Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa KÖŞE YAZISI İstanbul’un fethi ve MKE’nin savunma sanayindeki rolü(6) 2020 yılı MKE Kurumu...

İstanbul’un fethi ve MKE’nin savunma sanayindeki rolü(6) 2020 yılı MKE Kurumu Fabrika ve İşletmeleri

Ağır Silah Fabrikası;
Ağır Silah ve Çelik fabrikası 1932-1937 yıllarında kurulmuş olup, Türkiye’ nin İlk ve tek Ağır Silah ve Dövme çelik üretimi yapan Fabrikasıdır. 105 mm,155 mm Top ve obüs namluları,60-81 ve 120 mm ’lik havanlar, Mühimmat çelikleri, muhtelif ebad ve kalitelerde dövme çelik malzemelerin üretimlerini modern yöntemlerle yapmaktadır. 3000 T.Preste her türlü namlu, kama, kama payı, piston ve beşik üretimi yapılmaktadır. Fabrikamız NATO kalite Güvence Standardı olan AQAP-2120 Kalite Güvence belgesine ve ISO 9001 Kalite Güvence sistemine sahiptir.Ayrıca Tesis Güvenligi belgeside bulunan Fabrikamız 123982m.kapalı olmak üzere toplam 806712m.Alanda faaliyetini sürdürmektedir.Fabrikanın üretimini yaptığı ürünler;Silah grubu,mihimmat grubu,roket grubu,patlayıcı maddeler,makine ekipman, malzeme –kimya, proteknik barutlar,nitro selülozlar, yanar kovan.
Barut Fabrikası;
Fabrika 1939 yılında kurulmuş olup, 1950 yılında Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na aktarılıncaya kadar Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünce işletilmiştir. 1959-1962 yılları arasında kapasitesi 1800 ton/yıl tek bazlı top barutu üretecek şekilde artırılmıştır. 1988 yılında ise nitroselüloz tesisinde ileri üretim teknolojisine yönelik yatırım yapılmış ve uluslararası standartlara uygun nitroselüloz üretimine başlanmıştır. Tek bazlı, çift bazlı ve üç bazlı olarak üretilen barutlar top ve obüs, tüfek, tabanca ve av mühimmatlarında sevk barutu olarak kullanılmaktadır. Ana görevimiz Milli Savunma Bakanlığı’nın gereksinimi olan mühimmatlarının sevk barutlarını üretmektir. Bunun yanı sıra kapasitesinin elverdiği ölçüde MKE Fabrika/İşletmeleri ve piyasa için av barutu, muhtelif tipte nitroselüloz ve eter üretimi de yapılmaktadır.
Ayrıca; 750 Ton/Yıl Kapasiteli Küresel Barut Üretim Tesisinde 2006 yılından, Yanar Kovan ve Yanar Kovan Üretim Tesisinde ise 2012 yılından itibaren üretime başlanmıştır. Geleceğe yönelik AR-GE çalışmalarımız ve yeni proje çalışmalarımız devam etmektedir. Hedefimiz barut ve nitroselüloz üretiminde lider olan fabrikamızın daha da ileriye gitmesidir. AQAP-2120 VE ISO 9001:2000 ve Tesis Güvenlik Belgelerimiz mevcuttur.
Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası;
M72 LAW roketi, havadan karaya, karadan karaya atılan 2.75’’ roket sistemi, çeşitli bombacıklar, 107mm ve 122 mm topçu roketleri, mayınlı sahalarda geçit açma sistemleri ve çift bazlı dökme yakıt teknolojisi, dinamit ve dinamit fitilleri, suya dayanıklı patlayıcılar, amonyum nitrat bazlı patlayıcılar, DNT, TNT, kara barut, çeşitli asitler ve havan sevk barutları.
Çankırı Silah Fabrikası;
20 ve 35 mm çift namlulu uçaksavar topları, 25mm otomatik top, 107 mm çok namlulu silah sistemi 155mm, 52 kalibre çekili obüs (panter) kundağı motorlu obüs (fırtına)’nın silah sistemi 105mm tank namlusu için 35mm namlucuk adaptasyonu.
Çelik Fabrikası;
Fabrikamızın kuruluş çalışmalarına, 1927 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatlarıyla savunma sanayiinin çelik ihtiyacını karşılamak amacıyla başlanmış olup 1932 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk çelik fabrikası olarak üretime geçilmiştir. 1959 yılında 3000 tonluk serbest dövme presi ile Türkiye’nin ilk dövme çelik mamul üreticisi olmuştur. 1960 yılında Türkiye’nin ilk ark ocaklı tesisine, 1985 yılında ise ilk cüruf altı ergitme tesisine sahip olmuştur. 2018 yılında Yeni Çelikhane Tesisi devreye alınarak yurt içi ve yurt dışı piyasalara yönelik, 3000 tonluk hidrolik serbest dövme atölyesi, GFM ve GFU sürekli dövme presleri, yatay ve dikey ısıl işlem atölyeleri ile kalıpta dövme atölyesi imkanlarıyla çelik blok ve dövme malzeme grubu (karbon çelikleri, düşük alaşımlı çelikler, alaşımlı çelikler, takım çelikleri vb.) üretim ve satışlarına çağın gereksinimlerine uygun yeni bir vizyonla devam edilmektedir. Fabrikamız tüm üretimlerinde NATO kalite Güvence Standartı olan AQAP-2110 Kalite Güvence Sistemi ve ISO 9001 Kalite Güvence sistemlerini uygulamakta ve tesis güvenlik belgesi sahibi olarak kuruluş ilke ve amaçları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.
Destek Tesisleri İşletmesi;
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra Savunma Sanayinin Kırıkkale’ye kurulması ile Askeri Fabrikalar Umum Müdürlüğüne bağlı olarak 1925 yılında ‘’Kırıkkale Askeri Fabrikalar Grup Müdürlüğü’’ kuruldu. İlk askeri fabrikalar grup müdürü Tuğgeneral Osman Zati KORAL’dır. 1950 yılına kadar, Kırıkkale fabrikalarının memur atamaları, personel, malzeme nakliyesi, ücret tevzii, umum müdürlük ile muhabere işlemleri ve fabrikaların idari ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayan bir ünite olarak çalışmıştır. 1 Nisan 1950 tarihinden itibaren MKE Genel Müdürlüğüne bağlı MKE Kırıkkale Bölge Müdürlüğü olarak görevini devam ettirmiştir. Elekrik enerjisi üretim için 1928 yılında kurulan Kuvvet Merkezi Müdürlüğünün ünvanı 1982 yılında Elektrik Makineleri Fabrikası Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Yönetim Kurulunun 06.12.1990 tarih ve 491 sayılı kararı ile; Telefon, Elektrik iletimi ve dağıtımı, buhar üretimi, telefon haberleşme, su üretimi, akaryakıt dağıtımı, itfaiye hizmetleri, cer nakliye hizmetleri ile sosyal tesis işletmeciliği faaliyetlerini sürdürmektedir.
Gazi Fişek Fabrikası;
Hafif silah mühimmatı üretimi yapmakta olan fabrikamızda 5.56mm, 7.62mm, 9mm, 12.7mm ve 20mm fişek üretim hatları en son teknolojiye göre yenilenmiş olup bu üretim hatlarında NATO şartname ve standartlarına uyulmaktadır. AQAP-2110 ve TS-EN-ISO 9001 sertifikaları mevcut olup kalite yönetim sistemi uygulamaları en üst seviyede yürütülmektedir. (Devamı gelecek yazımda….)

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!