Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA İklim değişikliği 2022 eylem planı

İklim değişikliği 2022 eylem planı

Dünya iklim değişikliğine karşı 2021 Glasgow İklim Değişikliği Konferansı’ndan sonra, 2022’de eleştirel konuşmaları şekillendirecek ve zamanımızın en belirleyici sorunlarından biri etrafında kamu politikası kararlarını etkileyecek on önemli küresel etkinlik düzenlenecektir.
(TBD) | 5. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (LDC5) | Doha, Katar
Afganistan’dan Zambiya’ya kadar uzanan ve En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) olarak kabul edilen 46 ülke var. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 13’üne ve en yoksul halkının yüzde 40’ına ev sahipliği yapıyorlar. Ekonomik, halk sağlığından iklim değişikliğine kadar sayısız şoka karşı oldukça savunmasız ve iklim krizinin ön saflarında yer olmaya devam ediyorlar ve aşırı hava şartlarından orantısız bir şekilde etkileniyorlar. Ve ne yazık ki, önlemleri ve altyapıyı desteklemek için finansmandan yoksunlar.
Şubat – Eylül | IPCC Değerlendirme Raporu | Küresel
Her altı ile yedi yılda bir iklim bilimi değerlendirmeleri yayınlayan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Paris Anlaşması’nın 2015’te kabul edilmesiyle birlikte ilk kapsamlı değerlendirme raporunu da hazırlayıp yayınlayacak.
Şubat sonu | İkinci Çalışma Grubu Raporu | Etkiler, Adaptasyon ve Güvenlik Açığı
Bu rapor, iklim değişikliğinin insan ve doğal sistemler üzerindeki etkilerini ele alacak, iklim değişikliğine uyum sağlama konusundaki kırılganlıklarını, yeteneklerini ve sınırlamalarını gözlemleyecektir. Her ölçekte azaltma ve uyum çabalarına eşitlikçi ve entegre bir yaklaşımla sürdürülebilir bir gelecek yaratma seçeneklerine bakacaktır.
Nisan başı | Üçünca Çalışma Grubu Raporu | İklim Değişikliğinin Azaltılması
Bu rapor, iklim değişikliğinin yıkıcı ve değişken etkilerini azaltmaya yönelik küresel ve ulusal çabalara odaklanacak, enerji ve kentsel sistemlerde ve tarım, ormancılık ve arazi kullanımı, binalar, ulaşım ve sanayi gibi sektörlerde yenilik ve çözümlere bakacak. Hükümetlerin ulusal eylem planlarının, Paris Anlaşması kapsamında ulusal olarak belirlenen katkıların önemini vurgulayarak, emisyonları azaltmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadeli planlar arasındaki bağlantıya bakacak.
Eylül | Sentez Raporu | İklim Değişikliği 2022
Üçüncü Çalışma Grubunun yanı sıra döngü içinde üretilen Özel Raporlardan katkıları entegre edecek sentez raporu- 1.5C Küresel Isınma; İklim Değişikliği ve Toprak; ve Değişen İklimde Okyanus ve Kriyosfer – COP27 öncesinde açıklanacak.
28 Şubat – 3 Mart | Orta Doğu ve Kuzey Afrika İklim Haftası 2022 | Dubai, BAE
BM İklim Değişikliği (UNFCCC) tarafından düzenlenen ilk Orta Doğu ve Kuzey Afrika İklim Haftası, Kasım ayında Mısır’da gerçekleşecek cop27’ye giden yol için önemli bir kilometre taşıdır. Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı ve ulusal ajansların desteğiyle Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti’nin ev sahipliğinde düzenlenecek iklim haftasında bölgesel iklim eylemi ve iklime dayanıklı ekonomiler ve toplumlar inşa etmek ve iklim eylemini pandemik iyileşmeye entegre etmek için gereken işbirlikleri ele alınacak.
25 Nisan – 8 Mayıs | BM Biyoçeşitlilik Konferansı (İkinci Bölüm) | Kunming, Çin
2020 yılında Çin’de gerçekleşmesi beklenen BM Biyoçeşitlilik Konferansışimdi ikiye bölündü. Ekim 2021’de, ilk bölüm, ülkeleri küresel bir biyoçeşitlilik çerçevesi üzerinde müzakere etmeye ve anlaşmaya çağıran Kunming Deklarasyonu’nun kabul edilmesi ve Çin, Fransa, Avrupa Birliği’nden taahhütler gören Kunming Biyoçeşitlilik Fonu’nun kurulmasıyla, 2022 baharında bir sonraki toplantıya zemin oluşturulmasına yardımcı oldu.
Ülkelerin Aichi Biyoçeşitlilik Hedefleri olarak bilinen son çerçevenin hedeflerine ulaşmak için 2020 yılına kadar süreleri vardı. Bazı ilerlemelere rağmen, türlerin neslinin tükenmesinden kirlenmesine ve ormanların korunmasına kadar uzanan hedeflere ulaşılamamıştır. 2020 sonrası çerçeve, biyoçeşitlilikte devam eden düşüşün giderilmesinde kritik öneme sahip olacak.
2 – 6 Mayıs | XV Dünya Ormancılık Kongresi 2022 | Seul, Kore Cumhuriyeti
Ormansızlaşmadan kaynaklanan emisyonların ortadan kaldırılması ve ormanların yeniden büyümesi ve peyzaj restorasyonu teşvik etmek, küresel net emisyonları yüzde 30’a kadar azaltabilir. Önümüzdeki on yıl içinde ormanlar, mevcut uygun maliyetli azaltmanın yüzde 50’sini sağlayabilir.
Ormanlarla Yeşil, Sağlıklı ve Dayanıklı Bir Gelecek İnşa Etmek teması altında gerçekleşecek olan Dünya Ormancılık Kongresi, orman kaybını tersine çevirme, doğaya dayalı çözümlerin ve orman kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, orman izleme ve veri toplama dahil olmak üzere altı alt temaya odaklanacak.
9 – 21 Mayıs | 15. BM Çölleşme Konferansı | Côte d’Ivoire
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinde, 2019 yılında yaklaşık 500 milyon insanın çölleşme yaşayan bölgelerde yaşadığı konusunda uyarılarda bulunuldu. Arazi bozulmuşsa, daha az üretken hale gelir, yetiştirilebilenleri kısıtlar ve toprağın karbonu emme yeteneğini azaltır. Bu durum iklim değişikliğini ve kuraklık, sıcak hava dalgaları ve toz fırtınaları gibi aşırı hava olaylarını şiddetlendirirken, iklim değişikliği de birçok farklı şekilde arazi bozulmasını şiddetlendirir.
2 – 3 Haziran | Stockholm+50 | İsveç
Elli yıl önce, 5 – 16 Haziran 1972 tarihleri arasında, Stockholm’de gerçekleştirilen BM İnsan Çevresi Konferansında (Stockholm Konferansı), çevre konulu ilk dünya konferansıdır. Sosyo-Ekonomik yapıları ve gelişme düzeyleri farklı olan birçok ülke, “çevre” konusunda ilk defa bir araya gelmiştir.
Konferans sonunda, BM İnsan Çevresi Bildirisi kabul edilmiştir. O zamandan beri iklim tartışmalarını etkileyen, insanlar ve doğa arasındaki bağlantıları tanıyan bir bağlantı olan yoksulluğun hafifletilme ve çevrenin korunması gibi ayrılmaz hedeflere dikkat çekmede önemli bir rol oynadı.
Sonuç olarak, konferans, ekonomik kalkınma ve çevre yönetimini uzlaştırmak amacıyla, BM Çevre Programı’nın (UNEP) kurulmasının ve sürdürülebilir kalkınma kavramının önünü açan çevre diplomasisinin ortaya çıkmasını sağladı. Ayrıca ulusal çevre bakanlıklarının kurulması ve çevreyi korumak için bir dizi yeni küresel anlaşma ile sonuçlandı.
Bugün UNEP, çevre diplomasisini, standartlarını ve uygulamalarını güçlendirmek için yaptığı çalışmaların 50 yılını işaret ederken, iklim değişikliği, doğa ve biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve atık gibi üçlü gezegen krizini aşma yeteneğimizi yeniden oluşturmayı ve güçlendirmeyi amaçlayan Stockholm+50’ye İsveç ve Kenya ile ev sahipliği yapacak.
26 – 30 Haziran | Dünya Kentsel Forumu 11 | Katowice, Polonya
Dünyanın dört bir yanındaki şehirler iklim değişikliğiyle karşı karşıya ve mücadele veriyor. Bugün 4,5 milyar insana ev sahipliği yapan şehirlerin 2050 yılına kadar neredeyse yüzde 50 büyüyeceği tahmin ediliyor. Küresel karbon emisyonlarının yüzde 70’i ile birlikte dünya GSYİH’sının yüzde 80’ini oluşturan büyümenin merkezi olan şehirler COVID-19 salgınına yanıt vermek ve iklim değişikliğinin kötüleşen etkisine hazırlanmak için mücadele ediyor.
2050 yılına kadar, 570 kıyı kentinde 800 milyon insan deniz seviyesinin yarım metre yükseldiğini ve fırtına dalgalarının yükseldiğini görebiliyordu. Küresel ısınma, 1,6 milyardan fazla kentliyi ortalama yaz sıcaklığı olan 35 C ile karşı karşıya bırakabilir. Artan zorluklara rağmen, şehirler de iklim hareketinin ön cephesinde yer aldı ve daha yakın zamanda, 1.000’den fazla şehir 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu elde etme niyetini açıkladı.
27 Haziran – 1 Temmuz | BM Okyanus Konferansı | Lizbon, Portekiz
Okyanus, iklim acil durumunu ele alma çabalarımızın en büyük müttefikidir. İhtiyacımız olan oksijenin yüzde 50’sini üretiyor ve tüm karbondioksit emisyonlarının yüzde 25’ini emiyor. Sadece ‘gezegenin akciğerleri’ değil, aynı zamanda en büyük karbon lavabosu iklim değişikliğinin etkilerine karşı hayati bir tampon görevi görmektedir.
Ancak iklim değişikliği, kirlilik, doğal yaşam alanlarının kaybı ve diğer yıkıcı insan faaliyetlerinin etkilerinden okyanus zor durumda. 2020 yılında yapılması planlanan Okyanus Konferansı, Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili ikinci kez üst düzey bir toplantı yapması gerektirecektir. Ayrıca, deniz kirliliğini önlemek ve okyanus kaynaklarının sorumlu tüketimine bağlılık için toplumlara, işletmelere ve bireylere kendi rollerini oynamaları için bir çağrıda bulunulacaktır.
7 – 18 Kasım | BM İklim Değişikliği Konferansı (COP27) | Sharm El-Sheikh, Mısır
Her yıl düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nın 2022 yılında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleşmesi bekleniyor. Küresel iklim görüşmelerini ilerletecek, harekete geçirecek ve Afrika’daki iklim değişikliğinin etkilerine bakmak için önemli bir fırsat sağlayacaktır.

Kaynak:
İklim eylemi | için 2022 neden önemli olacak? Birleşmiş Milletler (un.org)

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!