Cuma, Nisan 26, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Şeker hastalığı

Şeker hastalığı

  Herkese merhaba,
Güzel şehir Batum’da gerçekleşen verimli ve başarılı bir kongrenin ardından en yakın zamanda tekrar görüşmek dileğiyle emeği geçen herkese, bizlere ilgisini yardımını ve konukseverliğini esirgemeyen tüm Batum halkına ve sayın büyükelçimize teşekkürlerimi sunarım.
  Günümüzün yaygın hastalığı olan diyabet ” şeker hastalığı hakkında ” birkaç hatırlatma yapmak istiyorum. Tüm dünyada hızla artan sıklığı nedeniyle 20140 yılında 642 milyon kişinin diyabet olacağı dünya sağlık örgütü tarafından öngörülmüştür. Ülkemizde bundan payını almış maalesef TURDEP-2 çalışması Türkiye Cumhuriyetinde bu oranın %13. 7’ye ulaştığını göstermiştir. Buna halk tarafından gizli şeker olarak tanımlanan ” prediyabet” olanları da eklersek bu oran neredeyse her 5 kişiden 1 kişinin şeker hastalığı ile mücadele eder hale geldiğini göstermektedir.
  Modern hayatın nimetleri olarak görünen hazır ve işlenmiş gıdalar, ulaşım araçları ve daha fazla masa başına bağlayan iletişim araçlarının yaygın kullanımı obeziteyi ve paralelinde şeker hastalığını hızla artırmıştır. En önemli önleme ve tedavi yolunun ” yaşam tarzı değişikliği ” olduğunu, sağlıklı beslenme ve günde en az yarım saat egzersiz yapmanın hem hastalığın gelişimini önlemede, hem de tedavide en etkili yöntemlerden biri olduğu unutulmamalıdır.
  Şeker hastalığının tedavisinde yeni geliştirilen ilaçlar, yeni insülinler, akıllı insülinler, biyonik pankreas, yeni pompalar, adacık ve pankreas nakilleri, kök hücre tedavileri, yakın ve uzak gelecekte hayatımıza girecek görünmektedir. Her hastanın tedavisinin kişiye özgü incelikleri olduğunu, her hastanın tedavisinin o kişiye özgü planlandığını hep hatırlamak gerekir. Doğru zamanda doğru ilacın kullanılması düzenli doktor takibi hayat boyu süren bir hastalık olan şeker hastalığında çok önemlidir. Komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmak veya ilaçlarını kesmek, kontrollü çalışmaları olmayan ve ilaç kontrol kuruluşlarının takip ve kontrolünde olmayan bitkisel tedaviler uygulamak sağlığınızla kumar oynamak gibidir.
  Şeker hastalarının yılda 1 kez göz muayenesi olması, 3-6 ayda bir şeker hastalıklarının takibi için doktor kontrolüne gitmeleri, ilaçlarını düzenli kullanmaları büyük önem taşır. Ayrıca yılda en az bir kez “mikroalbüminüri” tayini için idrar tahlili yaptırmaları da önem taşır.
  Önemli ve hayat boyu süren hastalıklarda doğru bilgi akışı önem taşır. Bu açıdan ulaşabileceğiniz iki önemli web sayafasını belirtmek isterim. (www.thsk.gov.tr- www.temd.org.tr)
  Sağlıcakla kalın.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!