TRT Program ve Belgesel Yönetmenlerinden Ayhan Özvatan “SİYO ile Gelen Kültür” adlı bir belgesel program hazırladı. ‘SİYO ile Gelen Kültür’ belgeseli, 50 yıllık bir kültür mirasını izleyicilere sunuyor. Ankara’da 2 Kasım’da gerçekleşecek galada TODAIE – SİYO mezunlarının hikayeleri ve okulun onlara yansıyan kültürel etkileri anlatılacak. Yönetmen Ayhan Özvatan’ın metin yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı bu yapımda program, yakın dönem Türkiye tarihinin sosyal, siyasal ve ekonomik yanlarını tarihin içinden ele alarak başlamaktadır.
Belgesel, Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nun (SİYO) kurulduğu günden bu yana oluşturduğu kültür ve bu kültürün mezunlar üzerindeki etkilerini izleyicilere aktarıyor. SİYO’nun 50 yıllık hikayesi, mezunlarla yapılan röportajlarla zenginleştiriliyor. Belgeselde hayatta olan SİYO mezunlarıyla yapılan röportajlar, okulun eğitim sürecinde yaşanan anıları ve SİYO kültürünün mezunlar üzerindeki etkilerini derinlemesine işliyor. 1982’de okulun kapanmasının yarattığı hüzün ve beraberindeki dostluklar belgeselin öne çıkan temalarından.
TODAIE- Sevk ve İdare Yüksek Okulu (SİYO) mezunlarının hayatını ve okulun kültürel etkilerini konu alan ‘Siyo ile Gelen Kültür’ belgeseli, ilk gösterimi için geri sayımda. Yönetmen Ayhan Özvatan’ın yönettiği bu yapım, SİYO mezunlarının vefa örneklerinin yanında oluşturdukları başarı örneklerine ışık tutuyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TRT’nin emektar Program ve Belgesel Yönetmeni Ayhan Özvatan şunları söyledi;
“TRT program ve belgesel yönetmenlerindenim. “Siyo ile Gelen Kültür” adlı 74 dakika süreli belgesel programın metin yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendim.
Çekim yerleri olarak arkadaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları Ankara, İzmir ve İstanbul şehirlerini seçtik. Programın müzikleri: Derya Türkan (Kemençe sanatçısı), Canberk Ulaş ( Duduk Sanatçısı-İsveç ), Kemal Günüç (Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Müzik Şefi ) tarafından gerçekleştirilmiştir. Seslendirme ise Mazlum Kiper tarafından yapılmıştır. TRT kurgu şeflerinden Yusuf Şen programın kurgusunda yer aldı.
Program yakın dönem Türkiye tarihinin sosyal, siyasal ve ekonomik yanlarını tarihin içinden ele alarak başlamaktadır. Programda, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne bağlı olarak kurulan Sevk ve İdare Yüksek Okulu (SİYO) ve mezunlarının kuruluşundan itibaren ortaya koyduğu kültür aşamaları yer almaktadır. Okulun kuruluşunun 50. yılı nedeniyle hazırlanan belgesel programda hayatta olan hocaların yanında oldukça yüksek sayıda okul mezunlarıyla yapılan röportajlara yer verilmektedir.
Okul sürecinde yaşanan anılar, eğitim ve öğrenimin düzeyi, SİYO’lu olmanın ve 50 yıldır kaybolmadan süren dostluğun onlarda oluşturduğu “Siyo Kültürü” programın çatısını oluşturmaktadır. Dönemin sosyo kültürel değerlendirilmesinin de yapıldığı program, mezuniyet sonrası uğraşı alanları , başarı ve vefa örneklerini de içermektedir.
12 Eylül darbesi sonrası alınan bir kararla Sevk ve İdare Yüksek Okulu 1982 senesinde fiilen kapatılmış oldu. Okullarının öğretim sürecinden kaldırılmasının onlarda yarattığı hüzün, acı, keder dolu mesajlar belgesel programın bir başka boyutunu oluşturmaktadır.
İlk gösterim 2 Kasım 2024 tarihinde Ankara Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Sabahattin Ali Konferans Salonu’nda yapılacak. Etkinlik saat 14.00’te kokteyl ile başlayacak, ardından belgesel gösterimi ve ödül töreni ile devam edecek.”