Cumartesi, Mayıs 11, 2024
tr
Ana Sayfa GENEL Ardanuç ve Arhavi

Ardanuç ve Arhavi

  Ardanuç ilçesinin, Artvin iline olan uzaklığı 33 km.’dir. Rakımı 740 m.’dir. Artvin ve Kars illeri sınırlarında kurulmuştur. Toplam nüfusu 14.477 olup, 48 köyü vardır. Ardanuç’un tarihi ise kısaca şöyledir: 1080 yılında Selçuklu Devleti Sultanlarından Melikşah zamanında ikinci Gürcistan seferi sırasında İsa ve Yakup adlarında iki Selçuklu emîri tarafından Ardanuç, Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. Bunun sonucunda Türkmenler bu bölgeye yerleşmeye başlamışlardır.

  İlçe toprakları dağlık olup, derin akarsu vâdileriyle parçalanmıştır. Doğusunda ve güneyinde Yanlızçam Dağları bulunur. En önemli akarsuyu Ardanuç Suyu’dur. Karagöl adıyla tanınan üç ayrı gölü vardır. Dağlarında bir çok yayla vardır.İlçe merkezi Ardanuç Suyu kenarında kalenin bulunduğu tepenin eteklerinde kurulmuştur. Ekonomisi hayvancılığa dayanır. Hayvan çeşidi olarak en çok koyun ve sığır beslenir. Akarsu vâdilerinde az da olsa arpa, buğday, tütün ve mısır yetiştirilir.

Ardanuç ilçesinde bulunan tarihi eserler;

  Ardanuç Kalesi (Gevhernik Kalesi): Tepe üzerinde Cehennem Deresi’ne bakan bu gösterişli kalenin 537 yılında yapıldığı tesbit edilmiştir. Hâlen harabe durumundadır.

  Ferhatlı Kalesi: Ardanuç ilçesinin Ferhatlı Köyü’nde-dir. Artvin-Ardanuç karayoluna 100 m. uzaklıktadır. Yalçın kayaların tepesinde kurulan kaleyi karayolundan Ardanuç Suyu ayırmıştır. Ferhat ile Şirin’in aşkına sahne olduğu yöre halkı tarafından söylenir. Harabe durumdadır.

  İskenderpaşa Câmii: Ardanuç ilçesinde olup, 1551 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır.

  Bulanık Kilisesi: Ardanuç ilçe merkezine bağlı Bulanık Köyü’ndedir. İçerisinde gizli geçitlerle Bulanık Deresi’ne inilmiştir.

  Ardanuç ilçesinde bulunan dinlenme yerleri

Babilan Yaylası (Bilbilan Yaylası): Ardanuç ilçesine 51 km. uzaklıktadır. Artvin’i Ardanuç ilçesine bağlayan yol üzerinde ünlü Cehennem Deresi bulunmaktadır. Bu derenin yüzey şekillerinin dikkat çekici olması nedeniyle, burasını çok sayıda yabancı turistler gezmektedir. Ardahan ili ile sınırı olan Babilan Yaylası’nda her yıl Haziran-Eylül aylarında haftanın Cumartesi günleri pazar kurulur. Bu pazarda hayvan pazarlaması dahil her türlü alışveriş yapılmaktadır.Bilbilan Yaylası; soğuk suları, yemyeşil bitki örtüsü, sütü, kaymağı, yağı ile ünlü bir yaylamızdır. Bu yaylanın Kutul mevkisi, Kayak Sporlarının yapılmasına uygun şartlara sahiptir.

Arhavi

  Arhavi ilçesinin, Artvin iline uzaklığı 81 km.’dir. Artvin ilinin deniz kenarında bulunan iki ilçesinden birisidir. İlçe toprakları genellikle dağlıktır. Deniz kıyısının hemen ardından dağlar yükselir. Dağlar genellikle ladin, gürgen, köknar, kayın ormanları ile kaplıdır. İlçede az miktarda nârenciye tarımı yapılır. Ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. Kıyı kesimlerde balıkçılık yapılır. Çay fabrikası ilçenin tek sanayi kuruluşudur. Başlıca tarım ürünleri; çay, fındık, meyve ve mısırdır.İlçe merkezi, Arhavi Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü yerde, sâhil karayolu üzerinde kurulmuştur. Rize-Artvin devlet karayolu ilçe merkezinden geçer.

Arhavi ilçesinde bulunan tarihi eserler:

  Dikyamaç Câmii: Arhavi ilçesinin Dikyamaç Köyü’ndedir. Ahşap yapılı camilerimizdendir. 

Arhavi ilçesinin, Ortacalar Kasabası’nın yolunun geçtiği dere üzerinde eski iki köprü bulunmaktadır.             

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'de bulunan Kuveyt Emiri Mişal el Ahmed el Cabir el Sabah’a Devlet Nişanı verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törende,...

Dünyanın en iyi havalimanı “Kansai Uluslararası Havalimanı”

Japonya’nın Kansai Uluslararası Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı seçildi. Edinilen bilgilere göre 30 yıldır tek bir bagaj bile kaybolmadı. Japonya’nın batısında yer alan Osaka...

Ünlü Keman Sanatçısı Marina Lobanova-Famous Violin Player Marina Lobanova

Dünyaca ünlü Rus Keman Sanatçısı Marina Lobanova, 1999 yılına kadar Belarus'un başkenti Minsk'te yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler veren ünlü Kemancı Marina Lobanova, 2022...

Amasya eski Belediye Başkanı Mehmet Sarı’ya Amasya’da yoğun ilgi

Daha önceki dönemde Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP’den oy çoğunluğuyla Amasya Belediye Başkanı seçilen ve daha sonra da Milletvekili Genel Seçimlerinde MHP Amasya Milletvekili adayı...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!