Pazar, Eylül 8, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Ata yurdu Türkistan

Ata yurdu Türkistan

Oldukça uzun süre aldı düşlerimizdeki yolculuğa hazırlanmak. Türk Dünyasının yazar, şair ve sanatçılarını bir araya getirmek, kopma noktasına gelen bağlarımızı yeniden güçlendirmek, dil ve ekin (kültür) birlikteliğini sağlamaktı amacımız bu yolculuğa hazırlanırken.
Gitmeyi düşündüğümüz soydaş ülkelerin diline şiirlerimiz çevrildi ilk önce. Sonra da ortak kitaplarımız basıldı. Bu yolculuğumuzun birincisi, daha doğrusu benim ilk katıldığım buluşma 2022 yılı Ekim ayında Özbekistan’da gerçekleşmişti. Güzel dostlar edinmiştik her ne kadar aynı dili konuşamasak da. Bu yıl ki durağımız Kazakistan’ın Türkistan kenti oldu. Hepinizin bildiği, dünyaca tanınan Hoca Ahmet Yesevi’nin doğduğu büyüdüğü, ilim, irfanını oradan dünyaya yaydığı Türkistan kenti. Bir başka tanımlamayla ata yurdu Türkistan.
Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden, 13 şair ve yazar, 15 Nisan saat 17.00 de Antalya havaalanında toplandık. Kafile önderimiz Coşkun Karabulut ile birlikte Muğla’dan, Fethiye’den; Nurcan Gökmen, Şahsane Camız, Birdal Can Tüfekçi. Mersin den; Mustafa Doğan, Hacı Bayram Aslantaş. Kahramanmaraş dan; Lütfi Bilir. Aydın dan; Yelda Özsunar. Adana dan; Mahmut Özkoca, Adnan Gül. İzmit den; Yusuf Ziya Yılmaz. Hatay dan; Seval Beyazgül.
Uçağımız Antalya’dan havalandığında, saat 21.40 olmasına karşın, Kazakistan Çimkent havalimanına iniş yaptığımızda saat farkından dolayı sabahın 05.00 idi. Gelen yolcu çıkışında bizi güler yüzlü iki kişi karşıladı. Bunlardan birisi daha önceden tanıştığımız Prof. Dr. Gulnaz Fayzulla, diğeri adını sonradan öğrendiğim Prof. Dr. Dosbol İslam.
Türkmenistan Uluslararası Turizm ve Otelcilik Üniversitesin de öğretim üyesi olan Prof. Dr. Gulnaz Fayzullaile daha önce tanışmış, 13 Mayıs 2022 yılında Fethiye de yapılan Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat buluşmasında konuşmacı olarak aynı masayı paylaşmıştık. Daha sonra ilk öykü kitabım olan Heybeden Hikâyelerin Kazakça çevirisini yapmıştı. Bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Türkmenistan, Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk – Kazak Üniversitesinde öğretim üyesi olan, Prof. Dr. Dosbolİslam ise, hayatımdaki tanıştıktan sonra en kısa sürede içtenlikle kaynaştığım ender dostlarımdan birisi oldu.
İki can dost geceden yola düşmüşler, bizi karşılamak için Türkistan dan Çimkent’e gelmişler. Sabah 05.00 de, iki minibüs ile birlikte bizi bekliyorlardı. Havaalanından bir süreliğine dinleneceğimiz ve kahvaltı yapacağımız eve giderken, bizden bir gün önce Çimkent’e ulaşmış Azerbaycan’dan gelen Seher Ahmed ile Alem Kengerliyi de konakladıkları otelden alarak yola devam ettik.
Bizi götürdükleri bir evde, Kazak Türk’ü geleneklerine göre yer sofrasında sabah kahvaltılarımızı yaptık. Biraz dinlendik. Bizde pişi diye adlandırılan ve özel dini günlerde yapılıp komşulara dağıtılan, yağda kızartılan hamurdan açılmış yuvarlak yassı veya yumru şeklindeki çörek niteliğindeki yiyeceklere, Kazak Türkleri milli ekmeğimiz diyorlar. Domates, salatalık, yumurta kahvaltının demirbaşları arasında yer alıyor. Zeytini kahvaltılarda pek göremezsiniz. Ancak beyaz çikolatamız da yer soframızda yerini almıştı.
İlk ziyaret ettiğimiz kurum Çimkent’in milli kütüphanesi oldu. Bizi girişte, Çimkent Yazıcılar Birliği Başkanı MombekAbdakim Bey karşıladı. Mombek Bey, gün boyunca bütün programlarımızda da bizi yalnız bırakmadı. Biz Çimkent’denayrılıncaya kadar eşlik etti sağ olsun. Kazakistan’ın en büyük milli kütüphanesi olduğunu öğrendiğimiz kütüphanenin, içersinde dolaşırken kayboluyorsunuz desem abartmış sayılmam. O kadar düzenli ve özenle tasarlanmış ki Kazakistan tarihinde yayınlanmış bütün eserleri bulmanız mümkün. Kütüphane yan yana salonlar dizilerek oluşturulmuş. Bu salonlardan birbirine geçiş yapılabiliyor…..
Devamı gelecek sayıda….

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

DKİB’den Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Ersin Başaran’a teşekkür plaketi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği(DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve beraberindeki DKİB Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü...

Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı?

Dizi ve film Platformu Netflix, senaryonun içeriğini araştırmadan belli ki Yunan ve Rum propagandasına alet olmayı yeğlemiş. Basında çıkan yazılara göre Andreas Georgiou'nunyönetmenliğini yapıp başrolünü...

Birleşmiş Milletler İcra Genel Direktörü Maimunah Mohd Sharif’in , Emine Erdoğan ziyareti

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, geçtiğimiz aylarda diplomatik ziyaretler için Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!