Cumartesi, Nisan 27, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Deep fake, dark web ve istihbarat servisleri

Deep fake, dark web ve istihbarat servisleri

Cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 29 Nisan’da Kayseri mitinginde konuşurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetiminin seçime “on gün kala” girişeceği “en pis işleri bildiğini” öne sürmüştü.
1 Mayıs gecesi “on güne iki gün var” diye başladığı Twitter mesajında doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibinini “dark web” ve “Cambridge Analytica” maceralarıyla “yabancı istihbarat servislerinin” oyununa düşmemeleri konusunda uyardı.
Altun -yine geç saatlerde- kendi Twitter hesabından Kılıçdaroğlu’nu yardımcıları Çağatay (Özdemir) ve Evren (Başar) ile Bilgi İşlem Daire Başkanı Serhat (Eroğlu) gibi kamu görevlilerini hedef yapmakla suçladı. “Neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz” cümlesiyle ise adeta Kılıçdaroğlu aleyhine bir siber kampanyadan haberli olduğunu kabul ediyordu.
İletişim Başkanı Altun, kendisinin çok iyi bildiği neyin önünü almak için bu çıkışı yaptığını söylemiyordu.
Üst düzey bir CHP kaynağı ise Kılıçdaroğlu’nun “son on gün” ve “Cambridge Analytica” ile kastedilen siber seçim müdahalelerinin arkasındaki önemli istihbarat bilgilerinin bulunduğunu açıkladı..
CHP’deki “son on gün” istihbaratı
Bu iddiadaki hesaba göre Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik “son on gün” kampanyası 3 Mayıs ya da 4 Mayıs’ta, yani yarın ya da ertesi gün başlatılacak; seçim 14 Mayıs’ta.
Bir süre önce CHP Genel Merkezine gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle:
• Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla “deep fake” ve “Cambridge Analytica” benzeri sistemleri birlikte kullanarak “sahte video ve ses kayıtları” üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)
• Bu amaçla bazısı “dark web” üzerinden, yurtdışından çok sayıda “hacker” kiralandı. Muhalefete yönelik “DDoS” saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.
• Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.
CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasının özellikle üzerinde durulan hedef zaman dilimiyse ABD seyahati.
Burada önemli olan iddianın ortaya atılması kadar iddianın yayılması için gerekli siber altyapının hazırlanması. Yapay zekâ kullanımı alanındaki gelişmeler bu tür sahte üretimleri kolaylaştırıyor. Ve bu yolla, bazı bilişimcilerin “derin sahtekârlık” olarak Türkçeleştirdiği “deep fake” yöntemleriyle üretilmiş bu ses ve görüntülerin muhalif seçmeni Cumhur İttifakına oy vermese de sandığa gidip Millet ittifakı adayı için oy kullanmaktan caydırmak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel geçtiğimiz yıl Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet abonelerinin vatandaşlık numarasından hangi saatte hangi siteyi izlediğine dek bütün kişisel verilerini toplamaya başladığını, bunun da “Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme” operasyonu olduğunu öne sürmüştü.
ABD’de Barack Obama’nın seçim kampanyası sırasında Afrika-Amerikan kullanıcıların izlediği sitelere özellikle Hillary Clinton’u adeta lokantaya bir Afrika-Amerikan müşteri girdiğinde yüzünü buruşturuyormuş gibi gösteren videolar “düşürülmüş”. Türkiye için hayal gücünüzü kullanabilirsiniz.
Deep fake yöntemleriyle “Görevimiz tehlike” filmlerinde olduğu gibi hedef kişiye, istenilen arka planda hiç söylemediği şeyleri söylemiş, görüşmediği kişilerle görüşmüş gösterilebiliyor. Bunun somut örneğini, Rus siber savaşçıların Ukrayna savaşının başında Volodimir Zelenski’ye “Savaşmayacağız” dedirten videosunu yaydıklarında gördük.

2 YORUMLAR

  1. Sana söz sloganıyla çıkılan bu yola eşlik ettiğin için teşekkürler Türkiye kazanacak geleceğimizin teminatı gençlerimiz kazanarak.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

Türkiye-Kırgızistan lojistik işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Kırgızistan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu’nda alınan kararlar doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. İki ülke arasında ulaştırma ve lojistik alanında iş...

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Gümrük anlaşması

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında, Ağustos 2022'de imzalanan gümrük anlaşmasının onaylanması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı 18 Ağustos 2022 tarihinde Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!