Terleme değişik etkilere karşı vücudun iç düzenini sağlayan fizyolojik bir olaydır.Ter vücüdumuzda bulunan ter bezlerinden salgılanır. Vücudumuzda sayısı 2 ile 5 milyon arası değişen ter bezi vardır. Terleme istemsiz(otonom) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Normal sınırlarda terlemenin yararları şöyledir;
-Vücudun ısı dengesinin ve elektrolit dengesinin korunması.
-Toksinlerin ve bazı zararlı maddelerin uzaklaştırılması.
-Böbreklerin ve karaciğerin yükünün azaltılması.
Bazen terleme çok yüksek seviyelerde olabilir ve kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir.Bu durum hiperhidroz yani aşırı terleme olarak adlandırılır.Aşırı terleme sempatik sinir sisteminin aşırı tetiklenmesiyle oluşur ve primer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılır.Primer hiperhidrozda aşırı terlemenin nedeni bilinmemektedir ve sağlıklı bireylerde görülür.Sekonder hiperhidroz ise başka bir rahatsızlıkla beraber görülür ve bu hastalıkların büyük çoğunluğu hormonal bozukluklardır.
Aşırı terlemenin tedavisi için birçok değişik yöntem vardır. Fakat eğer aşırı terlemeye sebep olan başka bir sağlık sorunu varsa öncelikli olarak bu sorun tedavi edilir ve genelde bu rahatsızlıkların tedavisiyle aşırı terleme de tedavi edilmiş olur.Herhangi bir sağlık sorununun olmadığı aşırı terlemenin tedavi seçenekleri ise şöyledir;
-Botoks yöntemi: 6-7 aya kadar etkilidir.
-Topikal antiperspirantlar: Düzenli ve sık kullanmak gerekir ve bu durum ciltte iritasyona sebep olabilir.
– İontoforez: Genelde el ve ayaklarda oluşan aşırı terleme için kullanılır.
-Sempatik sinir sisteminin bloke eden ilaçlar: Yan etkilerinden dolayı pek tercih edilmezler.
-Endoskopik sempatektomi: Genel anestezi altında yapılan cerrahi girişimdir.Genelde koltukaltı ve el terlemesinde başvurulan yöntemdir.
Ayrıca bu yöntemlerin yanı sıra pamuklu kıyafetler giymek ve baharat ile tuz alımının azaltılması da terlemeyi azaltmaya yardımcı olan etkenlerdir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim