Salı, Nisan 23, 2024
tr
Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT Ressam Refik Doğu Özgünden "Palimpsest Hafıza" Resim Sergisi

Ressam Refik Doğu Özgünden “Palimpsest Hafıza” Resim Sergisi

Haber: İlker ÇAKAN
  Ressam Refik Doğu Özgün Üsküdar Harmony Sanat Sanat Galeresinde 09 Mayıs 2015 tarihinde “Palşimpsest Hafıza” adlı kişisel resim sergisini açıyor. Sergi 31 Mayıs 2015 tarihine kadar açık kalacaktır. Ressam Refik Doğu Özgün kendisini şöyle anlatıyor;
Biçim algısı ve teknik deneyimlerim ile yüzeye çıkmak
  “Palimpsest Hafıza sergisine hazırlanmam benim için oldukça heyecan vericiydi. Resimlerimi oluştururken, hepsini bir arada göreceğim ve benden bağımsız bir şekilde onların da beni izleyeceğini düşlediğim zamanlar oldu. Belirli bir tema oluşturmaktan ziyade biçim ile içeriğin tek bir özde buluşmasını amaçladığımı söylemek isterim öncelikle. Bazen anlatmak istediklerim ve hissettiklerimle boğuştuğumu duyumsarım. Biçim algısı ve teknik deneyimlerim ile yüzeye çıkmak kurtuluşum olur. Yani önce atlarım derin karanlık sulara, ardından yüzmeyi denerim. Yontulmamış bir kayayı yontmaya benzetiyorum resim yapmayı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Prof. Nedret Sekban atölyesinden 2011 yılında mezun oldum. Halen aynı atölyede yüksek lisans eğitimi almaktayım. Atölyemin bana öğretileri, disiplin ve sanata saygı duymayı sağlayan tavrı, benim değerlerimi oluşturdu.
 
                                        
                                            Ressam  Refik Doğu Özgün Resim Sergisi
 
Sergimin teması kültür mekan, doğa ve insan
  Sergimin teması kültür mekan, doğa ve insan. Kültür; insanın iz bıraktığı gerçeklik, mekan ise kültür ile bağlantılı bir kavram. Kişisel birikimlerim ile öznel bir tavırla ele aldığım bu iki yön resimlerimin temasını oluşturmaktadır. İçerik ile biçimin bir öze ulaşmasını, sembolik anlatımdansa bir dönüşümü amaçladım. Mesela hava, sadece bir gökyüzü değil, içinde yaşamı, özü taşıyan, zaman zaman suya dönüşen bir kütle olarak ele alıyorum. Atmosferin içinde sezgisel bir mekan yaratmayı amaçlıyorum. Zamanın kölesi olmuş mekanların içinde, rüzgarın estiği yönde ilerleyen tarih ile kişisel ve toplumsal analizlerde bulunuyorum.
Resimlerimde bir uyanışı düşlerim
  Resimlerimde bir uyanışı düşlerim. Tarih ile devam eden derin uykudan uyanan insanların coşkusu ve kalabalığı beni çok heyecanlandırır. Sanat tarihi içinde de çok kez rastlayabildiğim bu kalabalık sahneleri gördüğümde de aynı heyecan içimi kaplar. Herkesi ilgilendiren, büyük bir hareketin ve kararın içinde olan insanların bazen neşesini bazen de kurtuluş sahnelerini kullandığım çok olmuştur.
 
 
                                                   
                                           Ressam Refik Doğu Özgün Resim Sergisi
 
Parşömeni ne yırtıp atma ne de olduğu gibi saklama
  Palimpsest, siline siline tekrar tekrar kullanılan parşömen kağıdına verilen isim. Yunanca palin (yeniden) ve psestos (kazınmış) sözcüklerinden gelen Latince bir terim. Parşömeni ne yırtıp atma ne de olduğu gibi saklama durumundan bahsedilir. Bellek parşömenin fiziksel varlığının üzerinde katmanlaşarak birikip durur. Her yeni yaz-boz operasyonunda alttakilere ulaşmak biraz daha zorlaşır, ama imkansız hale asla gelmez. Yaptığım hiç bir resim sanat tarihinden ve insanlığın bugüne kadar olan serüveninden kopsun ve sıyrılsın istemem. Benim de o serüvenin bir parçası olduğumu kabul ederim. Bir ayrılma ve sıyrılmaya ihtiyaç varsa bunun kendiliğinden olması mümkün değildir. Bu sıyrılışın adına farkındalık derim. Geçmişin hiç değişmeden tekrarlanmasından kurtuluş ancak, öz bilincin farkındalığı ile mümkün olacaktır.
Karakterlerin değiştiği ama rollerin hep aynı kaldığı bir ütopyada yaşadığımızı düşünüyorum.
Doğduğumdan beri bir çok farklı şehirde yaşadım
  Doğduğumdan beri bir çok farklı şehirde yaşadım. Ailemin mesleği gereği 3,4 yılda bir tayinimiz çıkardı. Büyük bir el ensemden tutar diğer şehre bırakırdı, birden bire orada gözlerim açılırdı. Yeni mekanlara ilk taşındığımızda, eski mekanların çağrışımları ve ön yargıları ile bir süre devam ederdik. Sonra orasını da sahiplenir ve hemen sonra terk ederdik. Son yaşadığım evi, ilk gördüğüm ev gibi sevmeye çabalardım, son sevdiğim insanı ilk sevdiğim insan gibi. Bir türlü kurtulamadım ezberimden. Üniversiteye geldiğimde artık İstanbul’dan bir daha ayrılmayacağımı biliyordum. Palimpsest parşomeni gibi her yeni mekana taşınmamız ile sil baştan yazıp durduğum serüvenimi çok daha kolay gözlemleyebiliyorum ve bir şekilde kendimi yeniden izliyorum resimlerde.
2011 yılında “Atölyem” adlı ilk kişisel sergimi açtım
  Edebiyat benim için çok önemli, felsefi metinler ve çelişkilerin ele alındığı, tezatlıkların kullanıldığı birçok eser benim için çok kıymetli. Dante, Goethe, Shakespeare, George Orwell, Boccaccio, Platon gibi yazarlar benim temel birikimlerimi ve kaynaklarımı oluşturur. Sinema da ise Tarkovski, Passolli, Bunuel, Lars Von Trier resimlerimdeki biçim, içerik ilişkisinde etkili rollere sahipler. Post Empresyonist bir tavrım var ve ekspresyonizme öykünürüm zaman zaman. Günümüz sanatı içinde resimlerimin daha kolay okunabilmesini isterdim. 2011 yılında Sabancı Vakfı bursu ile mezun oldum. aynı yıl “Atölyem” adlı ilk kişisel sergimi açtım. Bir yıl Londra’ da yaşadım, orada karma sergilere katıldım ve sanat tarihi bakımından birikimlerimi zengin tutmaya çalıştım. 2012 den bu yana İstanbul ve Ankara’daki bir çok karma sergide ve sanat fuarlarında yer aldım.”
 
 
                                                       
                                      Ressam Refik Doğu Özgün Resim Sergisi
 
Refik Doğu Özgün, “Palimpsest Hafıza”Resim Sergisi
9 Mayıs-31 Mayıs 2015 Harmony Sanat Galerisi

Kültür ve mekan, doğa ve insan
 Ressam Refik Doğu Özgün, ikinci kişisel sergisini 9 Mayıs Cumartesi-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Harmony Sanat Galerisi’nde sergileyecek. Serginin temaları, kültür ve mekan, doğa ve insan. Sanatçı, insanın iyi/kötü, doğru/yanlış, çirkin/güzel kaygılarından sıyrıldığı bir ütopyada, yargı ve çelişkilerden uzak bir yuvaya, dingin bir öze olan özlemi resmediyor. Sığınaktan öte olan evi, memleketten öte olan toprağı arıyor.
Palimpsest Hafıza
 Özgün, silinerek tekrar tekrar yazılan bir parşömen kağıdına benzetiyor resim serüvenini. Çocukluğundan beri bir çok farklı şehirde yaşayan sanatçı, kişisel yaşam öyküsünü “Palimpsest Hafıza” sergisinde bizlerle paylaşıyor. Parşömeni ne yırtıp atıyor, ne de olduğu gibi saklıyor. Bellek parşömenin fiziksel varlığının üzerinde katmanlaşarak birikip duruyor. Her yeni yaz boz operasyonunda, alttakilere ulaşmak biraz daha zorlaşıyor ama imkansız hale gelmiyor.
Dante ile Dans
  Ressam, tarihin yüzeyine bugünü ekliyor ve çağdaş biçim algısını yeniden yorumluyor. Özgün’ün bugünü Dante ile dans ediyor.
Açılış: 9 Mayıs 2015 Cumartesi, Saat:18:00
Kuzguncuk Mh. İcadiye cad. No: 42 A 34674 Üsküdar/İstanbul

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!