Çarşamba, Nisan 24, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Yalan ve riyakarlık değer mi kazanıyor?

Yalan ve riyakarlık değer mi kazanıyor?

  İnsanlık tarihinde geçmişten günümüze baktığımızda insanlar hep birlikte samimi ve dürüst, ilkeli bir yaşam tarzı benimsediği sürece başarılı olmuşlardır. Bilim, sanat ve kültürde, teknolojide başarılı olmuşlardır. Ne vakit insanlar arasında samimiyetsizlik ve güvensizlik kişisel ilişkilerde maddi çıkarlar ö palana çıktığında, her ne kadar şeklen toplumsal refah içinde görünselerde o toplumların tarihlerinde sıkıntılı süreçler hep devam edip gitmiştir. Toplumları bir arada tutan hep o toplumun manevi değerleridir.
  Toplumların birbirine bağlayan en önemli değerler hep o toplumun manevi dinamikleridir. Kendi toplumunun manevi değerlerine önem verilmeyen ülkelere bakıldığında aile fertleri arasında saygı ve sevgi ve güvensizlik hat boyuta ulaşmıştır. Toplum aileden başlar, topumun bireyleri aileden oluşur. Aile bireyleri arasında güvensizlik ve sadakatsizlik çoğaldığında o ülkelerin tarihleri hep olumsuz dönemler yaşamıştır. Şunu unutmamak gerekir ülkeler kendi toplumunun manevi değerlerine önem verdiği sürece ayakta kalmışlardır.
  Günümüzde yaşadığınz toplumlarda herkes konuşuyor; yalan, riyakarlıkdan, güvensizlikten bahsediyor. Kimsenin kimseye güvenmediğini, insanların birbirlerine insan olarak değilde birbirlerine maddi çıkar olarak bnaktığını, aile yapısında saygı ve sevginin, kültürün kalmadığını söylüyor. Ama kimse çözüm yolu önermiyor. Herkes suçu başkanına buluyor. Bireysel hatalarını eleştirdiği konuları bizzat kendi yapıyor. Önce kendiniz hata yapmayacaksınız. Başkalarını eleşitirmek çok kolaydır. Hangi ülkeye giderseniz gidin, gerçekten toplum bireyleri arasında gerçekten bir saygısızlık ve güvensizlik revaçta görülüyor.
  Ülke toplumunun bireyleri yalansız ve riyasız olarak bir araya geldiklerinde mutlu olurlar ve yaşadıkları topluma daha çok faydalı olur. Ülkeler kendi toplumlarının bireylerini birbirine bağlayan manevi değerlerine daha çok önem vermeleri gerekir. Ne kadar düşündürücü değil mi gerçekten çoğunlukla toplum bireyleri arasındaki sohbetlerde yalan ve riya, güvensizlik hep ö palanda tutuluyor. Onun için bireyler kendi aralarında kendi yalansız ve riyaasız bir konuşma ortamında bir araya gelemiyorlar.
  Günümüzde teknoloji ve internet ortamında sosyal medya gelişti ama toplumun bireyleri arasında kişisel iletişimin ve samimi dosluğun bağları çözüldü. Teknoloji ve bilgiyi en iyi takip etmek gerekir. Ama bunun ölçüsünü iyi bilmek gerekir. Siz günün büyük bir bölümünü teknolojiye ayırsanız siz artık tek başına tennolojiyle yaşamak istersiniz, başkalarıyla iletişimi ve dostluğu kaybedersiniz.Bu ölçünün kriterlerine bağlı kalmak gerekmez mi? Dostluklar ve samimi iletişimler hep yüz yüze olmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Toplum yapılarında irdelediğinizde dışarı çıktığınızda evde, caddede, toplumsal araçlarda, toplantı yerlerinde kimse kimseyle konuşmak istemiyor teknoloji harikası internette konuşuyor.
  Onun daimi arkadaşı internettir. Daimi arkadaşı internet olan toplumların bireyleri yüz yüze konuştuklarında sohbet etmede zorlanırlar, kelimeleri yan yana dizmekte güçlük çekerler. Konuşma sırasında kullandıkları kelime hazineleri hep aynıdır. Standart kelimeler içinde konuşmaya davam ederler. İnternet ortamında devamlı konuştukları için yüz yüze konuşmaktan çekinirler. Sanal alemdeki dostluğun samimi ve riyasız olma şansı azdır. İnternet ortamında aşırı bağlılık, ölçününün dozajını kaçırma toplumların bireyleri iletişimi ve samimi dostluğu zayıflatmak imkanı vermiştir. Kısaca bir örneklendirmek gerekirse düşünün bir 5-6 kişi bir araya yüz yüze gelmiş samimi ve dostluk havasında konuşmak istiyorlar. O esnada herkesin teknolojiyle konuştuğunu kimsenin konuşmak istemediğini düşünün.
  Böyle toplum bireyleri arasında samimi ve riyasız dostluklar oluşurmu bir düşünün. Şunun altının çizmek gerekirse gelişen teknolojiyi takip etmek ve bilgiye hızında bilgi sahibi olmak toplumun ve bireylerin yaşam tarzının en önemli etkenlerinden birisi olmuştur. Maalesef toplum bireyleri vakitlerinin büyük bir kısmını teknolojiye ayırıp kısa bir bölümünü iletişme ayırdıkları için toplum bireyleri arasında iletişim zayıflığına, samimi, riyasız bir bir dostluğun azalmasına neden olan en önemli etkenlerden birisi olmuştur. Yalansız, riyasız toplum bireylerinin çoğalması dileğiyle.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!