Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Bakır’ın hediyelik olan kısmı ile ilgili çalışmalar 1968 yılında başlamış. Bayburt’ta her türlü hediyelik eşya üretimi yapılmaktadır. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Bayburt’ta Galeri Burcu Sahibi Bakırcı Ustası Cengiz Babaoğlu, Bakırcılık konulu yaptığım röportajda şunları söyledi:
Büyüme var, ancak kar oranlarımız azalmaktadır
“Bayburt’ta hediyelik üretimi Erzincan’dan gelmiştir. Hediyelik eşya anlamında Bayburt’ta süs bakırcılığı 1997 yılında başlamıştır. Daha 67 kişi üretim yaparken, bu sayı dörde düşmüştür. Kazançların düşük olmasından dolayı üretim yapan sayısı azalmıştır. Levha halindeki bakır 7 ayrı safhadan geçtikten sonra kullanılır hale gelmektedir. Bayburt’ta iş sezonunun kısa olması satışı engellemektedir. Bizde büyüme var, ancak kar oranlarımız azalmaktadır.130 kalem mal üretiyoruz.
Türkiye’nin değişik yerlerine gönderiyoruz
Bu sezona göre değişmektedir. 2007 yılı Aralık ayında 3,5 ton bakırla üretime başladık. Bu bakır 2008 yılı Eylül ayında bitti. Daha önce 2006 yılında 7,5 ton bakır işlemiştim. Ürettiğimiz bakırları Türkiye’nin değişik yerlerine gönderiyoruz. Yurt dışı açılımını bir türlü başaramadık. İstanbul kapalı çarşıda toptan 10 YTL’ye verdiğimiz bakır tabağı, esnaf turistte 100YTL’ye satıyor. Böylece yurt dışı ayağımız kapanmış oluyor. Bizim yurtdışı açılımımızı sağlayacak kuruluşlar Ticaret ve Sanayi Odalarıdır. Yurt dışı açılım olduğu zaman ihracat ve istihdam artar.
Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtım açısından bir yakınlığını görmedik
Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtım açısından bir yakınlığını görmedik. Ancak İstanbul’daki stantlarda birkaç kez ürünlerimizi sergiledik. Bayburt ve Erzincan bakırcılığı dışında Gaziantep bakırcılığı da gelişmiştir. Ayrıca Trabzon’da kara bakırcılıktan hediyelik bakırcılığa dönüşüm başlamıştır. Bayburt’ta bizden başka hediyelik bakırcılık yapan yoktur. Bayburt’taki mevcut ustalar mevcut bakır üzerinde işleme yapabiliyorlar. Ancak bizim gibi levha halinde alıp, işledikten sonra üretim yapan bakırcılık sanatı yapan yoktur. Bayburt’ta bakır kültürü vardır. Özellikle kadınlar açısından bu çok önemlidir. Bayburt’ta birçok kişi yemeklerde bakır kap kullanmaktadır. Bakırı hediyelikten çıkarıp, kullanım amaçlı çalışmalarımız vardır. Bakır kaplar kalayı korunduğu sürece en sıhhatlidir. Bakır çaydanlıklar çaya mükemmel tad vermektedir. Suyu soğuk tutan maşrapalarımız da vardır.”