Türkiye’den KKTC’ye su projesinin maliyetinin, KKTC bütçesinin yüzde 35’ine denk geliyor. Türkiye’den KKTC’ye suyla birlikte 200 megawatt elektrik de gelmesi için çalışma başladı. Güçlenecek ekonomisiyle Kıbrıs Türk halkının müzakere masasındaki elide güçlenecektir. “Asrın Projesi”nin boşuna söylenmedi. Dev projenin 1 milyar 117 milyon TL., 811 milyonunun suyun ihale bedeli; geriye kalan 300 milyonun da KKTC içindeki dağıtım ağı içindir.
KKTC bütçesinin 3 milyar TL civarındadır. Projenin bedelinin bütçenin yüzde 35’ine denk geliyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk görev aldığı yerim, Devlet Su İşleri (DSİ)’dir. Vatan mücadelesi için Erenköy’e gözünü kırpmadan gidenlerden biriyim; 2 yıldan sonra Türkiye’ye dönüp Ziraat Fakültesi’nden mezun oldum.
DSİ 12. Bölge Müdürlüğünde Kayseri’de göreve başladım, üç barajın işletmesinde bulundum. Kıbrıs’a döndükten sonra 1976’da parlamentoya girdim ve Tarım Bakanı olarak da DSİ ile ilişkilerini hiç koparmadım.
Tarım Bakanlığı döneminde yaptığım derivasyon projesi gibi, “Şimdi de dev projeyi gerçekleştiriyoruz. Burada DSİ ekipleri, büyükelçilik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla birlikte KKTC’ye en iyi hizmeti vermek için uğraşlarımızı sürdürüyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığını, olmayacağını, bir kez daha en yetkili ağızdan işitmekten mutlu olduk. Su projesiyle birlikte 200 megawattlık elektrik enerjisinin de KKTC’ye gitmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Müzakerelerde elimiz daha güçlü olacaktır. Kıbrıs müzakerelerinde güçlü ekonomiye sahip olanların daha baskın çıkacaktır. Rum tarafının bugüne dek Kıbrıs Türkü’nün haklarına olumlu bakmadı. Kıbrıs Türk halkının elinin, yatırımlarla güçlenecek ekonomiyle görüşme masasında da güçlenecektir. Bu yatırımlarla, KKTC’nin coşacak, ilerleyecek ve kalkınacaktır.