarına göre belirtilen projelerin içerisinde başlıca rakibi olan “NABUCCO”yu geride bırakmayı başardı. Şöyle ki, TAP – ın uzunluğu 870 kilometre olduğu halde, Bulgaristan, Romanya, Macaristan’dan geçerek Avusturya’ya ulaşmalı olan “NABUCCO Batı”ın uzunluğunun 1300 kilometreden fazla olması bekleniyordu. TAP – ın gerçekleşmesi için ilk olarak 2,2 milyar , “NABUCCO Batı” e ise 7,9 milyar dolar yatırım isteniyordu. Demek, TAP projesinin gerçekleşmesine daha az zaman ve kaynak gerekmekte idi.
  Böylece, 2007 yılında hizmete verilen Bakü – Tiflis – Erzurum doğal gaz hattı Azerbaycan gazını Gürcistan’dan geçerek Türkiye’nin doğu bölümüne taşıdı. İnşa edilecek TANAP hattı gazın Türkiye’nin doğusundan batısına taşıyacak, yani Avrupa ile sınıra getirecek. TAP boru hattı ise gazın buradan Avrupa ülkelerine dağıtılmasına olanak sağlayacaktır.
  27 haziran 2012 yılında Azerbaycan ve Türkiye Trans Anadolu doğal gaz boru hattı  TANAP konusunda anlaşma imzalandı. Anlaşma Azerbaycan’ın “Şahdeniz” yatağının ikinci safhasında üretilen Gazın yılda 16 milyar metreküpünün Türkiye’ye naklini öngörüyordu. Bu hacmin 6 milyarı ülkenin iç talebine yöneltilecek, 10 milyar metreküp ise Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına sunulacaktır.
  Azerbaycan’dan Devlet Petrol Şirketi, Türkiye’den BOTAŞ ve TPAO’nun ortaklığı ile oluşturulan TANAP projesi 7 milyar dolar yatırım ile altı yılda gerçekleşecektir. Boru hattının çapı 56 inç veya 1,4 metre tasarlanmıştır. Gelecekte hattın bant gücünün arttırılması mümkündür. Proje 4 aşamada gerçekleştirilecektir. İlk aşaması 2018 yılında sona erecek, 2020 yılında hattında bant yeteneği yılda 16 milyar metreküpe, 2023 yılında 23 milyar metreküpe, 2026 yılında ise 31 milyar metreküpe ulaştırılacak. Avrupa için öngörülen gaz Türkiye – Bulgaristan’da ve Türkiye – Yunanistan sınırında devredilecek.
  TANAP ve TAP projeleri Avrupa’nın enerji sektöründe Rusya’ya bağımlılığına karşı alternatif bir yol olması bakımından stratejik öneme sahiptir. Son Ukrayna krizi TANAP ve TAP projelerinin Avrupa açısından önemini artırmıştır. Ancak AB içinde henüz ortak bir enerji politikası mevcut değildir. Rus doğalgazına bağımlılık, enerji güvenliği ve alternatif yollar konularındaki tartışmaların önümüzdeki aylardan itibaren hızlanması bekleniyor.
 Azerbaycan’ın doğal gaz nakline ilişkin izlediği strateji yol devletin ekonomik çıkarlarının sağlanması üzerine kurulmuştur. Bu strateji Azerbaycan devletinin bölgede ve dünyada konumunun daha da güçlenmesine ve onun Avrupa için güvenli enerji ortağı olmasına fırsat yaratmıştır. 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!