Perşembe, Nisan 25, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Azerbaycanda yerel yönetimlerin gelişim süreci

Azerbaycanda yerel yönetimlerin gelişim süreci

  1989 yılından itibaren dünyada meydana gelen hızlı gelişmeler uluslararası sistem ve dengelerde köklü değişikliklere yol açmıştır. Geçmişte Sovyetler Birliği içinde yer almış olan bu ülkeler Sovyet rejiminin çöküşü sırasında önce egemenliklerini, sonra da bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 
  Bağımsız devlet statüsünün kazanılması ile birlikte bir yandan ekonominin yeniden yapılanması “merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçiş” diğer yandan da “hukukun üstünlüğü” ve “demokratik ilkeler”e dayalı yeni bir devlet kurulmasına yönelik gelişmeler aynı zamanda gündeme gelmiştir. Geçmişte Sovyetler Birliği içinde yer almış olan bu ülkeler Sovyet rejiminin çöküşü sırasında önce egemenliklerini, sonra da bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bağımsız devlet statüsünün kazanılması ile birlikte bir yandan ekonominin yeniden yapılanması “merkezi planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçiş” diğer yandan da “hukukun üstünlüğü” ve “demokratik ilkeler”e dayalı yeni bir devlet kurulmasına yönelik gelişmeler aynı zamanda gündeme gelmiştir.
Azerbaycan’da dört ayrı sistemin egemen olduğunu görmekteyiz. Önce Çarklık Rusya’sı, ardından kısa süreli bir bağımsızlık dönemi, Sosyalist yönetim ve 1991 sonrası yeniden bağımsızlık. Dünyada tüm ülkeler, yönetim sistemleri içerisinde yerel yönetimlere yer vermektedirler. Batıda 10. yüzyıldan itibaren yerel yönetim birimleri ortaya çıkmıştır. .
     Anayasaya göre Azerbaycan’da yerel hizmetler iki yolla veriliyor:
       a) Merkezi idarenin bir kolu olan yerel yürütme hakimiyeti organları;
       b) Yerel hizmetleri hayata geçiren belediyeler.
    Devlet kurumlarının taşra kuruluşlarının işini, eşgüdümleştiren ve yerlerde yürütmenin başı olan yerli yürütme hakimiyetlerinin başçılarını Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı atar ve görevden alır. Anayasanın 124. maddesine göre yerel yürütme hakimiyetlerinin yetkilerini Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı belirliyor.
    Belediyelerin statüsü hakkında Azerbaycan Cumhuriyeti yasasının 27. maddesine göre : “Belediyelere seçimler, vatandaşlarını kanunla belirlenmiş seçim hakları temin edilmekle; genel, eşit, doğrudan seçim hakları esasında serbest, şahsi, gizli oy verme yolu ile hayata geçirilir. Belediye seçimleri “Belediye Seçimlerinin kuralları hakkında Azerbaycan Cumhuriyetinin kanununa uygun olarak hayata geçirilir. Azerbaycan Cumhuriyetinin devlet organları belediye seçimlerinin demokratik olarak hayata geçirilmesine teminat verirler.”
Belediyelerin yetki müddeti 5 yıldır. Belediyelerin yetkileri onların ilk toplantı günü başlar ve yeni seçilen belediyelerin birinci toplantı günü sona erer. Belediye üyelerinin yetkileri yalnız belediyenin yetki müddetinde yürürlüktedir.
23 Aralık 2014 tarihinde Azerbaycan‘da yerel seçimler yapılıdı. Azerbaycan`da halk belediye seçimleri için sabahın erken saatlerinde oy vermek için sandık başına gitti.      Azerbaycan’da, ülke genelinde il, ilçe, belde ve köy belediye meclis üyeliği için seçim yapıldı.
Azerbaycanlılar, bağımsızlığın kazanılmasının ardından dördüncüsü düzenlenen yerel seçimlerde meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gitti..
  Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başladığı seçimlerde 37 bin 77 aday, bin 607 belediyenin 15 bin 35 meclis üyeliği için yarışdı.
Yeni Azerbaycan Partisi, Anavatan Partisi, Vatandaş Hemreyliği Partisi, Ümit Partisi, Sosyal Demokrat Parti, Milli Diriliş Harekatı Partisi, Demokratik Reformlar Partisi ve Büyük Kurtuluş Partisi’nden toplam 13 bin 907 adayın girdiği seçimlerde, 23 bin 61 bağımsız aday da yarışıyor. Seçimlerde 109 aday da farklı gruplar adına seçmenin karşısına çıktı.
  Dört milyon 819 bin seçmenin kayıtlı olduğu Azerbaycan’da 5 bin 15 seçim merkezi oluşturuldu. Azerbaycan yasaları gereği, yerel seçimlerde önce meclis üyeleri belirleniyor, daha sonra bu üyeler kendi aralarından belediye başkanını seçiyor.
  Azerbaycan Cumhuriyeti yaklaşık 24 yıldan beri bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmektedir. Bu 24 yıllık süre içerisinde birçok siyasal olaylar ve gelişmeler yaşamıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti farklı ulusları dolaysıyla çok farklı dinlerin bulunduğu, türlü dillerin konuşulduğu ve bir çok etnik grubun bulunduğu Kafkasya’da stratejik açıdan önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Azerbaycan aynı zamanda petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olması nedeniyle dünya ülkelerin ilgisini çekmektedir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!