Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Türkiye-Gürcistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkan Vekili-Bursa Milletvekili İsmail Aydın “Türkiye-Gürcistan ilişkileri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Türkiye-Gürcistan dostluk ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gürcistan’la olan ilişkilerimizi daha da ilerletmek istiyoruz
“Gürcistan bizim tarihsel olarak bağlarımızın güçlü olduğu bir dost ülkemizdir. Sınır ülkelerimiz arasında şu anda hiçbir problemimizin olmadığı tam aksine, ilişkilerimizin çok yoğun olarak hergeçen gün daha da artarak, iyileşerek gittiği bir ülkedir. Gürcistan’la olan ilişkilerimizi daha da ilerletmek istiyoruz ve daha bir ilerki safhaya taşımak istiyoruz. Buradaki temel amacımız her iki ülke vatandaşlarının da hayatının, ekonomik gelirlerini daha da üst seviyeye çıkarmaktır.
Gürcistan’da yeni yürürlüğe giren kanunla 180 günlük süre içinde 90 gün Gürcistan’da, 90 gün Türkiye’de kalma zorunluluğu vardır. Bu konu ile ilgili olarak düşünceleriniz nedir?
Tekrar inşallah eski sisteme dönülecektir
Şu anda sadece KKTC'(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)ne ve Gürcistan’a kimlikle girişimiz söz konusudur. Şu anda Gürcistan’la olan ilişkilerimizi çok iyi noktada tutuyoruz ve iyi noktada devam edecektir.Tekrar vizeli günlere döneceğimizi zannetmiyorum. Önümüzdeki günlerde Gürcistan Dışişleri Bakanı Türkiyeye gelecek. Görüşme noktalarımızdan biriside budur. Biz yine her iki ülke vatandaşlarının da her iki ülkede rahat bir şekilde girip ve çıkmalarını ve iş yapabilmelerini arzu ediyoruz. Görüşmelerle işaallah bu meseleyi halledeceğiz. Tekrar inşallah eski sisteme dönülecektir.
Türkiye-Gürcistan dostluk ilişkilerinin geleceği hakkında görüşünüz nedir?
Gürcistan için kazan kazan politikasını izliyoruz
Sarp Sınr Kapısı yıl içerisinde en çok yoğunluğu yaşadığımız üçüncü sınır kapısıdır. Gürcistan’ı her zaman, her konuda kendimize partner olarak görüyoruz. Ekonomik ilşişkilerimizi mevcut yapıdan bir ileri seviyeye çıkarmak istiyoruz. Gürcü iş adamlarının Türkiyeye gelip yatırım yapmasını, Türk iş adamlarının da Gürcistanda çok fazla yatırım yapabilmelerini istiyoruz. Her iki ülkenin kazanmasını istiyoruz. Gürcistan için kazan kazan politikasını izliyoruz. Yeniyüzyıl enerji yüzyılıdır. Özellikle Gürcistan enerji yatırımları konusunda çok bakir bir ülkedir.Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle enerji alanında yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızı burada yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz.
Türkiye-Gürcistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu hakkında düşünceleriniz nedir?
En çok üyesi olana dostluk gurubudur
Parlemantolar arası Türkiye-Gürcistan Dostluk Gurubunun TBMM’de 500 üyesi vardır. En çok üyesi olana dostluk gurubudur. Türkiye’deki 550 milletvekilinin 500’ü bu dostluk gurubunun üyesidir.Türkiye’nin yaklaşık 90 ülkeyle parlemantolar arası dostluk gurubu vardır. Son bir ayda üç defa dostluk gurubunun farklı alanlarda farklı amaçlarla Gürcistan ziyareti olmuştur. Son üç ayda da Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Türk Hükümetinin üst düzey Gürcistan ziyaretleri olmuştur. Bu da bizim Gürcistan’a verdiğimiz önemi gösteriyor. Bu ziyaretimizde de TİKA’nın Tiflis, Batum, Megrel’de yaptığı hizmetleri yerinde gördük. TİKA’nın Gürcistan’da yaptırdığı üç tane özürlüler okulunu ziyaret ettik. Özürlü ve bakıma muhtaç çocukların burada eğitimlerini gördük. TİKA burada önemli yatırımlar yapmıştır. Bununla gurur duyduk. Bizde dostluğumuzu böyle ilerletmek istiyoruz.”