Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Türkiye- Slovakya ilişkilerine büyük önem veren ve bu nedenle Türkiye’de 9 fahri konsolosluk açmayı hedefleyen Slovakya Türkiye Büyükelçisi Vladimir Jakabcin, Slovakya-Türkiye ilişkileri konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Türkiye-Slovakya ilişkilerini kültür ve turizm açısından
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye-Slovakya ilişkilerini kültür ve turizm açısından
nasıl değerlendiriyorsunuz?
İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten kuvvetlidir
Türkiye-Slovakya arasında turizm alanında kültür olarak büyük gelişmeler oldu. Turizm olarak da gelişmeler hala devam ediyor. Kültürel alanındaki ilişkilerimizi genişletebiliriz. İlişkilerimizin neden kolay olduğunu söylemem gerekirse mantıklı olarak birbirimize yakınız. Aramızdaki sağlamış olduğumuz iletişimler önemlidir. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz her iki ülke arasındaki çocuk festivali ilişkilerimizi geliştirdi. Türkiye’de Slovakya ile ilgili olarak resim sergileri açtık. Slovakya hakkında Türkçe bir tane kitabımız çıktı. Ayrıca Ankara’da bir tane park açtık. Ayrıca Ankara’da Slovakya ile ilgili olarak bir de cadde var. Şunu söylemem gerekirse iki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten kuvvetlidir.
Türkiye-Slovakya ekonomik ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Turizm ve ekonomik konularda büyük gelişme oldu
Türkiye- Slovakya arasındaki ekonomik ilişkiler her yıl daha çok gelişerek ilerlemeye devam ediyor. Ekonomik krize rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiler bir milyar dolara ulaştı. Bu rakam bence kötü bir sonuç değildir. Ana bölgeler turizmdir. İki ülkeye karşılıklı olarak 50.000 turist geldi. İki ülke arasında turizm ve ekonomik konularda büyük gelişme oldu. Madencilik alanında ekonomik olarak ilişkilerimiz vardır. Türkiye-Slovakya ticaret ilişkileri gerçekten çok güzeldir. Bu gelişmeyi geliştirmek için elimizden geleni yapacağız.
Türkiye-Slovakya arasındaki ekonomik-kültürel-turizm alanındaki ilişkilerin daha iyi bir seviyeye getirmek için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Türkiye’de fahri konsolosluğu geliştirmek istiyorum
Bununla ilgili benim bir projem vardır. Türkiye’de fahri konsolosluğu geliştirmek istiyorum. Antalya’da yeni bir fahri konsolosluk açacağız. Trabzon, Kayseri, Gaziantep, Adana ve gelecekte de İstanbul’da bir fahri konsolosluk açmayı düşünüyoruz. Bu şehirlerin karşılığını da Slovakya’da açmayı düşünüyorum. Bunu yaparken de Türkiye-Slovakya’yı birbirine bağlamış olacağız. Türkiye’de şu anda iki tane fahri konsolosluğumuz vardır. Bu konsolosluk çok yakında üç tane olacaktır.
Fahri konsolosluk sayısı 9’a çıkacaktır
Fahri konsolosluk sayısı 9’a çıkacaktır. Bu nedenle iki ülke arasında bir bağ oluşmasını istiyorum. Türkiye’deki bu şehirlerin Slovakya ile bağlantılı olmasını istiyorum. Ankara ve başka bir yerde fahri konsoloslarla bir görüşme yapacağım. İki ülkedeki kardeş şehirleri de buraya davet edeceğim. Bu birliktelikte sadece konuşma değil, bununla ilgili de bir komite oluşturacağız. Bu benim iki ülke arasındaki bağları geliştirmek temel hedefimdir. Bununla ilgili adımları yavaş yavaş atıyoruz.
Bu proje benim temel hedefimdir
Bu nedenle bir ilerleme kaydediyoruz. Bunda belirli bir zaman gerekir. Bunlarla ilgili görüşmemiz ve ziyaret etmemiz gerekiyor. Bir araya geldikten sonra görüşmelerimiz olacaktır. Bunu sonucunu daha sonra göreceğiz. Türkiye’de bir buçuk yıl daha görev yapacağım. Konu ettiğim projeyi umarım görev sürem bitmeden önce gerçekleştireceğim. Bu proje benim temel hedefimdir. Türkiye’nin batısında Edirne ve İzmir’de de fahri konsolosluklarımız vardır. Fahri konsoloslukların Bursa, Antalya, Kayseri, Trabzon, Gaziantep’te fahri konsolosluk açacağız. Gelecekte de Samsun’da fahri konsolosluk açmayı hedefliyoruz”.
Türkiye-Slovakya ilişkileri konusunda Türk halkına mesajınız nedir?
NATO ülkesi olarak birbirimize yardımcı olmalıyız
Türkleri Slovakya’da konuk etmekten büyük zevk duyacağız. NATO ülkesi olarak birbirimize yardımcı olmalıyız. Slovakya bir NATO ülkesi olarak Türkiye’yi iyi partner, arkadaş görüyor. İki ülke olarak iş ilişkileri açısından da daha iyi ilişkiler kurmalıyız. NATO üyesi olmanın anlamı birbirimize bir tehlike olursa zaten birbirimizi koruyacağız. Aynı zamanda biz dost, arkadaş olmalıyız. İki ülke ilişkileri olarak da birbirimize yakın olmalıyız. Bu nedenle her konuda birbirimize yakın olmalıyız. Bu benim mesajımdır. Şu an biz tek ayak üzerinde duruyormuşuz gibiyiz. Ama biz ikinci ayağa da ihtiyacımız vardır. Birlikte yere sıkı bir şekilde basalım.
Türkiye- AB ilişkileri hakkındaki düşünceniz nedir?
Türkiye AB’ye girecek mi?
Türkiye AB’ye girecek mi?
Türkiye’de bulunduğum görev süresi içerisinde bu konuda yapabileceğimin en iyisini yapacağım. Şöyle söylemem gerekirse Türkiye insanları Avrupa Birliğine gerçekten girmek istiyorlarsa AB’ye gireceklerdir.”