Pazartesi, Mayıs 6, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan: "Çiftçinin emeği, Göksun'un çileği"

Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan: “Çiftçinin emeği, Göksun’un çileği”

Haber: İlker ÇAKAN

  Kahramanmaraş-Göksun Kaymakamı  Ali Hamza Pehlivan  “Göksun  ilçesi” konulu yaptığı açıklamada şunları söyledi;

1.5 milyon fidan dikeceğiz

  “Bir insanın ömrü hayatında vatanı milleti için hiç bir şey yapamıyorsa ve sadece bir fidan dikse, belki de en değerli, en anlamlı hizmetlerden birini yerine getirmiş olur.Çünkü fidanların çoğalarak ormana dönüşmesine vesile olur. Hem ülke ekonomisine, hem çevresine ve sadece ülkenin değil ,bütün dünyanın geleceğine yatırım yapmış olur.Ben yeşil bir çevrede doğmuş ve büyümüş birisi olarak; Ağacın, ormanın, yeşil bir doğanın ne kadar önemli olduğunu iyi bilirim. Bu sene inşallah 1.5 milyon fidan dikeceğiz ve bu sayı katlanarak daha da artacak. Sevgili gençler; ilerleyen dönemlerde hangi işi yapıyor olursak olalım, çevre; Muhakkak aklımızın bir köşesinde sürekli var olmalı.

  Çünkü yaşam devam ettiği ve nefes aldığımız sürece, o doğaya her zaman ihtiyacımız var. Ekonomik olarak da, sağlık açısından da ihtiyacımız var.Ama bunu yaparken de, bilinçli yapmamız gerekiyor. Sadece istatistiksel olarak biz şu kadar ağaç diktik demekten ziyade, biz şu kadar ağaç diktik, yeşerttik, ve yaşattık da dememiz lazım. Bir yandan var olanı koruyacağız, bir yandan da her geçen gün ona yenilerini ekleyeceğiz dedi ve herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

 

                                         
                                      Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan
 
Göksun elması artık beynelmilel olma yolunda

  Ekonomilerdeki krizleri avantaja dönüştürme tabiri vardır. İklimin sertliğini bir nevi kriz olarak kabul edersek bunu da avantaja çevirebileceğimize inanıyorum. Çünkü güneyde 40 derecede insanlar sıcakta yanarken bizler burada serin esen rüzgarın olumlu etkisi altındayız.Kış mevsiminde oluşan dezavantajlar bahar ve yaz mevsiminde avantaja dönüşmektedir.İklimin sert olduğu yerlerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri belki çok meşakkatli olmaktadır ama bu sayede Göksun gibi yerlerde yetişen tarım ürünleri çok da dayanıklı olmaktadır.Örneğin hayvancılık çok sıcaktan olumsuz etkilenebilir ama çok soğuk iklimden o kadar etkilenmez. Rakımı yüksek olan yerlerde Meyve ve sebze yetiştiriciliği zaman ve emek ister ama ürünü daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur. Biz bu tespitlerden hareketle ilçede çilek üretimini teşvik etmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Göksun elması artık beynelmilel olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Kendi kulvarında inşallah bundan sonra çok daha profesyonel bir şekilde üretim ve pazarlanmaya devam edecektir.     

 
 
         
 
Çiftçinin emeği Göksun’un çileği projesi

  Bunun yanında çilek gibi diğer ürünlerinde teşvik edilmesi hususunda neler yapabileceğimiz hususunda arkadaşlarımızla değerlendirmelerde bulunduk. Sezona yetiştirilmek üzere bu projenin startını verdik ve bir buçuk ay gibi bir süre zarfında uygulama aşamasına getirdik.  Kendisine özgü leziz aromaları ve zengin vitamin içerikleri nedeniyle üzümsü meyveler içerisinde en önemli yeri tutan çilek, turfanda yetiştiriciliğe uygun, ihracat ve iç satış imkanları iyi, otsu fakat çok yıllık bir meyve türü oluşu ve ayrıca üzerinde yapılan çok sayıdaki ıslah çalışmaları sayesinde dünya üzerinde yaygınlığı gün geçtikçe artan bir türdür. Anavatanı Güney Amerika’nın Şili ülkesi olan çilek; bugün itibariyle 20’den fazla türde dünyanın pek çok ülkesinde üretilmektedir. Dünya çilek üretiminde ülkemiz de önemli bir rol oynamakta olup, giderek artan bir üretim ve pazarlama trendine sahiptir.

Dünyada 4 milyon tonun üzerinde çilek üretilmektedir

  Bugün dünyada 4 milyon tonun üzerinde çilek üretilmektedir. 2010 rakamları 4.130 bin tondur. Son on yılda yapmış olduğu üretim atağıyla Türkiye dünyada ölçeğindeki % 3’lük üretim payını % 7’lere çıkarmıştır. Ülkemiz 300 bin ton çilek üretimiyle dünyada (ABD’nin ardından ) 2. sıraya yükselmiştir. Peki nedir çilek üretiminin ticari avantajları? Çilek yetiştiriciliği özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için önemli bir ziraat koludur. Bu meyve için yapılan yatırımlar kısa sürede geri döndüğünden, küçük aile işletmeciliğine de uygundur. Pazarda taze meyvenin az olduğu dönemde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajına sahiptir. Birim alandan elde edilen gelir diğer ürünlere göre daha yüksektir.

  Çilek üretiminde Göksun’u önemli bir noktaya taşımayı hedeflliyoruz. Bu ve benzeri yatırım faaliyetleri devam edecektir.Göksun’lu çiftçilerden toprak sahiplerinden bu tür projelere sahip çıkmalarını istiyoruz. Projemizin adını, tarımın emek ve sabır isteyen bir sektör alan olmasından hareketle “Çiftçinin Emeği, Göksun’un Çileği” olarak belirledik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından yararlanarak İlçe Tarım Müdürlüğümüzün işbirliği ve koordinasyonuyla geri ödemeli gelir getirici proje formatında hazırladık.

  Bu kapsamda, ilk etapta bir çiftçiye ortalama 3000 metrekare, toplamda yaklaşık 23000 metrekare alanda 4’ü Kınıkkoz, 2’si Ericek ve 1’i de Kanlıkavak’da olmak üzere 7 çiftçimizle sözleşme imzaladık ve damlama sulama ve damlama gübrelemeli, seddeli, ihatalı  modern bahçelerin kurulumunu gerçekleştirdik. Bu vesileyle SYDV Mütevelli Heyet Üyelerimize, İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanlarımıza, işbirliği yapan çiftçilerimize, sivil toplum ve özel sektör kişi ve kuruluşlarına teşekkür ediyor, bu çalışmaların çiftçilerimize, ilçemize hayırlı ve bereketli olmasını, bol kazançlar getirmesini diliyorum.

 
      
 
Dünya elma üretim klasmanında 2.3 milyon ton ile dördüncü sırada

  Son yıllarda ihracatını artırmaya çalışan ülkemizde elma ihracatının diğer sebze meyve ihracatı içerisinde yüzde 11’lik bir paya sahiptir. Dünya elma üretim klasmanında 2.3 milyon ton ile dördüncü sırada olan ülkemizde bu oranın çok düşüktür. Dünyamızda bu gün itibari ile yaklaşık 65 milyon ton elma üretimi vardır. Bu üretimin birinci sırasında 27 bin tonla Çin Halk Cumhuriyeti gelmektedir. Ülkemiz ise dünya elma üretim klasmanında 2.3 milyon ton ile dördüncü sıradadır. Son yıllarda ihracatını artırmaya çalışan ülkemizde sebze meyve ihracatı sadece yüzde 11’lik bir paya sahiptir. Ancak dünya üzerinde 150 çeşit değişik sebze ve meyve türünün yüzde 80’inin ülkemizde üretilmesine rağmen, bu yüzde 11’lik dilim içerisinde elmanın yeri sadece yüzde 2’dir. Demek ki biz standartlara uygun ne kadar fazla üretirsek, ne kadar fazla bahçeyi bu ağın içerisine katarsak uluslar arası pazarda da yerimiz daha büyük olacaktır.Toplam sebze meyve ihracatı içerisinde elmanın yüzde 2 gibi düşük bir rakam olmasının temel nedenini geleneksel şartlarda üretimdir.

 
 
     
 
Elma fidan ırklarımızı çok iyi seçmek sorundayız

  Ürettiğimiz elmanın kapılardan geri dönmesi standart dışı olduğundan dolayı o yüzden şunu vurgulamak istiyorum. Biz bu gün ve bundan sonra yapacağımız yatırımları modern tekniklerle yapmak zorundayız. Kapama bahçeler tesis etmek zorundayız. Fidan ırklarımızı çok iyi seçmek sorundayız. Zararlılarla ve hastalıklarla çok iyi mücadele etmek zorundayız. Verimi en yüksek ırkları tercih etmek zorundayız. Ve üretimimizi pazara ve kazanca yönelik yapmak zorundayız. Bunu yaptığımız takdirde inanıyorum ki, ilçemizin elma üretimi birçok il ile eşdeğer durumda belki de önlerine geçecek duruma gelecektir. Dağıtacağımız fidanlar ile birlikte ilçemizdeki elma ağacı sayısı bir milyon beş yüz bin civarında olacaktır.

  Elma antioksidan içeriği sayesinde başta prostat ve akciğer olmak üzere birçok kanser türünün önlenmesinde, bağırsakların düzenli çalışmasında, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı mücadelede, kolesterol’e karşı, strese ve akıl bozukluklarına karşı faydalarının olduğuna tesbit edilmiş olan bir üründür.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yeni havalimanı inşa edilecek

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, başkent Tiflis'te yeni bir havalimanı inşa etmeye karar verdiklerini duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, Başbakanlık Binası'nda başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında...

Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’den Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan’a teşekkür plaketi

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Çakan Gürcistan Trabzon Başkonsolosluğuna yeni atanan Başkonsolos Nikoloz Iashvili ziyaret ederek kendisine yeni görevinde başarılar dileyerek tebrik...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!