Perşembe, Nisan 18, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL Salgının Gürcistan-Türkiye ilişkilerine etkileri-Pandemide yüz yüze eğitim

Salgının Gürcistan-Türkiye ilişkilerine etkileri-Pandemide yüz yüze eğitim

Salgının Gürcistan-Türkiye ilişkilerine etkileri
Bilindiği gibi yaklaşık iki yıldır Dünyada görülen ve yaygın bir biçimde yaşamsal etkilere neden olan Covid 19 salgını toplumsal yaşamı, üretim ilişkilerini,ekonomik gelişmeleri , ülkeler arası ilişkileri önemli ölçüde etkilemiş bulunmaktadır. Özellikle Kimlikle geçişlerin sağlandığı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Gürcistan Cumhuriyeti vatandaşlarına büyük kolaylık sağlayan kimlikle geçiş olanağı her iki ülke vatandaşları için önemli olanaklar yaratmış bulunmaktadır.Ancak pandemik ortamın yaygınlaşması bu olanağın yararlanılmasında ve kullanılmasında olumsuz etkiler bırakmıştır.Salgın nedeni ile bazı zaman geçişler büyük oranda durmuş,ticari faaliyetlerde aksamalar baş göstermiş,turizm alanında olumsuzluklar başat duruma gelmiştir.Salgının yayılması üzerine her iki ülke tarafından zorunlu olarak konulan ve uygulanan kısıtlamalar ekonomik,ticari ve toplumsal yönden olumsuzluklara neden olmuştur.
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde çay tarımında iş gücü olarak işe koşulan Gürcistan vatandaşlarının Türkiye’ye gelememeleri çay üretiminde ilk zamanlarda işgücü sıkıntılarını başat hale getirmiştir.Türkiye’ye gelemeyen Gürcistan vatandaşları açısından bakıldığında onlar için de önemli emek gelirinin kaybolmasına yol açılmıştır.Yaz mevsiminde çay sezonunda Artvin, Rize,Trabzon ve Giresun İllerine çay toplama için gelen ve bu alanda para kazanan Gürcistan vatandaşları büyük ekonomik kaybına uğramıştır.Öte yandan pandemi nedeni ile geçişlerde getirilen kısıtlamalar turizmi de büyük ölçüde olumsuz şekilde etkilemiş bulunmaktadır.
Kimlikle kolay bir şekilde geçişlerin yapıldığı her iki ülke vatandaşları bu salgın döneminde kısıtlamalar yüzünden gezi turları ile veya kendi olanakları ile gerçekleştirmeye çalıştıkları turistik gezileri yapamamışlar bunun neticesinde bir çok otel,pansiyon, kafe, lokanta gibi mekanlarda işler durma noktasına gelmiştir.Bunun sonucunda bu mekanlarda çalışan ve geçimini sağlayan bir çok insan bir anda işsiz duruma düşmüştür.Bu süreçte ekonomik ve ticari faaliyetlerde büyük durgunluk yaşanmış akabinde büyük mali kayıpların yaşanması durumu ortaya çıkmıştır.
Sonuç olarak;yaşanan bu sıkıntılı sürecin aşılabilmesi ve normal yaşamsal ortama dönülebilmesi için Bilimsel olarak yapılan önermelerin yerine getirilmesi,bilim insanlarının tavsiyelerine uyulması büyük önem taşımaktadır.
Pandemide yüz yüze eğitim
Yaklaşık 1,5 yılı aşkın süredir dünya’da Covit-19 virüsü nedeni ile gelişen ve yayılan Corona virüs gerek ulslararası alanda gerekse ülkemizde eğitimi olumsuz etkilemiş bulunmaktadır.Ülkemizde her türlü eğitim kademesinde yaklaşık bir buçuk yıldır yüzyüze eğitim yapılamamıştır.Eğitim kurumlarımızda uzaktan eğitim yöntemiyle yapılmaya çalışılan eğitim ve öğretim faaliyetleri istenen verimliliği sağlayamamıştır.Öğrencilerin internet erişiminde ortaya çıkan sorunlar,yeterli bilgisayar,cep telefonu,tablet gibi aletlerin olmaması ve bu araçların maliyetinin yüksek oluşu bazı evlerde okul çağında 2-4 arası çocukların öğrenci konumunda olmaları ve birden fazla erişim araçlarının olmayışı gibi etkenler,öğrencilerin derslere aktif olarak katılımına engel teşkil etmiştir.
Ortaya çıkan bu durumlar çocukların eğitim ihtiyaçlarını istenen düzeyde alamamalarına neden olmuştur.Bunun sonucunda nerdeyse ülkemizde yoğunluklu olarak milyonlarca çocuklarımızın kayıp ve yitik kuşağın yaratılması girdabına girilmesine neden olunmuştur.2021-2022 Eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitimin her düzeyde eğitim kurumlarında yapılması Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulamaya geçirilmiştir.Corona virüs salgınının bulaşı düzeyinin okullarda artmaması için göstermelik önlemler yerine ciddi ve uygulanabilir önlemler işe koşulmalıdır.
Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı yoğun bir öğretmen alımına girmeli,köylerde kapatılmış İlkokullar hızla onarılıp,öğrenci azlığı bahane edilmeden eğitim öğretime açılmalı ve kentlerdeki ve kasabalardaki merkezi okulların yükü hafifletilmelidir.Bu şekilde köylerin insan kaynakları yönünden yitimin önüne geçilmiş olup köylerin canlanması artırılmış olacaktır.
Köylere geri dönüşler teşvik edilmeli buna paralel olarak gerekli destekler artırılarak tarım ve hayvancılık geliştirilmelidir.Şehirlerde ve kasabalarda yoğunluklu öğrencilerin bulunduğu okullardaki sınıflar hızla seyretilmeli,hızla gerekli ödenekler sağlanarak yeni okul binaları ve ek derslikler hızla inşa edilmelidir.Bu yapılanma sağlanana dek okullardaki her türlü mekansal bölümler öğrencilerin seyretilmesi amacıyla derslik haline getirilmelidir.Salgına karşı hijyenik ortamların sağlanması göstermelik değil,gerçek anlamıyla uygulanabilir bir işleve dönüştürülmelidir.Ayrıca pandemik ortamın getirdiği boşlukta öğrencilerin üzerinde oluşan eğitsel ve öğretimsel gerilikler tüm dersler temelinde her birey için ayrı ayrı seviye tespitlerinin yapılması önem arz etmektedir.
Çocuklardaki seviye durumları dikkate alınarak her ders için farklı yöntem ve teknikler işe koşulmalıdır.Okulların açılmasıyla son yıllarda piyasalardaki ekonomik dalgalanmalar,hayat pahalılığı ve hızlı yükselen enflasyon gerçekliği öğretmenlerce dikkate alınarak ailelerin ek kırtasiye ve yardımcı kaynak sarmalına sokulması yönünde adımlar atılmamalıdır.Okullarda dağıtılan ders kitaplarının kapağı açılmadan atıl ve kullanılmaz duruma düşürülerek öğrencilere yardımcı kaynak adı altında ek fahiş fiyatlı eğitim maliyetini artırıcı veliyi ekonomik olarak zora sokucu yöntemlere eğitimciler kesinlikle başvurmamalıdır.En iyi eğitim ve öğretim yöntemi çocuklara uygulanacak olan ve yakın çevrenin esas alınarak yaparak ve yaşayarak öğretim modelinin işe koşulmasıdır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!