Perşembe, Kasım 21, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Ramazanda beslenme

Ramazanda beslenme

  Oniki ayın sultanı Ramazan… Gelsin pideler, gitsin tatlılar… Tabi ki gelsin gitsin de, ne kadar, nasıl? Hele de günlerin uzun mu uzun olduğu bu sıcak yaz günlerinde susuzluğa acep ne çare? Bu işin üstesinden, açlıktan susuzluktan oluşabilecek şeker düşüklüğü, sıvı ve mineral kaybı olmadan, ayılmadan bayılmadan, baş ağrısı çekmeden nasıl gelebiliriz?

  “Ne acıktım, ne susadım 17 saat boyunca, oh ne rahat” gibi bir sonuç elde etmek tabi ki zor. Bu zorluğu sıfıra indiremeyiz belki ama bu süreci akılcı bir beslenmeyle epey rahatlatabiliriz.

  Her şeyden önce bir insanın günlük ihtiyacı olan 2 litre suyu iftar ve sahur arasında tüketmeye gayret göstermeliyiz. O kısa sürede belki saf su olarak bu miktarı tüketemesek de ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, ıhlamur, adaçayı vb. içeceklerle sıvı alımımızı desteklemeliyiz. Sizlerin de öngöreceği gibi iftarda bir anda tabaklar dolusu yemek yemek, sahurda hiçbir şey yememek, sahur ve iftar arasını ara öğünsüz geçirmek oldukça sağlıksız beslenme biçimleri. İftarda yapılan en büyük hata kısa süre içerisinde tek öğünlük değil de 2-3 porsiyon yemek yemek. Birden vücuda, mideye, kalbe bu kadar yüklenmek her bedenin kaldıramayacağı sıkıntılar doğurabilir. Tabi o sıcacık küncülü Ramazan pidelerinin tadına bakmadan olmaz, ama oturup yarım pide, bir pide değil de 1-2 dilim yememiz en doğrusu. Yapılan diğer bir hata tatlımızı yemeğin arkasından sonra hemen yememiz. O zengin iftar menümüzün hemen ardından yemek yerine 1,5- 2 saat sonra ara öğün olarak 1 porsiyon tatlı yemek çok isabetli olacaktır. Ara öğünlerde sütlü tatlılar, meyve, hoşaf gibi besinler tüketilebilir.

  Yapılan hatalardan bir diğeri de; sahurda hiçbir şey yememek. Tek öğünle bir günü geçirmek demek vücudun ihtiyacı olan enerjiyi bulamaması demek aslında. Uzun süreli açlık; halsizlik, yorgunluk, uyku hali, bağışıklık sisteminin zayıflamasının yanı sıra kilo kaybına da sebep olacaktır.  Sahurda çok yağlı, çok tuzlu, aşırı baharatlı ağır yemekler tüketmek de doğru değil elbette. Bu şekilde yiyerek susuzluktan ne yaparız, o saatler nasıl geçer bilmiyorum artık. Ne yememek, ne çok yemek bir çözüm değil derdimize. Çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, süt, haşlanmış yumurta, peynir, domates vb. tüketmek çok daha uygun seçenekler olacak ve açlıkla olan mücadelemizde bizi tok tutacaktır.

  Kısacası her zaman olduğu gibi Ramazanda da sağlıklı ve dengeli beslenmek işin özü. Ne pidesiz, ne tatlısız kalalım az az hepsinin tadına bakalım…Hayırlı Ramazanlar, sağlıklı iftarlar dilerim… 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!