Cumartesi, Mayıs 11, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Türkiye’nin kadim tarım tarihi

Türkiye’nin kadim tarım tarihi

Bereketli Hilal, Batı ve Yakındoğu-Ön Asya uygarlıklarının doğduğu, tarihte avcılık-toplayıcılıktan tarımsal üretime ilk geçişin gerçekleştirildiği genel kabul gören coğrafi bölge olarak bilinir.
Ülkemiz bölgelerinden Güney Doğu Anadolu Bölgesi Bereketli Hilal’in merkezidir. Bereketli Hilal’ de yer alan Göbekli Tepe, Neolitik kültürün kurucu ürünü olan sekiz ürününün doğal anavatanıdır. Bu ürünler; Gernik buğdayı, Siyez buğdayı, Arpa, Keten, Nohut, Mercimek, Bezelye ve Burçaktır. Anadolu toprakları birçok tarımsal ürünün anavatanıdır. Yedi coğrafi bölgemizin her biri birbirinden farklı yüzlerce mahsulün membaıdır. Sadece 1930’lu yıllarda araştırıcılar Anadolu’ da 18 bin tip ve 256 yeni çeşit tespit etmiştir. Bunun yanında ülkemiz, buğdayın 23 yabani akrabasına ev sahipliği yapmaktadır. Bilinen en eski buğday çeşidi siyez ülkemizde 12 bin 500 yıldır ekilmektedir.
Anadolu’ da tarımsal ürünlerin yanı sıra binlerce yıl önce insanlar, bitkilerin tedavi edici gücünü de tanımış ve sağlıklı yaşayabilmek için onlardan yararlanmaya başlamıştır. Tedavi amaçlı kullanılan bitki tür çeşitlerini belirleyerek bunları hem korumuş hem de daha sonra tarımını yapmıştır.
Endemik bitki olarak adlandırdığımız; bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı yalnızca belirli bölgede yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türleri bakımından dünyanın en zengin ülkesiyiz.
Her ne kadar teknoloji ve hatta uzay çağına geldiğimizi söylesek de değişmeyen tek bir şey vardır; insanoğlunun beslenmek zorunda olması. Hangi kıtada, hangi ırkta, hangi renkte olursa olsun insan doğası beslenmeye kurguludur. Bu hayati öneme sahip olan konunun diğer adı tarımdır.
Tarımın ilk olarak dünya üzerinde varlığını gösterdiği topraklarda yaşayan bizler, tarımın önemini ve bize bahşedilen bu eşsiz bereketli toprakların değerini daha iyi anlayabilmek için her alanda olduğu gibi tarihsel sürecini bilmemiz gerekmektedir. Bunu bilmek bizim tarım ile hemhal olmuş bir toplumun bireyleri olduğumuzu, esiz bereketi ve cömertliği ile ülkemizin ne kadar önemli bir zenginliğe sahip olduğunu bizden sonraki nesillere de aktarmamız gerekmektedir.
Bu kadar değerli toprakların bu kudretli tarihin sadece savaşlarla fetihlerle değil, tarihin başlangıcı ve insanoğluna ilk öğretilen ziraatçılığın, hayvancılığın ve tarımın gerek tarih gerekse dinler açısından ne kadar önemli bir yer önemli bir konudur. İlerleyen dönemlerde bu az bilinen tarihsel ve kutsal bölgenin tanıtımı ve tarihteki önemini gerek ülke insanımıza gerekse ulaşabileceğimiz herkese anlatmak, dünyanın gıda konusunda muhtemel bir zorlu sınava girdiği bu süreçte önem arz etmektedir.
Tarımda köklü ve gerçekçi politikalar geliştirmek için bir tarım ülkesi olduğumuz gerçeğini bir kez daha hatırlayacağız. “Tarihini bilmeyen geleceğine yön veremez” sözünden de yola çıkarak Anadolu tarımının tarihini bilmek geliştireceğimiz tarım politikaları için bir kaynak olacaktır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!