Cuma, Mayıs 3, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI Gürcistan turizmi

Gürcistan turizmi

Gürcistan; sahilleri ile yaz turizmi, dünyanın en çetin yamaçlarını içinde barındıran dağları ile kayak deneyimi ve tarihsel mirası ile kültür turizmi açısından cazip ülkeler arasındadır
Gürcistan’ın en büyük şehirleri, Tiflis ve Batum. Her iki şehir, tarihi yapıları ile gezginleri kendine çekiyor. Neredeyse her köşede denk gelebileceğin tarihi kiliseler ve bazilikalar, ülkenin zengin kültürünü yansıtan yapılar arasında. MÖ 12. yüzyıla dayanan tarihi ile ülke, eski yerlerde bulunmayı sevenlerin tercih ettiği rotalardan biri konumunda. Ülkenin kıyı şeridi daha çok ılık ve yağışlı bir yapıya sahip. Gürcistan kıyı kesimi, bu özellikleriyle Türkiye’nin Doğu Karedeniz bölgesini andırıyor. Kafkas Dağlarına yakın olan bölgelerdeyse kışlar soğuk, yazlar ise kurak geçiyor.
Yemek Kültürü:
Coğrafyamızın yakın olması nedeniyle Gürcü mutfağı ile Türk mutfağı büyük benzerlikler gösteriyor. Hamur işi konusunda Gürcü mutfağı gerçekten başarılı ve genellikle Anadolu’da oldukça yaygın olan tandırlar kullanılıyor. Uzun yıllar Sovyetler Birliği’nin parçası olarak kaldığı için Rus kültürünün de mutfak üzerinde etkileri olduğu görülüyor.
Geçmişi ve coğrafi konumu gereği birçok kültürle karşılıklı etkileşim içinde bulunan Gürcistan mutfağında Avrupa, Ortadoğu, Kafkasya ve Anadolu mutfaklarının etkileri bulunmaktadır. Bu özelliğiyle oldukça zengin bir yemek kültürünün bulunduğu Gürcistan’da et olarak daha çok tavuk eti tüketilirken sebzelerden de patlıcan, lahana, pancar ve pırasa en çok tüketilen ürünlerdir. Gürcistan mutfağında en çok kullanılan ürünlerden olan ceviz birçok sosta, salatada ve mezede bulunmaktadır.
Gürcü kahvaltılarının olmazsa olmazları yöresel bir tulum peyniri olan “Gudis Kveli” ve çaydır.
Bir çeşit peynirli gözleme olan Imeruli Khachapuri, yöresel bir peynir ve yumurtayla yapılan bir pide olan Adjaruli Khachapuri, Gürcü mantısı olarak bilinen Khinkali, bir şiş kebap çeşidi olan Mtsvadi, güveçte pişirilen et ve patates yemeği Ojakhuri Gürcistan’ın en ünlü yemeklerinden bazılarıdır.
Ballı bir kek olan Medok, geleneksel bir Paskalya keki olan Paska, Tklapi denilen ve çeşitli meyvelerden yapılan pestiller ve bizdeki cevizli sucuklara benzeyen Churchkhela Gürcü mutfağının en yaygın tatlılarıdır.
Dünyanın en eski şarap üreten ülkesi olarak Guiness rekorlar kitabına girmiş olan Gürcistan’da çok güçlü bir şarap kültürü ve birçok yerel şarap markası bulunmaktadır. Armut gazozu ise Gürcistan’da yaygın olan diğer bir içecektir.
Gürcistan’da ne yenir? Bu nedenle birkaç yemekten bahsedelim ve yabancılık çekmenin önüne geçelim.
Churchkhela: Gördüğün zaman biraz garip gelebilir, ama Türkiye’de yaygın olarak tüketilen cevizli sucuğun tıpatıp aynısı. Renk olarak biraz daha açık olsa bile tat olarak daha çok Doğu Karadeniz yöresinde yapılan cevizli sucuklara benziyor.
Hinkal: Mantı ve türevleri neredeyse tüm Doğu Avrupa’da ve Asya’da yapılıyor. Hinkal ise Gürcülerin mantıya verdikleri isim. Kayseri mantısından farkı ise oldukça büyük olması, ama yine sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.
Harço Çorbası: Kafkasya ve çorba denildiği zaman ilk olarak akla Rusların borşu geliyor. Gürcüler ise harço denilen çok daha farklı bir tarife sahip. Ana malzeme olarak pirinç ve et kullanılan çorbanın içerisinde domates ve çeşitli yeşil sebzeler bulunuyor.
Haçapuri: Aslında bir çeşit pide denebilir. Hamur hazırlandıktan sonra üzerine peynir ekleniyor ve fırında pişiriliyor. Peynir eridiği zaman tereyağı ve yumurta ekleniyor. Karadeniz’de sıkça yapılan pidelere benzeyen haçapuri, gazoz ile tüketiliyor.
Milattan öncelere dayanan tarihi ile Gürcistan oldukça büyük bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Gürcistan’da görülmesi gereken yerlerin önemli bir kısmıysa Tiflis ve çevresinde yer alıyor. Gürcistan’da görmen gereken belli başlı noktalar şöyle:
Tiflis Metrosu: Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis, oldukça eski bir metro sistemine sahip. Sovyetler Birliği’nin dördüncü metrosu olan bu yeraltı ağı, tipik Sovyet metro hatlarını andırıyor. Oldukça derin ve süslü olan metro ile ilgili en önemli detay ise yürüyen merdivenler. 1960’lı yıllarda inşa edilen istasyonlardan yeryüzüne tek merdivenle inilip çıkılıyor ve bu nedenle merdivenler korkutucu derecede dik.
Kura Nehri: Tiflis’i bir uçtan diğer uca kat eden nehir, şehri ikiye ayırıyor ve tarihi köprüler ile şehir birbirine bağlanıyor. Köprülerin üzerinde geleneksel kıyafetleri ile fotoğraf çektiren yeni evli çitler ile karşılaşman mümkün.
Meidan Baazar: Meidan aslında bizim dilimize de yer eden meydan sözcüğü ile eş anlamlı ve baazar da tahmin edebileceğin gibi çarşı-pazar anlamına geliyor. Tiflis’in merkezinde yer alan Meidan Baazar, tarihi mimarisi ve kemerli yapısıyla ilgi çekiyor. Çarşı içerisinde çoğunlukla hediyelik eşyalar satılıyor.
Gabriadze Tiyatrosu: Mutlaka fotoğraf çektirmen gereken yerlerin başında geliyor. Kukla tiyatrosu olan yapının yanında, merkeze adını veren Revaz Gabriadze’nin tasarladığı özel bir saat kulesi bulunuyor. Her an yıkılacakmış gibi görünen yapının önünde neredeyse tüm turistler hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Sülfür Hamamları: Türk hamamlarına benzeyen yapıları ve sülfürlü suları ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Metehki Kilisesi: Tiflis’in en önemli yapılarından biri olan kilisenin tarihi, 13. yüzyıla kadar gidiyor. Kilise hem şehre hakim bir konumda hem de nehir kenarında yer alması nedeniyle oldukça güzel bir manzaraya sahip.
İklim:
Dağlık arazilerle kaplı olan Gürcistan toprakları 3 bölgeye ayrılır. Ülkenin kuzeyinde yer alan Kuzey Kafkasya Sıradağları, derin vadilerle kesilen bir dağ sırasıdır ve bölgenin en yüksek noktası 5.068 m yüksekliğiyle Şhara’dır. Ülkenin Karadeniz’e yakın olan güney bölgelerinde Kolhida Ovası yer alır. İç kısımlarda Kartli Ovası olarak adlandırılan yüksek bir plato bulunur. Ülke topraklarının en güneyinde ise Küçük Kafkasya Sıradağları yer alır. Tatlı su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Gürcistan’ın en önemli akarsuları Mtkvari (Kura) (1515 km), Tergi (623 km) Alazani (351 km), Çoruh (438 km), Rioni (327 km) ve Enguri (213 km) ırmaklarıdır.
Resmi tatil günleri:
Yeni Yıl: 01 Ocak, Noel Bayramı: 7 Ocak, Vaftiz Günü: 19 Ocak, Anneler Günü: 3 Mart,
Paskalya Yortusu: 23 Nisan, Ölüleri Anma Günü: 24 Nisan, Cumhuriyet Bayramı: 26 Mayıs,
Polis Günü: 10 Ağustos, Kutsal Meryem Günü: 28 Ağustos, Mtsheta Günü: 14 Ekim,
Aziz Giorgi Günü: 23 Kasım, Noel: 24 – 25 Aralık.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!