Perşembe, Mart 28, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Yakın tarihte Balkanlar

Yakın tarihte Balkanlar

  Devlet olmanın en belirgin özelliklerinden biri şüphesiz, gerek yönetimi altında bulunan insanların refahı gerekse devlet mekanizmasının işlerlik kazanması için harcamalarda bulunabilmesidir. Harcamaların yapılabilmesi ise kaynak varlığına ve bu kaynakların kullanımına bağlıdır. Devlet halkına ayrım yapmadan eşit davrandığında devlet olur.

  Balkanlarda kültür zenginliğine rağmen köklü bir barış sağlanamadı. Çünkü ırk ve din farklılığı sosyal yaşamdaki dengesizliğin tepkileri barışı bozduğu görülür. Ortadoğu gibi Balkanlar da Dünya’nın en sorunlu yerlerinden biri durumundadır. Tarih boyunca kalıcı bir barışın sağlanamadığı Tarihi eserlerde de yer alır.  İnsanlık dışı en vahşi cinayetler burada yaşandı. Sık sık savaşlara sahne olan Balkanlar da, II. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan barış ortamı ve siyasal sınırlar daha sonra Doğu Avrupa da komünist yönetimlerin çöküşünün ardından  SSCB’nin dağılması büyük oranda rejimi zayıflatır. Doğu Avrupa üzerinde ki etkisi 1980’lerin sonunda resmen ortadan kalkar. Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya ile Arnavutluk da komünist partilerin uzantısı olan yönetimler bir süre daha işbaşında kaldı. Önce Bulgaristan da Todor Jivkov yönetimden uzaklaştırıldı. Huzuru bir türlü bulamayan Balkanlar cadı kazanı gibi kaynamaya başlar. Romanya da Nikoloay Çavuşesku, Aralık 1989 yılında yapılan halk ayaklanması sonunda resmen devrildi. Balkanlar, Dünya’nın devamlı kanayan yarası durumuna geldi.

  Yugoslavya da her geçen gün devamlı büyüyen ekonomik sorunların yanı sıra yükselen demokratikleşme istekleri ile şiddetlenen etnik çatışmalar sonunda ortaya iç savaş çıktı.  Federal Cumhuriyetin, parçalanmasına sebep oldu.

  Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya Cumhuriyetleri adeta bir bayram havası içinde bağımsızlıklarını resmen ilân ettiler. Ancak bu devletlerde bulunan azınlıkların rahatsızlığı vardı. Bu durumda bağımsızlık ilânı pek kolay olmadı. Bu bölgede maddi ve manevi kayıplar yaşandı. İnsanlar ölüm tuzaklarından kurtulmak için gizli göçe başladılar.

  Başlangıçta Doğu Avrupa’daki rejim değişikliği pek etkilenmeyecek gibi görünse de Arnavutluk’ta siyasal gelişmeler mevcut rejimi etkiledi. 1991 yılında birden hızlandı. 1992 yılının başlarında yapılan seçimlerde Arnavutluk Emek Partisi iktidardan uzaklaştırıldı.

  Bulgaristan da bu siyasal gelişmeden nasibini aldı. Ekim 1991 yılında yapılan seçimler sonunda Demokratik Güçler Birliği, yapılan tespitlere göre çoğunluğunu Bulgaristan Türkleri’nden oluşan  Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin desteğiyle iktidar değişikliği yaşandı.

  Balkanların siyasal tarihinde bu gelişmeler yer aldı. Bulgaristan halkı da büyük sıkıntılar yaşadı. Genel olarak Balkanlar da  siyasal ve ekonomik gelişmeler orantılı olarak merkezden taşraya doğru açılım gösterir.

Bölgenin ekonomik ve siyasal durumu:

  Bu coğrafyada ki gelişmeler sonunda Balkanlar da eski sosyalist ülkelerin her biri bir yandan serbest piyasa ekonomisi ile çok partili demokratik sisteme geçiş yönündeki girişimler etkili olduğu görülür. Bölge insanı gelişmeyi benimsediği için kısa zamanda hız kazandığı yakın tarihimizde yaşanır. Ancak Sırp milislerin Bosna-Hersek’e karşı başlattıkları savaş Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünya devletleri ve sivil toplum örgütleri, Avrupa Toplulukları, NATO ve ABD ile diğer ülkelerin destek ve çabalarına rağmen insanlık dışı cinayetleri devam etti. Balkanlar’da bulunan Türk eserleri yok edilmeye çalışıldı. Dünya insanlığının ve büyük oranda Türkiye’nin de desteği ile Bosna-Hersek de zaman içinde huzur buldu. Balkan toprakları gayet verimli olup tarıma ve hayvancılığa elverişli olduğu görülmektedir. Balkanlarda ayrıca üzüm ve şarapçılık gelişmiştir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!