31.03.1998 tarihinde İzmir Bornova Semtinde, ana cadde üzerinde bulunan bir apartmanda, kendi evinde yalnız yaşayan, 1916 doğumlu emekli Astsubay H.B. nin, televizyon kablosu ile boğularak öldürülmüş olduğu ihbarı, fenalık geçiren akrabaları tarafından 155 Polis İmdat telefonuna bildirilir.
Olay yerine gelen uzman polisler, olay yerindeki delilleri ileride kanıt olmak ve bilinmeyen katilin Türk Milleti adına mahkum edilmesini ve kamu vicdanının rahatlatılmasını sağlamak üzere tespit ederek toplamaya ve tutanak altına almaya başlarlar. Aynı anda da cinayetin işlendiği evde organize halde yaklaşık 20 kişilik bir ekip çalışmaya başlar. Kimi görevli fotoğraf çekerken, diğeri video kamera kasetlerine olay yerini en ince ayrıntılarına kadar kaydeder. Bir diğeri de parmak izi çalışmaları yapar, aynı zamanda da diğer ekipler apartman komşuları ve akrabalarından başlayarak daha geniş dalga dairelerine dağılarak her açıdan olayı soruştururlar. Görevliler, tanıkların ifadelerini kaydederek ileride yargı organlarında delil olacak şekilde tespit ederler.
Olay yeri incelemesinde görevli ekip, dairenin dış kapısında zorlanma olmadığını, dolayısıyla kapının muhtemelen tanıdık bir kişiye açıldığını ve salonda içilen tek sigaranın izmaritinden yola çıkarak (maktul sigara içmediği için) muhtemelen katilin oturarak 2001 sigarası içtiğini, failin dolayısıyla tanıdık bir kişi olduğu düşüncesine ağırlık verir ve delilleri tespite devam eder. Cinayetin işlendiği dairede devam eden incelemelerde maktulün elleri, ayakları ve boynunun televizyon kablosu ile namaz seccadesi üzerinde boğulacak şekilde bağlandığı ve bu kablonun diğer bir odada bulunan tek açık çekmeceden alındığını, emekli Astsubayın ordumuzun verdiği disiplin içerisinde, evinde bulunan aynı türdeki malzemeleri aynı çekmecelere koyduğu, çekmecelerin incelemesi neticesinde görülür. Sadece cinayet aleti “Televizyon kablosu”nun bulunduğu çekmecenin çekili vaziyette bırakılması ve o çekmecede sadece kabloların bulunması, katilin evin düzenini gayet iyi bildiğini göstermiş ve çalışmalar maktulün yakın çevresinde devam ederken önce bu çekmecede parmak izi bulma çalışması yapılmış ancak bulunamamıştır.
Fakat başka delil bulunamaması nedeni ile “çekmece” diğer yöntemlerden tahta zeminler üzerine uygulanan yöntemler laboratuar ortamında uygulanmak üzere Kriminal Laboratuarı’na gönderilir. Ayrıca olay yerinde maktulün sigara içmediği çevreden yapılan araştırma sonucu öğrenildiğinden içilen sigara DNA araştırması yapılmak üzere Kriminal Laboratuarı’na gönderilir. Salonda bulunan tek sigara izmariti maktulün çok titiz ve düzenli bir ev haline sahip olması ve tek izmariti dahi ölmemiş olsa idi ortadan kaldıracağı fikri oluştuğundan, ölüm anından az bir süre önce sigaranın kül tablasında söndürülmüş olabileceği muhtemelen de katile ait olduğu fikrini polise vermiştir.
Cinayet Büro Amirliği uzmanlarınca yapılan inceleme ve soruşturmada maktulün temizlik işlerini yapan bir kadın ile duygusal bir ilişkisinin bulunduğu komşuları tarafından alçak bir sesle ifade edilmeye çalışılması polislerin dikkatini çekerek bu kadın ve yakınları üzerinde araştırmayı yönlendirirler. Yapılan araştırma ile söz konusu temizlikçi kadının A.E. isminde genç bir dostu olduğu ve bu şahsın maktulün evine kolaylıkla girebildiği tespit edilir.
Muhtemel katil A.E. diğer bir ilde yakalanır. Olay yerinden elde edilen sigara izmaritinden alınan tükürük örneği ile sanıktan alınan kan örnekleri, ayrıca çekmecede karmaşık ve teknik bir yöntem ile ortaya çıkarılan parmak iziyle, A.E.’nin parmak izleri karşılaştırılmak üzere Kriminal Polis Laboratuarı’na gönderilir. Gelen sonuçta yapılan DNA testi ile örneklerinin ve parmak izlerinin aynı kişiye ait olduğu tespit edilir. Elde edilen bu bulgularla sorgulanan sanık, ifadesinde olayı kendisinin gerçekleştirdiğini söyleyerek, cinayeti para için işlediğini itiraf eder.