Cumartesi, Nisan 20, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL İnternet kullanımının aile bireyleri üzerindeki etkileri

İnternet kullanımının aile bireyleri üzerindeki etkileri

  Araştırma, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Reşat Kasap’ın danışmanlığında, araştırmacı olarak Burcu Akyar, Şeyma Ateşman ve Derya Mızrak ile birlikte yapılmıştır.

  İnterneti, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağı olarak tanımlamak mümkündür. İnternet, insanların her geçen gün gittikçe artan “üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma” istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. İnternet teknolojisinde meydana gelen değişim ve gelişmeler internet ve bilgisayar teknolojisinin popülerliğini arttırmakta ve her geçen gün daha fazla kullanılır bir teknoloji olmasını sağlamaktadır. Gelişen dünyada internetin temel ortaya çıkış amacı iletişimi arttırmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırarak, insanların olanaklarını artırmaktı. Ancak internetin tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşması patolojik kullanıma bağlı sorunları da ortaya çıkartmaya başlamıştır.

  İnternet bağımlılığı, patolojik internet kullanımı, aşırı internet kullanımı ya da uygun olmayan internet kullanımı; genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında aşırı sinirlilik hali ve saldırganlık olması ve kişinin iş, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlanabilir.

  Bu çalışmada amaç, internet kullanımının evlilik uyumunu etkileyip etkilemediği konusunda bilgi sahibi olabilmek, kişilerin sosyalleşmesi ve evlenmesinde ne denli etkili olduğu ayrıca araştırmaya katılan kişilerin varsa çocukları üzerinden internet kullanımının ebeveyn ile çocukları arasındaki ilişkide değişime neden olup olmadığını ve çocuklarının internet kullanım alışkanlıklarını tespit etmek, davranış ve sosyal yaşamı üzerinde etkili olup olmadığının değerlendirilmesidir.

  Araştırma için üç farklı gelir düzeyini dikkate alacak şekilde 500 birey üzerinde bir saha araştırması gerçekleştirilecektir. Araştırmada, internet kullanım sıklığı bakımından 18 – 54 yaş aralığındaki bireylerin aktif kullanıcılar olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın aile üzerindeki etkisi bakımından 18 – 54 yaş aralığında bekar, evli, boşanmış veya dul bireyler ve varsa çocuklarına ilişkin bilgiler ebeveynleri aracılığıyla anket yoluyla yüz yüze görüşme ile elde edilmiştir.

  Araştırmanın analiz aşamasında ikili karşılaştırmalar kullanılarak bağımsızlık için ki-kare testleri kullanılmış ve kurulmuş olunan hipotezler için aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. İstatistiksel olarak elde edilen bu sonuçlar ilgilenen uzmanların bilgilerine sunulmaktadır.

•Cinsiyet ile ortalama internet kullanım süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin oransal olarak kadın bireylere göre daha yoğun internet kullandıkları tespit edilmiştir.

•Cinsiyet ile bireylerin yabancı dillerini geliştirmek amaçlı internette chat/sohbet yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin oransal olarak kadın bireylere göre bu amaçla daha yoğun bir şekilde kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireyin cinsiyeti ile kendini yalnız hissettiği için internette chat yapması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan kadın bireylerin oransal olarak erkek bireylere göre bu amaçla daha yoğun bir şekilde kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin yaşı ile internet kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre bireylerin yaşları arttıkça internet kullanımlarının azaldığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin yaşları ile günde ortalama internet kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan 25–34 ve 35–44 yaş aralığındaki bireylerin daha yoğun olarak internet kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin internet kullanım oranları çoktan aza doğru sırasıyla bekâr, boşanmış, evli, dul olarak tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile günlük ortalama internet kullanım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin günlük ortalama internet kullanım oranları çoktan aza doğru sırasıyla boşanmış, bekâr, evli, dul olarak tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile yabancı dillerini geliştirmek amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin yabancı dillerini geliştirmek amaçlı internette chat yapma oranları çoktan aza doğru sırasıyla boşanmış, bekâr, dul, evli olarak tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı internette chat yapma oranları çoktan aza doğru sırasıyla boşanmış, dul, bekâr ve evli olarak tespit edilmiştir.

•Bireylerin eğitim durumları ile internet kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan doktora, yüksek lisans, lisans ve lise mezunu olan bireylerin internet kullanımlarının okur- yazar olmayan, okuryazar, ilkokul ve ilköğretim/ortaokul mezunlarına göre daha yoğun olduğu tespit edilmiştir.

•Bireylerin eğitim durumları ile günlük ortalama internet kullanım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. . Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin eğitim düzeyleri arttıkça internet kullanım sürelerinin de orantılı olarak arttığı gözlenmiştir.

•Bireylerin eğitim durumları ile günlük ortalama internet kullanımları bakımından internet bağımlısı olduklarını düşünmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerden lisans mezunu olanların, diğer eğitim düzeylerinden mezun olan bireylere göre yüksek bir oranda bu düşünceye katıldıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin eğitim durumları ile karşı cinsten arkadaş edinmek için internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve ters yönlü bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin eğitim düzeyleri düştükçe interneti bu amaçla kullanma eğilimlerinin arttığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile internet kullanımı için aylık ortalama harcadıkları para miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile günde ortalama internet kullanım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireyler in ikamet ettikleri ilçelere göre günde ortalama internet kullan süreleri arasında oransal olarak ciddi bir farklılık olmadığı gözlenmiştir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamalı bir ilişki vardır.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile kendilerini yalnız hissettiklerini düşündüklerinden dolayı internet chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile ilgilendikleri konularda kendilerini geliştirmek için internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır.

•Bireylerin internet kullanımları ile internet için aylık ortalama harcadıkları para miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin internet kullanım oranları arttıkça internet için ödedikleri ücretlerin arttığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin internet kullanım süreleri ile internet bağımlısı olduklarını düşünmeleri arasında istatistiksel anlamlı ve aynı yönlü bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerin internet kullanım oranları arttıkça internet bağımlısı olduklarını düşünmeleri de aynı oranda artmıştır.

•Bireylerin internet kullanımları ile yabancı dillerini geliştirmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bireylerin internet kullanım süreleri arttıkça bu amaçla interneti kullanmalarının da orantılı olarak arttığı gözlenmiştir.

•Bireylerin internet kullanımları ile karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına gör İnternet kullanımları çok az, ara sıra ve çoğunlukla olan bireylerin karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı interneti daha yoğun bir şekilde kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile yeni insanlarla tanışıp sosyalleşmek için herhangi bir internet sitesine üye olmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullananların çoktan aza sıralanışı(medeni durumlarına göre) boşanmış, dul, bekâr ve evli olduğu tespit edilmiştir.

•Bireylerin İkamet ettikleri ilçeler ile yeni insanlarla tanışıp sosyalleşmek için herhangi bir internet sitesine üye olmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır.

•Bireylerin yaşları ile Facebook üyeliğinin bulunması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre, 18–44 yaş arası bireylerin, 44 ve üstü yaşa sahip olanlara göre Facebook üyeliğinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

•Bireylerin yaşları ile Twitter üyeliğinin bulunmasının arasında istatistiksel olarak anlamlı ve ters yönlü bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bireylerin yaşları arttıkça Twitter üyeliğinin bulunma oranı azalmaktadır.

•Bireylerin yaşları ile Google Pus üyeliğinin bulunmasının arasında istatistiksel olarak anlamlı ve ters yönlü bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bireylerin yaşları arttıkça Google Plus üyeliğinin bulunma oranı azalmaktadır.

•Bireylerin medeni durum ile Twitter üyeliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre Twitter üyeliği olan bireylerin medeni durumlarına göre oransal olarak çoktan aza doğru sıralanışı boşanmış, bekâr, dul ve evli şeklindedir.

•Bireylerin cinsiyeti ile interneti yeni insanlarla tanışmak ve sosyalleşmek amaçlı kullanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin kadın bireylere göre bu amaçla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin Medeni durumları ile interneti yeni insanlarla tanışmak ve sosyalleşmek amaçlı kullanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanmadıklarını belirten bireylerin oranı çoktan aza göre oransal olarak evli, bekâr, dul ve boşanmış şeklindedir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile interneti yeni insanlarla tanışmak ve sosyalleşmek amaçlı kullanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internette chat yapmayı yeni insanlarla tanışmak için kullanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin, kadın bireylere göre bu amaçla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internette flört amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin, kadın bireylere göre bu amaçla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internetten tanışıp evlenme amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin, kadın bireylere göre bu amaçla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internette karşı cins ile kısa süreli ilişki yaşamak amaçlı Chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin, kadın bireylere göre bu amaçla daha fazla kullandıkları tespit edilmiştir.

•Bireylerin yaşları ile flört amaçlı chat yapmak arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerden 18–44 yaş aralığında olanların, 45 ve üstü olan bireylere göre interneti bu amaçla oransal olarak daha fazla kullandığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile yeni insanlarla tanışmak amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanan bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr, dul ve evli şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile sosyal çevrelerini genişletmek amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanan bireylerin(medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr, dul ve evli şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile flört amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanan bireylerin(medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr, dul ve evli şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile evlenme amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanan bireylerin(medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr ve dul şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile karşı cins ile kısa süreli ilişki amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullanan bireylerin(medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak dul ve bekâr şeklindedir.

•Bireylerin eğitim düzeyleri ve eşleri ile tanışma şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerden bireylerin eğitim durumu arttıkça, eşleri ile flört ederek tanışma oranlarının da arttığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin eğitim düzeyleri ve eşleri ile evlenme şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan bireylerden bireylerin eğitim durumu arttıkça, eşleri ile görücü usulü evlenme oranlarının da azaldığı tespit edilmiştir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile gerçek hayatta sosyalleşmek yerine sanal ortamda sosyalleştiklerinde kendilerini daha mutlu hissetmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre ankete katılan erkek bireylerin interneti bu amaçla kullandıklarında bayan bireylere göre kendilerini daha mutlu hissettikleri tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile gerçek hayatta sosyalleşmek yerine sanal ortamda sosyalleştiklerinde kendilerini daha mutlu hissetmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre interneti bu amaçla kullandığında kendilerini daha mutlu hissettiğini belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr ve dul şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile internette kendilerini isim, yaş, medeni durum, fiziki görünüm, kişisel bilgiler gibi konularda olduğundan farklı göstermesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katıldığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, bekâr ve evli şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet kullanımının yeni insanlarla tanışmak için kolaylık sağlaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katıldığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak boşanmış, dul, bekâr ve evli şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet üzerinden tanışıp flört etme veya evlenme gibi konulara sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katıldığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı oransal olarak bekâr, evli, boşanmış ve dul şeklindedir.

•Bireylerin cinsiyeti ile internet üzerinden tanışılan insanlarla ileri düzeyde ilişki kurmak amacıyla buluşma düşüncesine katılmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katılan erkek bireylerin bayan bireylere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet üzerinden tanışılan insanlarla ileri düzeyde ilişki kurmak amacıyla buluşma düşüncesine katılmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katılan bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı bekâr, evli, boşanmış ve dul şeklindedir.

•Bireylerin Medeni durumları ile internet kullanımı için ayırdığı sürenin eşine ayırdığı zamanı etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katılmadığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı evli, bekâr, dul ve boşanmış şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet kullanımlarının eşleriyle olan ilişkisini olumlu yönde etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katılmadığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı dul, bekâr, evli ve boşanmış şeklindedir.

•Bireylerin medeni durumları ile internet kullanımlarının eşleriyle olan ilişkisini olumsuz yönde etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusudur. Analiz sonuçlarına göre bu ifadeye katıldığını belirten bireylerin (medeni durumlarına göre) çoktan aza sıralanışı evli, bekâr, dul ve boşanmış şeklindedir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile bireylerin çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumlu etkilemesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki yoktur.

•Bireylerin evlerinde bilgisayar bulunmasının, bireyin çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumlu etkilemesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki yoktur.

•Bireylerin internet kullanımları ile çocuklarının internet kullanımlarının, aile içi ilişkilerini olumlu yönde etkilemesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki yoktur.

•Bireylerin günlük ortalama internet kullanım süreleri ile çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumlu etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin eğitim durumları ile çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumsuz etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkilerini olumsuz etkilemesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki yoktur.

•Bireylerin evlerinde bilgisayar bulunması ile çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumsuz etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin internet kullanması ile çocuğunun internet kullanımının aile içi ilişkileri olumsuz etkilemesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireyin internet kullanımının eşiyle olan ilişkisini bitirme durumuna getirmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireyin internet kullanımının eşiyle olan ilişkisini tartışma durumuna getirmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireyin internet kullanımının eşiyle olan ilişkisini olumsuz yönde etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireyin internet kullanımının eşiyle olan ilişkisini olumlu yönde etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireyin internet kullanımı için ayırdığı sürenin eşine ayırdığı süreyi etkilemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eğitim düzeyleri ile İslami evlilik sitelerine üye olmaya sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin eğitim düzeyleri ile evlilik sitelerine üye olmaya sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile evlilik sitelerine üye olmaya sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin yaşları ile internet üzerinden tanışıp flört etme gibi konulara sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internet üzerinden tanışıp flört etme veya evlenme gibi konulara sıcak bakmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eğitim düzeyleri ile gerçek hayatta sosyalleşmek yerine sanal ortamda sosyalleşip mutlu olmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eşleriyle evlenme şekilleri ve ikamet ettikleri ilçeler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ve bireylerin eşleri ile tanışma şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin cinsiyetleri ile bireylerin internet kullanımlarının arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin cinsiyetleri ile internette arkadaş edinmek amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin yaşları ile günlük ortalama internet kullanım süresi bakımından bağımlı olduğunu düşünmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki söz konusu değildir.

•Bireylerin medeni halleri ile yabancı dilini geliştirmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin yaşları ile internette karşı cinsten arkadaş edinmek amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eğitim durumları ile yabancı dillerini geliştirmek amaçlı internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eğitim durumları ile kendilerini yalnız hissettikleri için internette chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin eğitim durumları ile ilgilendikleri konuda kendini geliştirmek amaçlı chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile internet kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

•Bireylerin ikamet ettikleri ilçeler ile bireylerin yabancı dilini geliştirmek amaçlı internette Chat yapmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

KAYNAKÇA

BARAN, Aylin Görgün ve Kuloğlu, Ceyda. (2001). İnternet Cafelerdeki İnternet Kullanımı ve Sanal Sosyal İlişkiler: Ankara Örneği. Bilişim Toplumuna Giderken Psikoloji, Sosyoloji ve Hukukta Etkiler Sempozyumunda Sunulan Bildiri. Ankara, 23–24 Mart.

BİNARK, Mutlu : “Çalışma Yaşamında Bilgisayar Toplumsal Cinsiyete Bağlı Kullanımı ve Cinsiyetçiliğin İşlemesi: Emeği İkincilleştiren Kadınlar ve Cinsiyet Kör Kadınlar”, İletişim, 2001/10/Yaz, (G.Ü İletişim Fakültesi Basımevi, Ankara, 2001).163.

DERYAKULU, Deniz ve EŞGİ Necmi, (2001). İnternet Kafe’lerin Ortam Ve Kullanıcı Profili Eğitim Araştırmaları. Ekim. 52–60.

EKİNCİ, Armağan. (2002). Aziz Antonius’un Baştan Çıkarılması: Bir Kötü Alışkanlık Olarak İnternet, Cogito Dergisi, Kış Sayısı 30 Aralık 227–237.

GÜRÇAY, Cemile ve KÜMBÜL, Burcu. (2001). İnternet’in Sosyal ve Psikolojik Etkileri: İnternet Sosyal İzolasyon Yaratan Bir Bağımlılık mı? Bilişim Toplumuna Giderken Psikoloji, Sosyoloji ve Hukukta Etkiler Sempozyumunda Sunulan Bildiri. Ankara. 23–24 Mart.

http://www.teknolojioku.com/forum/Konu-Sosyal-payla%C5%9F%C4%B1m-sitelerinin-insanlar-%C3%BCzerinde-etkisi-5207.html

http://www.sanalda1numara.net/sosyal-konular/117642-aile-kavrami-ve-toplumdaki-yeri.html

İnternet Nedir? (2001) http://info.fedu.metu.edu.tr/~gulbahar/ (Erişim Tarihi 15.03.2001)

İnternet Üst Kurulu, (2002). “Gençlerin İnternet Kullanımı” Ulaştırma Bakanlığı Çalıştay Raporu 10 Haziran 2002.

MARTIN Janet Moraha , “Women and Girls Last: Females and Internet”, International Conference: 25–27 1998, ( Bristol, UK).

 http://www.sosig.ac.uk/iriss/papers/paper55.htm(03.09.2001).

MESCH, G. S. (2003). The family and the internet: The Israeli case. Social Science Quarterly, 84(4).

MONTGOMERY, K.(2000). Youth and Digital Media: A policy research agenda. Journal of Adolescent Health (27), 61–68.

ŞENDAĞ, S. ve ODABAŞI, H. F. (2006). İnternet ve çocuk: Etik bunun neresinde? 6. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı Bildiri Kitapçığı (1508–1515). Gazimağusa, KKTC, 19–21 Nisan.

TANILIR, Mehmet Niyazi. (2003). “Türkiye İnterneti 10 Yaşında” İnternet Çağı: Yeni Bir Medeniyete-Siberia’ya Doğru mu ?

TAŞKIN, Mesut. (2002) İnternet ve Ergenler: İnternet Kullanan Ergenlerin Psiko-Sosyal Özellikleri ve İnternetin Gençler Üzerindeki Etkileri Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

ÜNVER Berna, Yoğun İnternet Kullanımı ve Evlilik Uyumu Arasındaki İlişki (Yayınlanmamış Araştırma Önerisi, 2010).

T.C. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Yayınları: İnternet Kullanımı ve Aile Araştırması, Genel Yayın No: 133, 2008,12.

VAN Rompaey V:ROE K.; Struys K. (2002). “Children’s influence on internet Access at home. Adoption and use in the family context”.

YARDIMCI B. , ERDOĞAN E. , GÜNDÜR Y. , ARSLANOĞLU S. , Evlilikte Bireylerin Eş Seçiminde Aradığı Kriterler. GÜ, Fen Fakültesi, İstatistik Bölümü, Ankara, 2008.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!