Haber: İlker ÇAKAN
Türkiye’nin en huzurlu kentlerinden biri olan Çorum-Sungurlu ilçesinde Güvenlik Yönetimi Sistemi (MOBESE) Sungurlu Kaymakamı Hulusi Şahin’in yoğun gayretleri sonucu kuruldu. Devlet karayolu üzerinde önemli bir kavşak noktasında bulunan Sungurlu’nun huzur kenti olmasında uyguladığı Türkiye örneği projelerle Sungurlu İlçe Emniyet Müdürü İsmail Maden’in büyük katkısı olduğu öğrenildi. Sungurlu Mobese sistemiyle ilgili olarak bir açıklama yapan Sungurlu İlçe Emniyet Müdürü İsmail Maden şunları söyledi;
Teknolojinin imkanları ile kamusal alanlarda izleme görevi
“Türkiye genelinde 70 il ve 24 ilçede faaliyet gösteren Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi (MOBESE), Teknolojinin imkanları ile kamusal alanlarda izleme görevi yerine getirilerek meydana gelebilecek suçların önceden önlenmesini, işlenmekte olan suçların tespitini ve suçun işlenmesinden sonraki aşamalarda da faillerin yakalanmasını sağlamaktadır. Her geçen gün artan suç çeşitleri ve türlerine karşı mücadele veren emniyet güçlerinin günümüzdeki en önemli birimlerinin başında gelen MOBESE’nin sürekli olarak geliştirilmesi, yeni cihaz ve donanımları ile teknolojik altyapının güçlendirilmesi, gerekmektedir. Mobil iletişim teknolojisinin kamu hayatındaki önemi çerçevesinde Emniyet hizmetlerinin de teknolojiye uygun bir hızda gelişmesini sağlamak, olaylara en kısa süre içinde müdahale etmek, kişi hak ve özgürlüklerini ön planda tutarak vatandaşa en iyi hizmeti sunmak ve toplum destekli polis olgusunun yerleşmesi gibi çok önemli hedefler amacıyla Çorum ilinin en büyük ilçesi olan Sungurlu’da da KGYS projesi tasarlanmıştır.
Sungurlu Kaymakamlığının girişimleriyle; Belediye, sivil toplum kuruluşları ve esnafın da katkıları sağlanmış ve büyük ölçüde Özel İdare Müdürlüğü tarafından finanse edilen sistem Eylül 2011’de hayata geçmiştir. Bu kapsamda Sungurlu ilçesi 20 noktada 50 kamera ile 24 saat izlenmektedir. MOBESE operatörleri şehri sürekli izlemekte, şüpheli durumlarda kameraları 360 derece döndürerek ve zoom yaparak detayları inceleyebilmekte, gelen ihbarların doğruluk teyitini yapmakta ve en hızlı şekilde ekiplerin olaylara müdahale etmesini sağlamaktadır. Ankara Samsun karayolunun ilçeden geçmesi nedeniyle günde ortalama 10,000 araç bu yolu kullanmaktadır. Bu nedenle ilçeye giren ve çıkan her araç, KGYS kapsamında kurulan Plaka Tanıma Sistemi sayesinde kayıt altına alınıp, hacizli, aranan ve çalıntı araçların yakalanması sağlanmaktadır.
Haksız ithamlara maruz kalması da engellenmiş olmaktadır
Ayrıca Amerika ve Avrupa ülkelerinin polis teşkilatlarında olduğu gibi tüm ekip araçlarında bulunan araç içi kameralarla da MOBESE kameraları olmayan yerlerde meydana gelebilecek yangın, sel, deprem gibi tabii afetler başta olmak üzere her türlü asayiş olaylarının tespiti sağlanmaktadır. Araç içindeki mobil mobese kameraları ile olaylara müdahale eden polislerin insan hakları ile ilgili tutum ve davranışları nedeniyle haksız ithamlara maruz kalması da engellenmiş olmaktadır.
Yine ekip araçlarındaki cihazlar sayesinde İzleme Merkezinden ekiplerin şehrin neresinde oldukları bilinmekte ve olay yerine en yakın ekibin sevkedilerek vatandaşın can ve mal emniyetinin daha çabuk sağlanması mümkün olmaktadır. MOBESE; Polise olan güvenin teknolojiyi de kullanarak en üst seviyeye çıkarılması, “Delilden Sanığa Gitme” teorisinin sağlamlaştırılması, tüm verilerin digital ortamda kayıt altına alınarak saklanması, eldeki verilerden en seri şekilde faydalanılması, insan hakları açısından iç denetimin artırılması, istatistiki bilgilerin seri ve kolayca alınabilmesi için kullanılmaktadır. Suçluların bir adım ötesinde teknolojiyi iyi kullanan ve adaletin doğru ve hızlı tecelli etmesine katkı sağlayacak olan Polis Teşkilatının başarılarına yeni başarıların eklenmesi temennisiyle.”