Ülkemizde ilk defa İl/İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerinin, Milli Eğitim Müdürlerinin ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının üye olabileceği Uluslararası Eğitim Yöneticileri Derneği adı ile bir dernek kuruldu. Derneğimizin üye sayısı da günden güne artıyor. Bugün itibarı ile yüzün üzerinde üyeye ulaştık. 40 ilde temsilci arkadaşlarımız var. Amacımız 81 ilde temsilci arkadaşlarla Ankara’da büyük bir kongre yaparak bir ilki başarmak. Bunun için yola çıktık. Derneğin amacı; üyelerimizin mali ve özlük haklarını savunmak ve Ülkemizin eğitim sorunları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, bu konular ile ilgili önerileri ilgililerle paylaşmak.
Tüm sivil toplum örgütlerinin kuruluşlarındaki sorunları bizde yaşıyoruz. Birlikte hareket etmek sorunların çözümü için çok önemli ama hiçte sanıldığı gibi kolay değil. Problemlerimiz benzerde olsa birlik olmaya gelince çekincelerimizi sıralıyoruz. Bazen ön yargılı olunabiliyor. Arkadaşlar, aslında bunda çok da haksız sayılmazlar. Acaba bunun altından bir şey çıkacak mı? Endişesi var. Bu endişeyi de üyelerimiz ile birlikte aşabiliriz. Arkadaşlarımızın hepsini isim isim tanıyor ve biliyoruz. Burada üye olan arkadaşlarımıza bir görev düşüyor. Özellikle, Camiamıza haklı davamızı anlatalım.
Özlük haklarımız ile ilgili sıkıntılarımızı birçok arkadaşımız, formlarda defalarca yazdı. 23 Temmuz 2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği Yönetmeliğinde, bizim pek de tasvip edemeyeceğimiz değişiklikler yapıldı. Atama yönetmeliğimiz sözde var ama yer değiştirme yönetmeliğimiz yok. Kimin, nerde, ne kadar süreyle çalışacağı belirsizliğini korumaktadır. Görevler arası geçiş kıstasları felaket. Okul Müdürü ve Müdür Başyardımcılığı gibi görevlere atanmak için yöneticilik şartı aranıyor ama şube müdürü atanmak için yöneticilik şartı yok. Okul Müdürü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü makamı arasında kaç makam var? ….. Şube Müdürleri, Müdür Yardımcıları ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri… Hal böyle iken okul müdüründen il müdürü nasıl atanır? Bunun başka bir bakanlıkta örneği var mı?
Ayrıca ; bizler, günden güne mali hakları gasp edilen bir görevi yerine getiriyoruz.. Astlarımız ile olan maaş farkı makası aleyhimize açılıyor. Aynı derece ve kademedeki öğretmenden daha az maaş alır duruma geldik. Denge tazminatı alamıyoruz. Bugün itibarı ile 1/4 ünde eşi çalışmayan 2 çocuklu bir uzman öğretmen ya da okul müdürü; İlçe Milli Eğitim Müdürü veya şube Müdürü kadrosuna geçerse maaşı %10’un üzerinde düşüyor. Bu maaş makası günden güne de artacak. Maaşlardaki bu fark ek ödemeden kaynaklanıyor, birkaç yıl sonra böyle giderse % 25 e ulaşacaktır.
Derse girmeden ek ders ücreti alıyorsunuz diye denge tazminatından yararlanamıyoruz. Oysa Halk Eğitim Yöneticileri ile Öğretmen evi yöneticileri de derse girmiyor ama denge tazminatından yararlanıyor. Denge tazminatından sadece damga vergisi kesiliyor, bize denge tazminatı yerine verdikleri belirtilen ek ders ücretinden gelir vergisi kesiliyor. Bugün emekli olan bir şube müdürünün ya da ilçe milli eğitim müdürünün maaşı yarı yarıya düşüyor. Sırf bu yüzden birçok arkadaş emekli olamıyor. Özel hizmet tazminatı oranı diğer Bakanlıklara bağlı İlçe Müdürlerinden daha düşük durumdadır.
Hep özlük ve mali haklarımızdan bahsettim oysa O’nun kadar önemli iki işlevi daha dernek yoluyla yerine getirebiliriz. Birincisi, bizler aynı zamanda il ve ilçelerimizde eğitim-öğretim faaliyetlerinin kanaat önderleriyiz. Ülkemizdeki eğitim öğretim faaliyetlerinin sorunları ile ilgili görüşlerimizi, bilgi ve tecrübelerimizi kamuoyuyla paylaşabiliriz. Eğitim sorunlarının çözümüne bu yolla katkı sağlayabiliriz.
İkincisi, Mesleki tecrübelerimizi birbirimize aktararak daha kaliteli hizmet verebiliriz. İyi ya da kötü örnekler paylaşılabilir. Hepimiz kanun ve yönetmeliklerde belirtilen özde aynı işleri yapıyoruz. İşleri yerine getirirken benzer problemlerle karşılaşıyoruz. Daha iyi çözümler konusunda paylaşımlarda bulunabiliriz. Yine, Dernek yolu ile Avrupa Birliği projeleri daha kolay gerçekleştirilebilir. Ulusal Ajansa projeler sunulabilir. Bu da bizim mesleki ve kişisel gelişimimize katkı sağlayabilir.
Biz derneğimizde; içinde insan ve vatan sevgisi olan herkesi görmek istiyoruz. Tabii ki hepimizin bir siyasi görüşü var, olacakta
Ancak bu dernekte bizi birbirimize kenetleyecek olan aynı mesleği yapıyor olmamız. Ayrıca bu bizim zenginliğimiz de olacaktır. Ama çevremizde gördüğümüz ve icazetle kurulan şu, bu siyasi görüşe yakın duran derneklerden olmayacağız. Herhangi bir sendika ile de bağlantımız yok. Bütün sendikalara ve siyasilere dernek olarak eşit mesafedeyiz.
Bunun için bir araya geldik. Bir yola çıktık. Hepimiz destek verirsek hepimiz kazanırız. Destek vermekten ötürüde hiç bir şey kaybetmeyiz. Bu ülkede kanarya severlerin her ilde derneği var! Biz geç bile kaldık!
Birbirimiz ile kenetlenmenin yolu derneğe üye olmaktan geçiyor
E-mail: uayder@gmail.com
Tel :0366 866 10 05 faks ile üyelik formlarını gönderebilirsiniz
Adres: Onur Sokak 1/1 Maltepe-Çankaya/ANKARA
Dernek web sayfası: http://tr.ueyder.org