Haber. İlker ÇAKAN
Turkcell Global Bilgi Merkezi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 180 Çağrı Merkezi Trabzon’da hizmete açıldı. Açılışa; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Devlet Eski Bakanı Faruk Özak, Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurum Başkanı Tayfun Acaner, Türkcell Ceosu Süreyya Civil, ile davetliler katıldı.
500 kişi çalıştıran bir çağrı merkezi için kişi başına 4 bin lira yatırım yapıyoruz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Turkcell Global Bilgi Merkezi’nin Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Çağrı merkezlerinin iş hayatında 15 sene öncesine kadar olmadı. Sektör yok. Bu alanda da yapılan yatırım yok. Çağrı merkezlerinin ortaya çıkması bilgi teknoloji alanındaki gelişmelerle başlıyor. Yani 1990’lı yılların ortalarında başlıyor, bugünlere geliyor. Öyle bir sektör ki burada alın teri yerini akıl teri alıyor. Tek farkı bu. Akıl teri dökerek insanlar üretiyor, kendisi de kazanıyor, ülkeye de kazandırıyor. Türkiye’de bir fabrika yapmak, o fabrikayı hizmete almak, orada insanlara iş sağlamanın artık çok kolay bir şey olmadı. Yapılan hesaplamalara göre bir kişiye, üretim yapacak bir tesiste iş sağlamak için 40 ile 50 bin lira yatırım yapmak gerekiyor. 500 kişi çalıştıran bir çağrı merkezi için kişi başına 4 bin lira yatırım yapıyoruz.
Türkiye’yi 10 yılda ulaşılan erişilen bir ülke haline getirdik
Onda biri, farkı görüyorsunuz. Fabrikayı kurmak için 3 sene lazım. Burada isterseniz 6 ayda çağrı merkezini şekillendirebilirsiniz. Türkiye’yi 10 yılda ulaşılan erişilen bir ülke haline getirdik. Doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile benim güzel memleketim artık erişilebilir, ulaşılabilir hale geldi. Bu çağrı merkezleri piyasası öyle küçük bir piyasa değil. Dünyada bu işin cirosu 370 milyar dolar. Fiilen çalışan sayısı da 11 milyonu aşmış. Avrupada, Amerika’da gelişmiş memleketlerde yüz ile 300 vatandaş başına bir tane çağrı karşılayan var. Türkiye’de bu sayı 2 bine yaklaşıyor. Avrupa’ya göre 6 kat daha fazla iş yapmak durumunda. Bu ne demektir, Türkiye’de çağrı merkezlerinde çalıştırılabilecek gençlerimizin 6 kat daha arttırılma şansı, imkanı var. Şu anda 67 bin çalışan var. Bunu 6 ile çarp. 400 bine rahatlıkla çıkabilir” dedi.
Doğuda ne varsa batıda da olacak
Türkiye’nin genelinde irili ufaklı 100’e yakın çağrı karşılayan merkezler var .Bunların büyük bir kısmı 300 kişi ve daha fazla kişi çalıştırıyor. Bu çağrı merkezleri İstanbul, İzmir ve Ankara’dan başka yer tanımazlardı. Dedik ki kardeşim memleketin başka yerleri de var. Van da, Diyarbakır da var, Bingöl de var, Bitlis de var. Niye buralara gitmiyorsunuz. Buralarda vatan toprağı. Buralardaki insanlarımız da Kurtuluş Savaşı’nda istiklal mücadelesi verdi. Çanakkale’de omuz omuza düşmanı denize döktü. Onların da hakkı var. İşte bizim hükümetimizin yaptığı en önemli farklılık, doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyini birbirinden farklı görmedi. Doğuda ne varsa batıda da olacak, batıda ne varsa doğuda da o olacak. Yani batıya hastane, doğuya hapishane değil. Batıya da hastane doğuya da hastane yapacağız.
Biz kazandık Türkiye kazandı
Onun için bugün 10 yılda ulaşım ve iletişim alanında yaptığımız yatırımlara şöyle bir baktığımızda bölünmüş yollarda batı bölgelerimize bire üç yapmışız, doğu bölgelerimize bire 10 yapmışız. Teröre inat oralara yatırım yaptık, havaalanı, bölünmüş yol yaptık. Hastane, okul yaptık. Mücadele ettiler, yolumuzu kestiler, araçlarımızı yaktılar, biz inat ettik. Biz kazandık Türkiye kazandı. Baktılar ki artık baş edemiyorlar havlu attılar. Türkiye’nin kararlılığıdır bu. Türkiye’nin birliğine, beraberliğine, 75 milyonun kardeşliğine yaptığı vurgunun sonucudur bu gelinen durum, kendiliğinden olmamıştır. Bugün Bingöl’de, Hakkari’de, Şırnak’ta havaalanı yapıyoruz. Kim hayal edebilirdi 10 yıl önce bunları. Diyoruz ki Hakkari’de geniş bant ne ise Edirne’de de o olsun. Sinop’ta ne ise Hatay’da da o olsun.
Yolları böldük hayatları birleştirdik
Türkiye’nin her tarafının bugün en iyi kalitede erişilebilir ve ulaşılabilir hale geldi. ‘Türkiye büyük bir milletin büyük bir devletin adıdır. Yollar hayat kurtarıyor. Yolları böldük hayatları birleştirdik. Yolları böldük, doğusu ile batısı ile güneyi ile kuzeyi ile milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu haline getirdik. 18 tane kuzey güney koridoru yapıyoruz. Doğu ile batıyı sadece birleştirmek yetmez, kuzey ile güneyi de birleştirmek lazım. Karadeniz sıradağları, güneyde Toroslar var diye vaz mı geçeceğiz yol yapmaktan. Eskiden yol yapılırken, kazma ile kürekle yol açılırdı, makine yok imkan yok. Dağ gelince mühendis, usta dağa bakar, dağ ona bakar bir daha bakar yolunu değiştirirdi ama şimdi biz dağa bakıyoruz, dağ da bize bakıyor, ‘efelenme’ diyoruz, ‘deler geçeriz’ diyoruz. Delip geçiyoruz. Son 10 yılda
Sayın Başbakanımıza “Yılın En Başarılı Başbakanı” ödülünü verecek
Bölünmüş yollarda can kaybı % 50 azaldı. 2003’ten bu yana motorlu araç sayısı 8.2 milyondan 17 milyon 100 bine çıktı. Yolculuklar yüzde 90’nın üzerinde arttı. Kazalar 3 kat arttı ama kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 50 azalma oldu. Bir tek insanımızı yaşatmak bile dünyaya bedeldir. Eğer bunu başardıysak, bölünmüş yollar buna hizmet ettiyse Cenab-ı Hakka şükür olsun. Bunların sonucu 4 Nisan’da Yüksek Trafik İstişare Toplantısı yapılacak Sayın Başbakanımız başkanlığında. Orada Dünya Sağlık Örgütü, bölünmüş yollardaki başarıdan dolayı Sayın Başbakanımıza “Yılın En Başarılı Başbakanı” ödülünü verecek, trafik kazalarında sağlanan bu azalmadan dolayı. Yollardaki bu başarıdan dolayı. Bu başarı ülkemizin başarısıdır.
Ülke artık geleceğinin planlarını yapıyor, 2023’e hedefler koyuyor
Ülkede 10 yıldır güven ve istikrar var. Ülke artık geleceğinin planlarını yapıyor, 2023’e hedefler koyuyor. Yarını değil, 30 yıl sonrasını ön gören bir Türkiye’den bahsediyoruz” dedi.
Trabzon’un çok önemli bir ildir. Yeşille mavinin kucaklaştığı bir ilimiz. Trabzon’a şimdi bir Kanuni Bulvarı yapıyoruz
Ülkenin her köşesine demir ağları götürmek istiyoruz
Ülkenin her köşesine demir ağları götürmek istiyoruz.’Sabırlı olacağız, bu konuda önceliklerimizi çok iyi belirleyeceğiz. Bölgeyle ilgili proje 3 güzergah olarak çalışılıyor. En sonunda hangisinin daha uygun olacağı ortaya çıkar. Demir yollarına biz karar veremeyiz, coğrafya karar verir. Coğrafya ne derse o olur. Kim derdi ki Türkiye’de hızlı tren olacak. Eskişehir-Ankara 1 saat 15 dakika, Ankara-Konya 1.5 saat, bu sene sonunda İstanbul-Ankara 3 saat, ondan sonraki senenin sonunda Sivas-Ankara 2.5 saat. Ondaki sonraki senede Sivas-İstanbul 5.5 saat. Söyleseniz kim inanırdı. Şu anda devam eden yüksek hızlı tren projeleriyle 15 tane büyük kentimiz nüfusu 36 milyon, birbiri ile bağlanıyor. Ne zaman, önümüzdeki 5 yıl içerisinde. Hayal anlatmıyoruz, yaptıklarımızı anlatıyoruz. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştüren bir iktidarız. 10 sene dolu dolu hizmet ile geçti her alanda. Bunun arkasında güçlü millet desteği var.
Millet arkanızda değilse alemi cihan olsanız 5 para etmez. Milletin desteğini gören, istikamet veren bir de Başbakanımız var, Recep Tayyip Erdoğan var. Onun vizyonu ile onun hizmet aşkıyla bugün ülke buralara geldi. Biz de üzerimize düşen görev ne ise onu yapmaya çalışıyoruz. Dünyada kriz artık dünyayı kasıp kavurduğu dönemde yatırımlar gerçekleştiriyor. Türkiye artık bu farkı yaşıyor. Türkiye mucizeler gerçekleştirdi. Türkiye son 10 yılda 50 yıla sığmayan hizmetleri artık Türk halkının zihninde efsane olmuş hızlı tren projelerini, bölünmüş yolları teker teker gerçekleştirdi.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Beşirli Mahallesinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Çağrı Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Çağrı Merkezi’nin açılışında bir konuşma yapan. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi;
“Arsin’de 500 çalışanı olan Türkcell İletişim Merkezi ile Çağrı Merkezi’nin açılışları Trabzon’umuza iş aş kapısı olacak. ben Trabzon’un fahri hemşehrisiyim. Dolayısıyla Trabzon’umuza karşı sorumluluğumuz öteki illerden biraz daha fazladır. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün burada açılan çağrı merkezi şimdi küçük ama ileride büyüyecek. Türkiye’nin 2023 hedefleri marka şehirlerle gerçekleştirilecektir. Amacımız insanımızı mutlu etmektir. Bugün ayyıldızlı pasaportla dolaşan her insanımız gittiği her yerde itibar görüyor. Çünkü son 10 yıldır Türkiye’ne inanılmaz gelişmeler oluyor. Türkiye başarıdan başarıya koşuyor, daha da güzel olacak.
Bu ülkeyi yeni baştan inşa edeceğiz
Trabzon’u denizle dağın arasında sıkışmışlıktan kurtaracağız. Bunun bedeli büyük. Ama hiçbir bedel Trabzon’un geleceği için hiçbir anlam ifade etmez. Sadece sahil yolu değil. Trabzon’umuzu güneye açmak için yollarımı yapıyoruz, tünellerimizi kazıyoruz. Kuzeyle güneyi birbirine kavuşturacağız. Bu ülkenin birliğe beraberliğe ihtiyacı var. Terörle, vurmakla, kırmakla hiçbir sonuç alınamayacağını herkes görüyor. Yeni bir sürece girdik. Bütün enerjimizi geleciğimiz için yavrularımızın geleceği için 2023 büyük Türkiye’nin geleceği için harcayacağız. Bu ülkeyi yeni baştan inşa edeceğiz. Bunu başaracak güçteyiz. Çünkü bizim arkamızda 75 milyon var.”
Konuşmaların ardından Alo 180 Çağrı Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Yıldırım, Çağrı Merkezine gelen bir çağrıyı alarak telefonda vatandaşla sohbet etti.