Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Tokat, Orta Karadeniz Bölgesinde bulunmakta olup; ovası, suyu, tarihi, tarımı, kültürel değerleri ile adeta bir merkez durumundadır. Pazar ilçesinde bulunan Ballıca Mağarası dünyaca ünlüdür. Tokat, özellikle tarım ürünleri alanında elde etmiş olduğu başarı ile bölgede dikkat çekmektedir. Tokat ayrıca eğitimde başarıyı yakalamış illerimizden de birisidir. Diğer taraftan da ildeki turizm ve tarım alanındaki yapılan çalışmalar da dikkat çekiyor. Tokat Valisi Şerif Yılmaz’ın ilde yapılan bu çalışmaları bizzat kendisin takip ediyor.
Tokat’a ve ülkemize hizmet etmeyi kendine ilke edinen, devlet adamı duruşu sergileyen, samimi ve güler yüzlü tavırlarıyla herkesin takdirini kazanan, Tokat Valisi Şerif Yılmaz, “Tokat da tarım, turizm ve Tokat’ın eğitimdeki başarısı” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Yeni projelerle desteklemeye çalışıyoruz
“Tokat’ın gelişmesi ile ilgili yaptığımız çalışmaların birincisi tarımdır. Tokat tarım kentidir. Nüfusumuzun % 70’i tarımla geçimini sağlamaktadır. Bu nedenle birinci önceliğimiz her halükarda tarımdır. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın hayat seviyesini yükseltme açısından da tarımdan geliri artırmamız lazımdır. Tarımsal geliri artırıcı çalışmalar daha önce başlanmış, biz ise devam ettiriyoruz. Yeni projelerle bunu desteklemeye çalışıyoruz. Özel İdare kaynaklarıyla yaptırmış olduğumuz sebze yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalarımızı geçen hafta içerisinde yerinde inceleme fırsatı bulduk. Çiftçilerimizle beraber olduk.
Bizde çiftçi denilince köylü anlaşılıyor
Zaten bende bir çiftçi çocuğuyum. Dar alanda biz elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Tabirimi maruz görün. Köylülükten, çiftçiliğe geçmeye çalışıyoruz. Aslında Türkiye’nin büyük sıkıntısı budur. Bizde çiftçi denilince köylü anlaşılıyor. İşletmecilik açısından belli bir seviyeye ulaşmamız lazımdır. Çiftçi deyimi yerine oturması gerekir. Ama bizde şu an itibariyle AB normlarına göre çiftçilik sayımız çok azdır. Bu durum bitkisel ve hayvansal üretimde de aynıdır. Tarım olarak değerlendirdiğimizde çiftçiliğe geçmemiz lazımdır. Çiftçiliğe geçmemiz içinde o ölçüyü yakalamamız gerekir. Onun içinde belir bir gelir seviyesine ulaşması lazımdır. Biz mevcut imkanlarımız çerçevesinde çiftçilerimizin belirli bir seviyeye gelmesi ve hayat standardını yakalaması için desteklerimizi yerinde dinleme fırsatı bulduk.
Tarım yapılan arazisinin bugün itibariyle üçte biri sulanabiliyor
Tokat’ın mevcut tarım yapılan arazisinin bugün itibariyle üçte biri sulanabiliyor.Yapılan çalışmalarla ve devletimizin yapmış olduğu büyük yatırımlarla beraber sulama oranı üçte ikilere ulaştığı zaman Tokat’ın çiftçisi gelirini ikiye katlamış olur. Tarım dayalı sanayi ise bununla beraber gelecektir. Ayrıca istihdam sağlama fırsatı verecektir. Devletimizin vermiş olduğu tüm imkanlar tarıma dayalı tarımsal destekler çiftçilerimize kullandırılmaktadır. Tarıma dayalı sanayide çalışan müteşebbislerimize gerekli kolaylıklar ve destekler sağlanmaktadır. Bunun yanında bizim açımızdan belirli bir birikimi olan, kültürü olan, medeniyet geçmişi olan Tokat; doğa,tarih ve kültürü bir arada barındırabilen ender illerimizden bir tanesidir. O nedenle bizim turizme de talip olmamız lazımdır. Turizmle ilgili de mevcut alt yapının yeterli hale gelmesi lazım. Bugün itibariyle mevcut tarihi eserlerimizin büyük bir kısmı restore edildi ve onarıldı. Turizmin hizmetine sunulma aşamasına geldi. Sivil mimari ile ilgili henüz yeteri miktarda restorasyon ve düzenleme çalışmaları istediğimiz miktarda yapılmadı.
Tokat’ın tanıtıma ihtiyacı vardır
Bunun için özel şahısların ve müteşebbislerimizin de bu alana girmesini bekliyoruz. Tokat bu mevcut değerleri en iyi şekilde kullanabilmesi içinde tanıtıma ihtiyacı vardır. Tokat Ballıca Mağarası dünyada doğal güzellikleri olan ender mağaralardan bir tanesidir. Bu doğal güzelliğin yeteri miktarda tanıtılmaması ve işletmede bana göre bir takım sıkıntılardan dolayı inşallah önümüzdeki günlerde ihale suretiyle özel sektöre verilecektir. Mağaranın işletmesiyle beraber, diğer imkanlarla birlikte, gelen misafirlerimize en iyi şekilde rahat edebileceği bir ortamın oluşturulması ile ilgili çalışmalar Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun izniyle girişim planı çerçevesinde o alanda yeni yapılaşmalar meydana gelecektir. İnşallah Ballıca Mağarasına giren insan orada konaklama imkanına kavuşacaktır. Bu Tokat adına da çok önemlidir. Çünkü Tokat’a gelen misafirlerimizin ortalama konaklama süresi % 1.2’dir. Bu bugün itibariyle çok kısadır. Bizim Tokat’a gelen insanlarımızı daha fazla misafir etmemiz bölgenin tamamını görmesi açısından çok önemlidir.
Yıllık 150.000’e iç ve dış turizm potansiyelimiz vardır
Çünkü Tokat sadece il merkezinde bezenmiş tarihi dokunun güzelliği değil, ilimizin her ilçesinde doğal güzelliklerin yanında, kültürel değerlerimiz, tarihi eserlerimiz köylerimize varıncaya kadar mevcuttur. Gelen insanların geniş alanda bunların tamamını görebilmesi için birkaç güne ihtiyacı vardır. Biz bunları daim şekilde, yeteri miktarda tanıtamadık, bunları yeteri miktarda tanıtamadığımız içinde istenen miktarda misafirimiz şu anda gelmiyor. Yıllık 150.000’e iç ve dış turizm potansiyelimiz vardır. Bu turizm açısından çok az bir sayıdır. Turizmde hedefimiz yıllık bir milyon kişidir. Devletin imkanlarıyla Tokat’ı her platformda tanıtmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız yurtiçi ve yurtdışında Tokat’ı tanıtarak misafirlerin gelmesidir. Bu amaç doğrultusunda geçen Nisan ayı içerisinde Ankara Kültür Merkezinde Tokat Günleri adında bir tanıtım programı düzenlendi. Bu tanıtımda başarılı olduğumuz düşüncesindeyim. Tanıtımda ilk planda yurt içinde düşünülecek ilk yer Ankara’dır. Ankara’dan hafta sonunu değerlendirmeyi düşünen insanlar açısından en yakın cazibe merkezi Tokat’tır. Bunun için yurtiçi tanıtımda önce Ankara’yı planladık. Bunun yanında değişik tur operatörleri zaman zaman görüşmelerimiz oldu. Tur operatörlerinden Doğu Karadeniz gezisi sırasında Tokat’a yer vermelerini istedik.
Zile sivil mimarinin en yoğun örneklerinden bir tanesi
Değişik bölgelerdeki insanların Tokat’a uğraması turizm açısından önemlidir. Turizm açısından karşısındaki insanın inanması lazımdır. Turizm uzun soluklu bir çalışmadır.Turizm fabrika kurar gibi öbür gün karşılığı alınacak bir yatırım değildir.Turizme hazırlanmak uzun zaman gerektiriyor. Turizme halkımızın da inanması lazımdır.Turizm konusunda yapılan çalışmaları zaman içerisinde öğrenmesi lazımdır.Alışkanlıkları,belli bir yaşam biçimini değiştirmek zordur.Turizm uzun soluklu bir iş diye düşünüyorum.Tanıtımı yapsak sonucunu bugün-yarın alamayabiliriz.Gerçek sonucu ancak 20 sene sonra alabiliriz.Turizmde işin zorluğu da buradan geliyor. İnsanları böyle kanalize etmek zor oluyor. Tokat önümüzdeki yıllar itibariyle tarihi, kültürel varlıkları ve doğal güzelliklerinin yanında Tokat merkezde, Zile, Niksar’da sivil mimari örnekleri vardır. İleriki yıllarda Zile ve Niksar ilçelerimiz Karabük-Safranbolu, Ankara-Beypazarı olabilir. Zile sivil mimarinin en yoğun örneklerinden bir tanesidir. Zile, sayısal yönden en fazla sivil mimari örnekleri bulunan ender ilçelerimizden birisidir.
Turizm bacasız sanayidir
Sanayi her ne kadar bizim için önemliyse de sanayinin gelmesi için hazır hammaddeler üzerinde kolaylık sağlıyor ama onun haricinde sizin cazibenizin olmadığı bir yere müteşebbisin gelip yatırım çok fazla mümkün değildir. Teşvikler nedeniyle yatırım yapanlar var. İlimizdeki mevcut kaynakların kullanılması veya bu coğrafyaya hitap edebilecek yatırımlar için caziptir. Onun haricinde İstanbul, İzmir gibi tüketim bölgelerine yakın yerler varken bize çok fazla kimse gelmiyor. O nedenle tarıma dayalı sanayi için elimizde mevcut hammadde üzerine iş ve işlemler yapabilecek sanayinin kurulması doğrudur. Turizm bu açıdan bacasız sanayidir. Turizmin getirisi daha fazladır. Turizmde hizmet sektörünün tabana yayılması önemlidir. Bu sektörden daha fazla insanın istifade etmesini sağlayan bir paylaşım sistemidir. Yapılan çalışmalarla birlikte önümüzdeki yıllar itibariyle Tokat’ın turizmde hak ettiği alır diye düşünüyorum.
El baskısı yazma ve bakırcılık Tokat’ın geleneksel el sanatlarıdır
Geleneksel el sanatlarını sürdürmek için; maddi boyutu açısından, dünya ile rekabet etme açısından zordur. El baskısı yazma ve bakırcılık Tokat’ın geleneksel el sanatlarıdır. Bu çoğu illerimizde olmayan bir özelliktir. El baskısı yazmacılık Tokat’ın markasıdır. Tokat bununla anılmıştır. Çok geçmişten gelen bir gelenektir. Şu an itibariyle bu işi yapan ustalarımız vardır. Ustalarımızda sanayiye karşı direnme aşamasındalar. Günde imal ettiği ürünlerle, aynısın veya benzerinin sanayide üretilmesi karşısında ne kadar dayanabileceklerini bilemiyorum. İnsanlar para harcarken de o işi ve sanatın değerini bilenler belki o parayı verip alıyorlar. Eğer görsel açısından benzerini de kullanabiliyorum diyorsa, daha ucuz olan sanayi ürününü alıyor. Diğer yönleri bu işi üreten insanların emeklerinin karşılıklarını alamama gibi bir sonuç doğuruyor. İster istemez yeni neslin el sanatlarına yönelmesini engelliyor. En büyük sıkıntı budur. Gerek el sanatı yazmacılık sanatı ile uğraşan ustalarımız, gerekse bakırcılık ile ilgili uğraşan ustalarımız var.
Bunun gelecek nesillere aktarılmasında Halk Eğitim Merkeze aracılığı ile biz destek oluyoruz. Ben ilerde hayatımı idame ettirmek düşüncesi pek fazla yaygın olmadığı için bu en büyük sıkıntılarımızdan birisidir. Turizmde ilgili açılımı yapabilirsek, aynı zamanda geleneksel el sanatlarını da geliştirmiş olacağız. Bunların birbirleriyle bağlantılı ve ilgili olduğunu görüyoruz. Buraya bunun için yurtiçi ve yurt dışından gelecek insanlar olacaktır. Dünyadan belki bu iş için buraya gelecek insanlar olacaktır. Geleneksel el sanatları turizmle ilgilidir. Geleneksel el sanatlarımızı, kültürümüzü yaşatma açısından kendi kültürümüzle beraber dünyaya açılmasında çok önemlidir diye biliyorum.
Tokat eğitimle ilgili belirli bir mesafe almıştır
Tokat eğitimle ilgili belirli bir mesafe almıştır. Fiziki mekan olarak okullardaki sınıf mevcutları Türkiye ortalamasının altındadır. Geçmişten bu tafra yapılan okullardaki derslikler sayesinde bugüne kadar geldik. Biz şu anda ihtiyaç olan yeni yerleşim alanlarında, ihtiyaç olan mevcut yerleşim yerlerine ilave derslikler yaparak aynı seviyeyi muhafaza ediyoruz. Bu durum Türkiye ortalamasının altındadır. Bunun yanında eğitimin kalitesini artırmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız güzel çalışmalar yapıyorlar. Bu vesileyle tüm milli eğitim çalışanlarına, idareci, öğretmen arkadaşlarımıza ve öğrencilerle beraber eğitimin içine giren velilerimize teşekkür ediyorum.
Eğitimde belirli bir yükselişin yakalanmasıdır
Tokat matematiksel puan açısından lisans yerleştirme sonuçlarına göre yani üniversiteye giriş açısından Türkiye genelinde üç yıl önce 43. sırada iken, geçen yıl 35. sırada, bu sene 24.sıradadır. Türkçe-Matematik puan sıralaması itibariyle 36. Sırandan, 32. Sıraya, bu yılda 7 sıraya çıktı. Türkçe-Sosyal puan sıralamasında 26. sıradan 19. sıraya, bu sende 4.sıraya geldik. Bu belirli bir sürecin takip edilmesidir. Eğitimde belirli bir yükselişin yakalanmasıdır. O nedenle önemlidir. Yoksa yıllık iniş-çıkışlarla belirli bir kaydı yakalamanız mümkün değildir. O nedenle her fiziki mekan, hem içerik açısından da doldurulması ve eğitimin belirli bir seviyeye gelmesi ilgili çalışmalarımızda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle geçmişten bugüne kadar gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah velilerimiz ve çocuklarımız bu kaliteli eğitim sayesinde bahsettikleri yere gelebilirler.”