Çarşamba, Mayıs 8, 2024
tr
Ana Sayfa DÜNYA Batumda Cumhuriyet Bayramı sevinci

Batumda Cumhuriyet Bayramı sevinci

Haber: İlker ÇAKAN

  T.C.Batum Başkonsolosluğu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Batum Sheraton Oteli’nde yapıldı. Resepsiyona: Acara Özerk Cumhuriyeti (AÖC) Hükümet Başkanı Archil Khabadze, eski AÖC Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze, AÖC Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaishvili, AÖC Sağlık Bakanı Nugzar Surmanidze, AÖC Ekonomi Bakanı Davit Baladze, Gürcistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Murman Dumbadze, Acara Milletvekillleri, AÖC Yüksek Şurası Milletvekilleri, Batum Belediye Başkanı Cemal Ananidze, Batum Belediye Meclis Başkanı Irakli Çavleişvili Acara Başmüftüsü ve Tüm Gürcistan Müslümanları İdaresi Başkanı Cemal Paksadze, İlçe Müftüleri, daha önce görev yapmış Başmüftüler, Batum Katolik Kilisesi Başrahibi, çeşitli düzeylerde emniyet, gümrük, savcılık, cezaevi, askeriye ve sahil güvenlik yetkilileri, öğretim üyeleri, sanatçılar, Gürcü işadamları, Türk işadamları, vatandaşlarımız, Batum’da okuyan Türk öğrenciler iştiraketmiştir.

  Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda ayrıca, fotoğraf sanatçısı Mustafa Dedeoğlu’nun 40 fotoğrafından oluşan “Timeless City İstanbul & Faces” başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Resepsiyonda, Başkonsolos Engin Arıkan’ın konuşmasının ardından Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze`de bir konuşma yaptı.. T.C. Batum Başkonsolosu  Engin Arıkan ın Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşma  şöyledir:

   “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. Yıldönümünü kutlamak üzere Batum’da biraraya gelmiş bulunuyoruz. Hepiniz hoş geldiniz.

Türkiye Cumhuriyeti, bundan 90 yıl önce, Anadolu’yu işgal kuvvetlerinden temizleyen Kurtuluş Savaşımızı zaferle sonuçlandıran Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.

Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’i ilan ettiğinde Anadolu’da devlet ve halk çok ağır şartlarla mücadele ediyordu. Savaşlardan yorulmuş, ekonomik olarak tükenmiş, eğitim düzeyi düşük kalmış Anadolu’da kısa sürede önemli atılımlar yapıldı.

Bu arada, Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu’da sömürgecilik hala devam ediyordu. Bu bölgelerin halkları bağımsızlıklarına ve kendi kendilerini yönetme ayrıcalığına onyıllar sonra kavuşabildiler.

  Genç Türkiye Cumhuriyeti, birkaç yıl öncesine kadar Batı Anadolu’yu işgal eden ordularıyla savaştığı Yunanistan dahil tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirdi.

Bu iyi ilişkilerin geliştirilmesinde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözü her zaman rehber oldu. Bugün de bu ilke bizim komşularımızla ve tüm ülkelerle ilişkilerimizde temel rehberimiz olmaya devam etmektedir.

Türkiye’nin izleyeceği yol, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Atatürk tarafından “muassır (çağdaş) medeniyetlerin” yolu olarak belirlenmişti. Türkiye hep muasır medeniyet hedefinin peşinde gitti.

  Uluslararası ilişkilerinde barışı esas alan ve kendi içinde muasır medeniyet hedefine ulaşmak için çalışan Türkiye Cumhuriyeti; dünyanın en hareketli bölgeleri olan Balkanların, Kafkasların ve Ortadoğu’nun kesişme noktasında hep istikrar ve güven unsuru oldu ve olmaya devam ediyor. Bölgesindeki bu rolünü her geçen gün daha da pekiştiriyor.

Bölgemizdeki ilişkilerimiz içinde Gürcistan’la ilişkilerimiz her zaman özel oldu. Bunda, Türkiye’de yaşayan ve sayıları milyonları bulan Gürcü kökenli vatandaşlarımızın da büyük payı bulunmaktadır.

  Gürcistan’ın zaman zaman içinden geçtiği sıkıntılı dönemlerde, Türkiye hep iyi bir komşu ve dost olmaya önem verdi. Türkiye her zaman komşusu Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü destekledi ve bu desteğini en açık şekilde dünyaya duyurdu.

Gürcistan’la ilişkilerimiz seneler içinde sürekli ilerledi. Batum Havalimanı’nı ortak kullanan, birbirlerinin ülkesine vize bir yana, pasaporta dahi ihtiyaç duymadan seyahat edebilen, birbirine bu derece güvenen iki ülke olduk. Sarp/Sarpi Sınır Kapılarından geçen araç ve yolcu sayısı her geçen gün arttı ve artmaya devam ediyor. Geçişlerin artmasıyla, sınırın her iki tarafında ekonomi canlanıyor, halklarımız birbirini daha iyi tanıyor.

  Türkiye-Gürcistan ilişkilerinde bu günlere gelinmesinde, kapı komşumuz Acara hep öncü rol üstlendi.  Batum’un kaydettiği ilerleme, iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesinde ve bölgenin turizm potansiyelinin büyümesinde son yıllarda hep hızlandırıcı etki yaptı.

  Dileğimiz ve hedefimiz, ikili ticari ilişkilerin, yatırımların ve turizmin daha da gelişmesidir. Türkiye ve Gürcistan, birbirinden vazgeçemeyecek iki komşu ve dost ülkedir. Türkiye ve Gürcistan dostluğu geleceğe güvenle bakmaktadır. Türkiye’de kaydedilecek her gelişme Gürcistan’ın, Gürcistan’da kaydedilecek her gelişme de Türkiye’nin menfaatinedir.

1922 yılında kurulmuş olan ve Gürcistan’daki en eski yabancı temsilcilik olan Başkonsolosluğumuz, Türkiye ile görev bölgemiz olan Acara’nın ve genel olarak Gürcistan’ın ilişkilerini geliştirmek için üzerine düşen görevi yapmaya devam edecektir.

Bu anlayıştan hareketle, Batum’a gelerek, dürüst ve çalışkan Türk girişimcisini Gürcistan’da yüzünün akıyla temsil eden tüm vatandaşlarımızın başımızın üzerinde yeri olduğunu özellikle vurgulamak isterim.

  Sözlerimi burada noktalarken, Cumhuriyetimizi kuran, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ve ne yazık ki savaşlarla, çatışmalarla dolu bir coğrafyanın ortasında barış içinde bugünlere erişmemizin önünü açan Ulu Önder Atatürk’ü saygı ve minnettarlıkla anıyorum.

Bu mutlu günümüzü paylaştığınız için hepinize tekrar teşekkür ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”

 
                          Batumda Cumhuriyet Bayramı sevinci haberi fotoğrafları     
 
                      
  
     
 
                    
 
                       
 
             
 
        

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!