Artvin-Hopa Kaymakamı ve Sarp Gümrük Kapısı Mülki İdare Amiri Abdullah Akdaş, Cumhuriyet tarihinde Sarp sınır kapısında milletimizin kültürel kimliğine uygun bir düzenleme yaparak herkesin takdirini kazanan ve gönlünde taht kuran örnek kaymakamlarımızdandır. Bu örnek parkta insanlar Gürcistan Sınır kapısına yönelik hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Sarp Sınır kapısındaki bu çevre düzenlemesini gördükten sonra bir Türk vatandaşı olarak insan gurur diyor. Özelikle sınır kapısında turizm danışma bürosunun açılması, turizm açısından burada tarihe bir çalışmadır.
Günde ortalama 5.000 kişinin geçtiği bu sınır kapısında bir turizm danışma bürosunun bulunmaması büyük bir eksiklikti Ülkemize turist gelsin diyoruz. Ancak bu kadar turistin geldiği sınır kapımızda turizm danışma bürosu yoktu. Bu söylemle uygulama arasında bir tezat değimli? Turizmi geliştirme söylemle değil, yaşamla olur. Turizmde alt yapı hizmetleri önemlidir. Yine eskiden Gürcistan tarafından Türkiye’ye geldiğinizde ailenizle oturacak bir yer yoktu. Ailenizle beraber oturmak, ihtiyacınızı gidermek için sınır kapısından 300 m. ileriye gitmek zorundaydınız. Bu da geçmişte yapılması ve telafi edilmesi gereken bir işti. Türkiye girişinde kapıya 300 metre uzaklıktaki cami, yeniden dizayn edilerek ve gece ışıklandırılması da yapılarak muhteşem bir görünüm kazanmıştır. Ayrıca yapılan bu parkın ortasına dikilen Türk bayrağı altında resim çekinmek insana ayrı haz veriyor. Özel araçlar, dolmuşlar için yapılan iki ayrı parkta takdire şayan çalışmalardır. Bu çevre düzenlemesinin bu zamana kadar bırakılması bir eksikliktir. Bu örnekte görüldüğü üzere insan isterse her şeyi yapar. Yeter ki azim ve irade ve kararlı olmak gerekir.
Diğer taraftan Hopa Kaymakamı Abdullah Akdaş yine Sarp Gümrük kapısında özellikle vatandaşın TIR kuyruklarında çektiği çileye son vermek amacıyla iki TIR projesi hazırlayarak bu iki TIR parkını 30 Haziran’da hizmete açıyor. Kaymakam Abdullah Akdaş çevre düzenlemesi çalışmalarına bizzat kendisi de çalışarak katılıyor. O sadece talimat vermekle kalmıyor ve çalışan işçiyle birlikte çalışıyor, yeri kazarak elleriyle ağaç dikiyor. Bence işte Atatürk sevgisi, vatan ve millet sevgisi böyle olur. Sözle sevgi olmaz, sevgi yaşamakla olur. Allah böyle idarecilerimizi başımızdan eksik etmesin. İnsan bu çalışmaları gördükçe samimiyetle ve içtenlikle söylüyorum bir Türk vatandaşı olarak gururlanmamak elde değildir. Ben bu çalışmaları yerinde ve Sarp Sınır Kapısındaki çevre düzenlemesini gördükten sonra samimi duygularımı çevremle, sizlerle paylaşıyorum. Sarp Sınır Kapısına gittiğinizde o devasa parkı gördüğünüzde sizde sevineceksiniz. Sarp Sınır Kapısı TIR kuyruklarındaki çileyi çeken TIR’cılar bilir. İnsanlar saatlerce tünellerde bekliyor ve hiçbir sosyal tesis olmadığı için tabii olarak sosyal ihtiyaçlarını da gerçekleştiremiyorlar. İnsan bu durumu görünce hicap duyuyor ve içi sızılıyor.
Bu durumu gören ve çare düşünüp proje hazırlayan Hopa Kaymakamı ve Sarp Mülki İdare Amiri Abdullah Akdaş iki TIR projesini 30 Haziran 2011 tarihinde hayata geçiriyor. Bu iki TIR Parkı sayesinde yaklaşık 500 TIR bu iki parkta konaklama yapacak ve bu parklar içinde bulunan sosyal tesislerde TIR’cılar artık sosyal ihtiyaçlarını da gidererek rahat bir nefes alacaklardır. Böylece tüllerdeki TIR kuyrukları sona erecektir. Bu örnekte olduğu gibi vatandaşını ve milletini düşünmek böyle olur. Vatandaşı düşünmek millete hizmet etmekle olur. Diğer taraftan Kaymakam Abdullah Akdaş’ın Sarp Köyü nü turistik köy haline getirme çalışmaları da da takdire şayandır. Bu köydeki tüm evlerin turistik, yöresel mimariye uygun geliştirme çalışmaları devam ediyor.
Gerçekten Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yürekten tebrik ediyorum. Ülkemizde mülki idarede masadan yönetme anlayışına son verdirdi. Vatandaşa hizmet etme ilkesini ve vatandaşla diyalog kurmayı tavsiye etti. Bunun sonuçları gerçekten sevindirici oldu. Kaymakam ve valilerimiz tüm gücüyle vatandaşa hizmet etmek için birbirleriye yarışıyorlar. Vatandaşımızın, Anadolu’muzun yıllar önce özlediği tablo bugün gerçekleşmiş oldu. Anadolu bu dönemde kaymakam ve valilerimizin çalışmaları sayesinde en iyi devlet hizmetini aldı. Bunun için kaymakam ve valilerimizin çalışmalarını yürekten kutluyorum. Mülki idare yönetiminde başarılı genç, çalışkan ve dinamik kaymakamlarımızın bir üst makamlarlar olan valilik görevlerinde il genelinde başarılı çalışımlara imza atacaklarına inanıyorum. Hizmet üretmeyen ve yerinde sayan ve ben sadece masa başında görev yaparım diyen mülki idarenin görev değişiminde ülkemiz ve insanımız daha faydalı olacağı düşüncesindeyim.
O dönemde vali, kaymakamla her vatandaşın görüşmesi oldukça zordu. Vali ve kaymakam vatandaş için kolayca erişilemeyen bir makamdı. Bunun tekrar altını çizmem gerekirse mülki idare artık halkın içinde, halk gibi düşünüyor. Bundan 10-15 yıl önce elinde çapayla çalışan, çizmelerini çekip köylere giden, vatandaşın evini ziyaret eden, kaymakam veya vali sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı. Bugünün çalışan kaymakam valilerine en iyi mülki idare amiri örneği rahmetli Erzincan eski Valisi Recep Yazıcıoğlu’dur. Rahmetli o dönemde iyi bir mülki idare amiri ekolüydü. Günümüz yönetim anlayışında artık masa başında oturan ve hizmet üretmeyen mülki idare amiri ilgi görmüyor ve başarılı olmuyor.
Biliyorum
Sayın kaymakamımızın çalışmalarını ben de Şırnak Silopi deki Türkiyenin en büyük sınır kapısı Habur sınır kapısından biliyorum.