Pazar, Mayıs 19, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Oyunu kuralına göre oynamak

Oyunu kuralına göre oynamak

  Atamalarda ve norm belirlemelerde kural koyucu, Milli Eğitim Bakanlığımızın kendisidir. Yani kuralları bizatihi kendisi koyuyor. O zaman şube müdürlüğü atamaları ve geçici görevlendirmeleri ile ilgili bu çelişkiler yumağı neden yaşanıyor? Umarım bu çelişki bu sene giderilir. Ülkemizde şube müdürü norm sayısı 1.995 olarak tespit edilmiş. Kim belirlemiş bu sayıyı?

  Tabii, Milli Eğitim Bakanlığımız…

  Norm belirleme yetkisi Bakanlığımızda ise norm fazlası olan görevlendirmeleri kim yapıyor!

Bakanlığımız, şube müdürü geçici görevlendirmeleri konusunda sendikaların sürekli eleştirisine uğruyor ve mahkemelik oluyor. Ülke genelinde kadrolu çalışan şube müdürü sayısı 1.075, norm kadro dışında ve geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürü ise 1.134’tür. Bu rakamlar, Bakanlığımızın sayıları olarak Türk Eğitim Sen’in sitesinde yayınlandı. Geçici görevlendirme ile çalışanların sayısı, kadrolu çalışanların sayısından fazladır. Geçici görevlendirme ile çalışanlarla ile birlikte Ülkemiz genelinde görev yapan toplam şube müdürü sayısı 2.209’dur.

  Yani, 214 norm fazlası şube müdürü görev yapıyor. Ülkemizde, 2.209 şube müdürüne ihtiyaç var ise il ve ilçelere verin bu normları, bu görevlerde bulunan yöneticilerde zor durumda kalmasın. Bunu yapmak çok mu zor!

  Geçen günlerde tekrar basında bu konu eleştiri konusu oldu. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 6 şube müdürü norm kadrosuna karşılık, 11 şube müdürü görev yapıyor, diye. İstanbul’da ise şube müdürlüğü norm kadrosu 137 iken, kadrolu çalışan 102, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı da 110’un üzerindedir. Buna göre İstanbul’da 137 şube müdürü görev yapması gerekirken, yaklaşık 212 şube müdürü görev yapmaktadır. (Basına yansıyan rakamlar)  Geçici görevlendirme ile görev yapanların sayısı, asaleten görev yapanların sayısından fazladır. İstanbul’da ihtiyaç mı var,  normunu arttırın. Bunun önündeki engeli anlamadım.

  Aslında, Bakanlığımızın bu konuda bir çalışma yapması gerekir. Göçlerden dolayı öğrenci sayıları azalan ilçelerdeki şube müdürü normları yeniden gözden geçirilmelidir. Buradan artacak normlar büyük şehirlere kaydırılabilir. Örneğin, öğrenci sayısı geçmişte 6.000 olan bir ilçede; yıllar önce 2 şube müdürü normu varken, aynı ilçede öğrenci sayısı bugün 2.000 nin altına düşmüş olmasına rağmen hala 2 şube müdürü normu kadrosu var. Büyük şehirlerde öğrenci sayısı fazlalaşıyor ve iş yükü artıyorsa normları da ona göre düzenlemek gerekir. Bu konuda inceleme yapıp şube müdürü norm sayıları yeniden değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

  Bir başka konu da, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme suretiyle atanmalarına ilişkin yönetmeliğinin; Ek Madde 1 – (Ek : 26/6/2000 – 2000/1228B.K. K.)  d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen unvanların yardımcılıklarına, atanacak olanların ilk görev yerleri, atanacakları kurum veya kuruluşun hizmet birimi olması halinde bu Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvelde yer alan 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleridir. 5 ve 6 ncı hizmet bölgelerine dâhil illerde atamayı yapacak kurum veya kuruluşa ait yukarıda sayılan unvanlarda boş kadro bulunmadığı hallerde, daha sonra bu bölgelere atanmak üzere diğer illere atama yapılabilir, denilmektedir

  Bu hükümler yönetmelikte mevcut iken yönetmeliğe aykırı batı illerine ilk defa il milli eğitim müdürü ve yardımcısı ile ilçe milli eğitim müdürü, şube müdürü, merkez teşkilatına şube müdürü  atamak hukuken yanlış bir uygulamadır. 5. ve 6. hizmet bölgesinde boş kadro varken diğer bölgelere atamalar yapmak doğru değildir.

  Benim bu yönetmelikten okuyup anladığım ilk defa il milli eğitim müdürlüğü/ilçe milli eğitim müdürlüğü, milli eğitim müdür yardımcılığı ve merkez teşkilatı şube müdürlüğüne atananların 5. ve 6. hizmet bölgelerine atanması gerektiğidir.

  Ya da ilk defa batı illerinde göreve başlayanların, bölge hizmeti yapmak üzere yönetmelik gereği 5. ve 6. hizmet bölgelerine atamalarının yapılması gerekmektedir. Bunun ile ilgili yönetmelik çıkarılmalıdır. Şöyle bir metin olur mu?” daha sonra bu bölgelere atanmak üzere diğer illere atama yapılabilir” Ne zaman? Kaç yıl sonra? Böyle ucu açık bir ifade, yeri geldiğinde hukuk metni sayılan yönetmeliğe nasıl konur? Bu ifadenin arkasının doldurulması gerekir.

  Eğer bu yönetmelikten de memnun değil iseniz hükümlerini değiştirin. Atamaları istediğiniz hale getirmiş olursunuz! Bugünkü sıkıntılarda ortadan kalkar. Kimse mahkeme kapılarına gitmek ile de uğraşmaz.

  Herkesin şunu anlaması gerekir diye düşünüyorum; artık hiçbir şey eskisi gibi değil, ben yaptım oldu mantığı ile hareket edemeyiz. İletişim çağındayız. En ücra ilçede bile neler oluyor, hepimiz bir anda bilgi sahibi olabiliyoruz. Doğru ya da yanlış bilgi bombardımanın etkisi altında kalıyoruz. Bunun için oyunu kuralına göre oynamak gerekir. Oyunu kurallarına göre oynamak sağlam bir kurum kültürünün oluşmasını, kurumun (GİH) yönetici atamaları konusundaki imajının düzelmesini sağlayacaktır. Kendi koyduğumuz kuralları kendimiz yok sayarsak, kuralsızlıkların hüküm sürdüğü teşkilatta istenilen amaçlara ulaşmak ve adaleti sağlamak, zor olur kanaatindeyim…

  Oyunu kuralına göre oyna, skandal olmasın!

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’nin Türkiye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile düzenlediği ortak basın toplantısında verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, istikrar ve...

AB’nin düşünce kuruluşu EUISS’in raporu: “Türkiye dünyada dört kritik bölgede önemli güce sahip”

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan Avrupa Birliği (AB) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye'nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken "Türkiye'nin Dünyadaki Kartları" başlıklı bir...

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat: “KKTC ile ekonomik ilişkilerimizi geliştireceğiz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları...

TIR’cıların AB ülkelerinde vize sorunu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç; TIR’cıların AB(Avrupa Birliği)ülkelerinde yaşadıkları vize sorunu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “AB ülkelerinin vize süreçlerinde adeta...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!