Cuma, Nisan 19, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Gürcistan- Acara Keda ve Shuakhevi bölgeleri

Gürcistan- Acara Keda ve Shuakhevi bölgeleri

  Keda bölgesi deniz seviyesinden 400-200m yüksekliğinde bulunmaktadır. Toplam Alan: 452 000 km. kare Nüfus: 20561 insan; Yıllık orta sıcaklık: 12,80C;  Yıllık orta yağışlar: 1500mm; İklim: astropikala yakın; Bölge Merkezi: Keda ilçesi; Bölgede maden ve kaplıca suları, tuğla tınlı, döşeme taşları, ahşap, bakır, altın, çinko ve demir dışı metallere ulaşılmaktadır.

  Bölgesel yolların 38km ulusal öneme sahip ve yolların 198km yerel olanlardır.

Tarım ekili alan 5093h, sürmek için olan 2466h alan da bunun içindedir.

Bölgenin tarihi mekanları arasında Zendidi, Saghoreti, Kaviani, Tsivasula kaleleri ve Dandalo ve Makhuntseti kemer köprülerine dikkat edilmeli. Bölgede yerel irfanın müzesi bulunmaktadır.

  Bölgede iki kilise, manastır, kütüphane Sanat Okulu, Amatör Tiyatro, hastane, vs vardır.

Sanayi işletmeleri: bir hidro elektrik santrali Acharistskali Nehri üzerinde, bir meyve suyu üreten fabrika, kaplıca suyu “Kokotauri” şişeleme atölyesi ve değirmen.Tarım sebze yetiştiriciliği, meyve, tütünleri, üzüm bağları, hayvancılığı, arıcılık, vb ile temsil edilir.

Shuakhevi

  Shuakhevi Bölgesi deniz seviyesinden 1200-1600m yüksekliğinde bulunmaktadır;
Toplam Alan: 58800h, 36373h ormanlar dahil;  Nüfus: 22800 insan; Yıllık orta sıcaklık: 11,40C; İklim: astropikala yakın;  Bölge Merkezi: Shuakhevi ilçesi;  Bölge nispeten daha az nem ile belirtilmektedir. Acharistskali Vadisi boyunca Akdeniz tipi astropikal iklim var. Yazın sıcak ve kurak, kışlar oldukça sıcak. Bölgenin büyük bir kısmı dağlıktır. En yüksek olanlar Kheva (2812m) ve Taganuri (2662m) dağlarıdır. Shuakhevi Bölgesinin 42km boyunca Türkiye ile sınırı var. Batumi-Akhaltsikhe ulusal karayolu Bölgeden geçer.
  Yerel sanayinin ana branşı hidro teknik potansiyelinin gelişmedir. İlgili uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre, toplam 50mgwt kapasitesi olan 10 üzerinde küçük hidroelektrik santraller bölgesel nehirler üzerine inşa edilebilir. İlgili taslak iş projeleri başlatıldı.
Ön çalışmalara göre, bakır, sülfat, alüminatlar ve altının büyük kaynakları var. Burada özellikle Zevara-Gudna ve Chirukhistskali Vadisi’nde cevherleri belirtilmelidir.
  Maglakelidzeebi andezit cevher ve ayrıca Akhladzba ve Tsinareti inert taş madenleri, Brill tın araştırılmıştır. Bunlar yüksek kaliteli kaynak malzemeleridir ve tuğla dönük kaliteli üretimi sağlayabilir. Uchamba, Babanuri, Bogili, Tomasheti, Tskallampara Mineral kaplıcaları pozitif tıbbi özellikleri ile karakterize edilmektedir. Şu anda Uchamba, Bogili ve Babanuri maden suların az miktarda şişelenmeleri gerçekleştirilmektedir. Shuakhevi ve Tomasheti termal suları için hamam inşa edilmesi planlanmaktadır.

  Hemen hemen bütün köylerin ve alpin bölgenin (Chirukhi, Jinali, Tomasheti, Saghoria, Ghoma) turizm ve tatil için büyük bir potansiyeli var.Uygun altyapı gelişimi orada turistleri büyük sayıda çekecektir. Doğal iklim koşulları, kaplıca ve termal sular, tarihi ve kültürel anıtlar, alpin bölge ve vahşi doğa orada aile turizmi ve dağcılık, kayak için mükemmel koşullar yaratmaktadır.

  Kış turizminin belli alanlarda geliştirilmesinin de orada büyük umutları vardır. Bölgenin merkezinden 7km uzaklığında bulunan Gomarduli köyünde, deniz seviyesinden 1430m yüksekliğinde kayak sporu geliştirmek için mükemmel ortam bulunmaktadır. 400h alan üzerinde turist tesisleri inşa edilebilir. Modern tesis ve altyapıya sahip baz turistleri bütün yıl boyunca çekebilir.
  Tarım bölgede yaygın bir şekilde gelişmiştir. KDV yüzde 80 tarımsal kökenli. Tarım alanları 16.540h kaplamaktadır. Ana ürün mısır, patates, fasulye, sebze ve meyvelerdir. Aziz George Kilisesi inşaatı yakında köy Gamonatlevi’de tamamlanacaktır. Bölgede 9 cami vardır.

Mimari anıtları arasında Okropilauri Darchidzeebi, kale Nigazeuli, Takidzeebi, Khichauri (Kaviani) kale kalıntılarından bahsetmeliyiz ve Varjanauli ve Furtio kemer köprüleri orta çağlara kadar uzanmaktadır.

  Shuakhevi flora ve faunası Kırmızı Kitaba dâhil edilmiştir. Burada karaca nadir türleri, Kafkas ayı, Suriye ayı, dağ keçisi, pamukçuk, bülbül, guguklu, kaplumbağa, güvercin, ibibik, ağaçkakan, karaçam, meşe, kavak, porsuk ağacı, kırmızı meyve, vb bulunur. Shuakhevi ormanları nadir endemik türler açısından zengin ve benzersiz biyolojik çeşitlilik ile karakterize edilir. Bölge, çam ormanları açısından Gürcistan’ın en zenginidir. Mini turizm kompleksi “Khertvisi” 2005 yazında açılmıştır. Karmaşık tur operatörleri için önemli merkezi haline gelmiştir. Doğal çevre, bakir orman, park ve yollar ve bölgenin doğal kaynakları, ilgili proje ve yatırımlar için bekliyor.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul’da bugün başkanlık seçimi yapıldı. Genel Kurul’da...

Önce insan, sonra bakan

Ticaret Bakanlığı görevine başladıktan sonra yeni düzenleme ve başarılı çalışmaları ile kamuoyunun takdirini kazanan, “İhracatımızı yüksek teknolojili düzeylere çıkarma hedefindeyiz. İnovasyon, yatırım, üretim, katma...

Gümrük Muhafaza’dan 252 milyon lira değerinde kaçak eşya operasyonu

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlarda, 252 milyon lira değerinde kaçak ticari eşya, makaron ve kıyılmış tütün ele geçirildi. Ticaret...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!