Artova ilçesi Tokat ilinin gelişmişlik ve ekonomik yönden en geri kalmış ilçelerinden birisidir. Ekonomik anlamda ilçenin tek sanayi kuruluşu; 2007 yılında kurulan ve Türkiye çimento üretiminin % 2’sini karşılayan ADOÇİM Çimento Fabrikasıdır. Ancak bu fabrikada çalışan insanların büyük bir kısmının kiralık ev bulunmaması nedeniyle Tokat’a geliş-gidiş yapmaktadırlar. Bu nedenle ilçeye ekonomik katkısı da fazla olmamaktadır. Bu eksikliği gören Artova gören Kaymakam Mustafa Şahin 4 bloktan oluşan 104 konutun TOKİ tarafından yapılmasına sağlamıştır.
Kısaca ekonomik anlamda ilçenin genel tablosunu çizdikten sonra Artova’da ilçesinde tek lise olan Artova Lisesi öğrencilerinin 2009-2010 yıllarında üniversite imtihanlarında almış oldukları başarıyı gördükçe ve bu başarıda uygulanan yöntem ve birlikteliği gördükten sonra Artova Kaymakamı Mustafa Şahin’i ve bu başarıyı örnek bir ekip ruhu içinde yakalayan her kademedeki ekip elamanlarını yürekten tebrik ediyorum. Artova Kaymakamı Mustafa Şahin bu başarıyı elde etmek için ilçede eğitim seferberliği başlatarak, eğitimde elde edilmesi güç olan bir başarıyı elde etmiştir.
Çünkü bir fabrika kurup ve gerekli hammaddeyi alıp, ilgili elemanları alıp işe başladığınızda istediğiniz kalite ve başarıyı elde ederseniz. Halbuki eğitimde böyle bir başarıyı elde etme şansınızın garantisi yoktur. Çünkü eğitim, insanın beynine yapılan bir yatırımdır. Bunu ne kadar iyi analize ederseniz edin, başarı elde edilmesinde risk vardır. Bu nedenle üniversite imtihanlarında Artova Lisesinin elde ettiği başarı gerçekten takdire şayandır. Çünkü ilçede eğitimde başarıyı elde etmenin bir parçası olan dershane ilçede yoktur. Böyle bir ortamda Kaymakam Mustafa Şahin’in eğitimde başarı elde etmek için proje yaparak uygulamaya koyması ve iki yıl içinde üst üste bu projesinde Artova Lisesinin Tokat birincisi Türkiye’deki liseler arasında sıralamada Türkiye 232’cisi ve 264’cüsü olması önemli bir başarıdır. İnsanın ruhunda başarmak duygusu oluşursa, orada başarısızlık diye bir şey düşünülemez.
Kaymakam Mustafa Şahin, bu başarıyı nasıl kazandığını şöyle anlatıyor; “Benim göreve başladığımda üniversiteyi yılda 2-3 öğrenci kazanıyordu. Eğitimde yaptığımız hizmetlerimiz sonuçlara yansıdı ve bundan çok mutlu olduk. Bu konuda yaptığımız çalışmalara sayın valimizde destek verdi. Başarı bir ekip işidir. İlçede başarı varsa bu kaymakamsız mümkün değildir. İlde bir başarı varsa valimizin büyük katkısı vardır. Başarı da ayrıca eğitimde çalışan her kademedeki insanın faydası olmuştur. Bu başarıda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Meslektaşlarımın hepsi değerli insanlardır. Bulunulan yöntem bulunmuş bir yöntem değildir. Sadece farklı bir yöntemdir. Başarı bir ekip işidir. Ekip başarılı olursa o işte başarı vardır. Ancak bu ekip her yerde kurulamayabilir. Ekip çalışmasında başarıda istek önemlidir.
Diğer bazı ilçelerimizde çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan korumak da başarıdır. İlçemizde biz bu işi aştık. İlçemiz küçük olduğu için çocuklarımızın ders dışında hayatlarını şekillendirecek fazla sosyal bir alanda yoktur. Çocuklarımızın eğitimdeki başarısı gerçekten bizi çok sevindirdi. Ben saat 17’den sonra çalışmam diyen bir ekiple başarılı olamazsınız. Ekipte gönüllü çalışmakta başarı vardır. Eğitimdeki bu başarıyı elde etmek için, çocuklarımızın ders çalışması için Artova Lisemiz bu çalışma döneminde geç saatlere kadar açık bırakıldı.
Çocuklarımız evlerinde rahat ders çalışma ortamı bulamadıkları için aydınlamanın merkezi bu okulumuzu öğrencilerimizin ders çalışması için açık bulundurduk. Öğretmenlerimiz mesai dışında ek ders ücreti almadan çocuklarımıza ders verdiler. Böylece öğretmenlerimiz büyük bir özveriyle katkıda bulundular. Ekip kurarken, ekip sadece otomatik olarak ortaya çıkmıyor. Ekibin kendi arasında uyumlu ve başarılı olacağına inanması gerekir. Ekipte önce hedef buluyorsunuz, sonrada hedefe doğru yürütüyorsunuz.
Kurulacak ekibin ben yapılacak işi başaracağım demesi lazımdır. Üniversite sonuçları alınıncaya kadar bu motivasyonun devam etmesi gerekir. İnsanın olduğu yerlerde değişik nifaklar, entrikalar çıkıyor. Bunlardan uzak durulduğu müddetçe başarı ortaya çıkıyor. Bu yönden arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
İşte Artova Lisesinin 2009-2010 yıllarında Üniversite imtihanlarında almış oldukları başarı grafikleri; 2009 yılında Artova Lisesi; SÖZEL-2’de Tokat birincisi ve Türkiye 264’cüsü oldu. Üniversiteye yerleştirme oranı ile de Türkiye üçüncüsü oldu. 2010 yılında ise Artova Lisesi; TS-1’de Tokat birincisi ve Türkiye 209’cusu, TS-2’de Tokat birincisi ve Türkiye 232’cisi oldu. Ayrıca Artova Lisesinin üniversitelere öğrenci yerleştirme oranı itibariyle Türkiye üçüncüsü olması Türkiye çapında övünülecek önemli bir başarıdır. İnsan yeter ki istesin, bizim insanımızın başaramayacağı iş yoktur. Kaymakam Mustafa Şahin şöyle diyor;
“Bu ruhu bana o dönemde ilimizde görev yapan Sayın Valimiz Dr. Recai Akyel verdi. Valimiz Recai Akyel bize bir hedefimizin ve bir sloganımızın olması gerektiğini söylemişti. Sayın Valimiz üreten bir Tokat istiyoruz demişti. Daha sonra bu hareketin üretimde ekonomik katkı sağlaması yanında zihinsel dönüşüm hareketi olduğunu gördük. Buna kendimizi hazırladık ve bütün motivasyonumuz bu oldu. Üreten bir Tokat’a üreten bir ilçe olarak katıldık. İnsanların nasıl etkilendiğini burada öğrendik. Sayın Valimizin “Tokat üretiyor” kavramıyla bizi nasıl şekillendirdiğini burada gördük. Büyük bir görev aşkıyla çalışan ve bunun kendine ilke edinen Artova Kaymakamı Mustafa Şahin Türkiye’de eğitim camiasına örnek olacak bir başarıya imza atmıştır.
Gerçekten aklıselim ile bakıldığında herkesin bu başarıdan kendine bir pay çıkarması ve çocuklarımızın nasıl başarılı olabileceklerini düşünmeleri, Artova Kaymakamlığının bu uygulamasını örnek almalarını, çocuklarımızın başarısız olmaları durumunda kendi vicdanlarında bunu sorgulamaları gerektiğini düşünüyorum.
Kısaca Artova Kaymakamı Mustafa Şahin’in görev yaptığı üç yıl içinde eğitimin dışında yaptığı hizmetler de saymakla ve anlatılmakla bitmez. “Siz bir koroyu çalıştırıyorsunuz. Bazen sizi üzen, moralinizi bozan durumlar olabiliyor Bunlara da sevinmek gerekir. İnsanın kendi kendine moral vermesi gerekir.
Her şeyin başı inançtır. Birde insanlara inanmak lazımdır. İnsanımızla ilgili her türlü olumsuz şeyler söylenebilir. Anadolu insanını sevmek lazımdır. O insanları severseniz, o insanlarda sizi seviyor. Burada parasal bir değer, ölçü yoktur.” diyen çalışkan, devlet adamı, yapmak istediği işi bitiren, ilçenin ekonomik ve eğitim yönünden layık olduğu yere gelmesi için birçok projeye imza atan, yaptığı hizmetlerle halkın sevgisini ve takdirini kazanmış, Artova Kaymakamı Mustafa Şahin’in özellikle eğitimde kazandığı Türkiye örneği başarısının örnek alınması dileğiyle.