Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Trabzon-Çaykara -Uzungöl Beldesinden küçük yaşta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine göç eden ve daha sonra burada milletvekili seçilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulusal Birlik Partisi İskele Bölgesi Milletvekili Ahmet Zengin, Cumhuriyet Meclisinde ” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ekonomik ve sosyal durumu ve Trabzon ” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Kıbrıs’ı bir değerlendirir misiniz?
Avrupa’dan, Birleşmiş Milletlerden ve dünyadan büyük vaatler almıştık.
“Önce Yavruvatandan;, Anavatan’a saygı, sevgi ve şükranlarımı iletiyorum..Size de hoş geldiniz diyorum. Ulusal Birlik Partisi İskele Bölgesi Milletvekiliyim. Ulusal Birlik Partisi biliyorsunuz 2009 seçimlerinde 26 milletvekiliyle iktidar olmuş bir partidir. Şu anda da 27 milletvekiliyle de iktidardayız. Ancak Kıbrıs birçok evreden geçti.2004 bir Annan Planı gelip, geçti. Annan Planı sonucunda bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletlerin yapmış olduğu Annan Planında bir oylama için referandum yapıldı.
Referandum sonucu Türk tarafı yani kuzey tarafı evet dediği halde Rum tarafı maalesef hayır diyerek bu planı rafa kaldırdılar. Ancak biz Anavatanımızın da büyük bir desteği ile evet derken, Avrupa’dan, Birleşmiş Milletlerden ve dünyadan büyük vaatler almıştık. Ne iyi sözler almıştık. Neydi o iyi sözler? Ambargoların kalkacağı, dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yani yaşayan insanlarla sportif faaliyetler dahi olsa, ticari yönden de gerekli kolaylıkların sağlanacağı vaatleri almıştık.
Halkın büyük bir çoğunluğu anavatana bağlıdır
Ne yazık ki Rum tarafı ret ettiği halde Avrupa ve diğer Birleşmiş Milletlerin birçok ülkesi, Amerika da dahil olmak kaydıyla artık o verdikleri sözü yerine getirmemişlerdir. Biz hala ambargolar altında yalnız anavatanla ekonomik, siyasi, sosyal her türlü ilişkilerimiz devam etmektedir. Fakat bu arada marjinal bir grup dediğimiz çok küçük bir grupta olmak kaydıyla tüm anavatana karşı da hareketlerde bulunarak sanki de Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta bir işgalciymiş gibi grubun savunduğu bazı fikirleri aynı savunur hale gelmiştir. Birkaç gergin bir durumdan sonra tabi onlarda susturulmuş, çünkü halkın büyük bir çoğunluğu anavatana bağlıdır. Bunu kesinlikle söyleyebilirim. Dünyada olan ekonomik krizinin bazı etkilerini ambargolar nedeniyle biz zaten çekiyorduk.
Biz her şeyimizle anavatana bağlandık
İşsizli var ancak Ulusal Birlik Partisinin iktidara gelişiyle maliyede büyük bir tasarruf yoluna gidilerek düzenleme yapılmış, gelir-gider dengesi korunmaya çalışılmış ve bazı kararlar alınmıştır. Bu kararlar belki halkımıza ağır geldi ama devletin ayakta durabilmesi içinde bu kararların alınmasından fayda mülahaza edilmiştir. Dolayısıyla memleketimizde bir işsizlik var. Ama umudumuz ilerisi için iyi şeyler olduğu inancındayım. Plan, proje ve turizm yatırımlarıyla, Anavatanında bu yıl turizm yılı ilan etmesi ve Anavatan’da tatil yapacak insanlarımızın Kuzey Kıbrıs’a gelerek, bu konuda bir rahatlama olacağından eminim. Sağolsun Anavatanımız. Biz her şeyimizle anavatana bağlandık. Anavatana güveniyoruz. Anavatanımız sayesinde herhalde en kötü günümüz böyle olacaktır.
Siz Trabzon kökenli milletvekilisiniz. Cumhuriyet Meclisinde
kaç tane Trabzon kökenli milletvekili vardır.
Trabzon-Lefkoşa uçak seferleri hakkında bilgi verir misiniz?
Milletvekillerinden ikisi Trabzonlu, birisi Adanalı
1975 yılının onikinci ayında Trabzon’un incisi Uzungöl’den ailemle birlikte göçmen olarak Kıbrıs’a geldim. O zaman Trabzon Eğitim Enstitüsünün son sınıf öğrencisiydim. Ben bilahare üniversiteyi, Eğitim Fakültesini bitirdikten sonra burada Sosyal Hizmetler Dairesine memur olarak girdim. Uzun yıllar Sosyal Hizmetler memuru olarak görev yaptım. Daire müdürlüklerine kadar çıktım ve terfi ettim.
Trabzon halkı gerçekten bilinçli, çalışkan, dürüsttür
Dolayısıyla hayatımı halkımızla iç içe geçirdim. Halkımızın da tabi takdiri sonucu, beni geçen seçimlerde parlamentoya gönderdiler. Benimle beraber ama daha öncede yine Çaykara’lı Uzuntarla’dan Mustafa Gökmen diye bir arkadaşımız o daha önce milletvekili seçilmişti. Arkadaşımız hatta bakanlıkta yapmıştır. Parlamento da bugün 50 tane milletvekili var. Bu milletvekillerinden ikisi Trabzonlu, birisi Adanalı, diğerleri de yerli Kıbrıslıdır.
Bundan da şunu çıkarmak istiyorum. Trabzon halkı gerçekten bilinçli, çalışkan, dürüsttür. Benim burada bir avantajım daha vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Karadeniz Kültür Derneğinin kurucusuyum.
Karadeniz Kültür Derneğini kurarken tabi ki ilk Genel Başkan Mustafa Gökmen, ben o zaman Genel Sekreteriydim. O zaman vekil olduktan sonra ben Genel Başkan oldum. Bende vekil olduktan sonra başka arkadaşlara devir ettik, Şimdi 20.000’nin üzerinde Karadenizli var. Bunun büyük bir yoğunluğunu Trabzonlular teşkil ediyor. Misafirperverliğimiz zaten atalarımızdan kalan bir özelliktir. Gelen misafirin başımızın-gözümüzün üstünde yeri var. Gelen misafirler beni buluyor. Ben bundan da memnuniyet duyuyorum.
Daha öncede Trabzon’dan buraya gelen iş adamları o zaman Ali Osman Ulusoy, Ticaret Odası Başkanı Sayın Mustafa Yusuf Bey, Genel Sekreteri Hakan Bey buraya geldiler, burada tanıştık ve gittikten sonra bu sefer İpek yolu 2. İşadamları toplantısına sağolsun bizleri davet ettiler. Buranın Maliye Bakanı birlikte Trabzon’a gittik. Bizi çok iyi karşıladılar. Çok iyi bir görüşme oldu ve bu arada da oraya gitmişken Sayın Maliye Bakanını oradaki heyetle birlikte Uzungöl’e gittik. Orada bir öğle yemeğimizi, alabalığımızı yedikten sonra, Sayın Valiyle bir görüşme yaptık. Bizi merasimle karşıladı, onurlandırdı.
Sizin vasıtanızla sevgi, saygılarımızı götürürseniz çok memnun olurum
Bize hediyeler verdi. Ben bir vesileyle sizin aracılığınızla tekrar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına, Genel Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy’a, Trabzon Valimize, Çaykara Kaymakamına ve bizi orada karşılayan bütün halkımıza, hatta yerel gazete ve televizyon sahiplerine teşekkürlerimi arz ediyorum. Sizin vasıtanızla bu sevgi, saygılarımızı götürürseniz çok memnun olurum.
Trabzon-Lefkoşa uçak seferleri başladı
Trabzon’la Kıbrıs arasında en büyük sorun ulaşım sorunuydu. Orada da dile getirmiştik. Nitekim Trabzon-Lefkoşa uçak seferleri başladı. Böylece Trabzon’la Yavruvatan arasındaki ulaşım sorunu ortadan kalkmış oldu. Ticaret Odasıyla buradan ihraç edeceğimiz ürünler konusunda söz verdiler. Yapılacak mesela narenciye konusunda olsun, patates konusunda olsun yani Trabzon limanından yurt dışına oradan da diğer ülkelere; Rusya’ya, Ukrayna’ya, İran’a, Irak’a oradan ihraç edebilme olanaklarını sağlamaya çalışacağız. Dolayısıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Bende size teşekkür ediyorum. Tekrar selamlar, saygılar Anavatanımıza.
Trabzonspor’la övünüyoruz. Trabzonlu olmakla övünüyoruz
Trabzonspor’u büyük bir heyecan içerisinde izliyoruz. Trabzon’daki halkımızdaki o heyecan belki bizde daha da fazla var. Niye daha fazla var? Biz burada Trabzonspor’la övünüyoruz. Trabzonlu olmakla övünüyoruz. Hele de Trabzon’un şampiyon olmasıyla çok daha moral destek bulacağız.
Şampiyonluğu hasretle ve heyecanla bekliyoruz
Çünkü burada Fenerbahçeli ve diğer büyük takımların taraftarı çok daha fazladır. Ama biz Trabzonlu olara burada bir birlik içerisinde kendimizi gösteriyoruz. Şampiyonluğu hasretle ve heyecanla bekliyoruz. İnşallah şampiyon oluruz ve bu 25-26 yılık hasretimiz sona ermiş olur. Ama Türkiye’deki Futbol Federasyonu, futbol hakemleri bilmiyorum acaba duygusal mı düşünüyorum.
Gelecek sene çok iyi olacağı inancındayım
Bazı şeylerde haksızlıklar oluyor inancındayım. Ama bu son iki maçta Fenerin takılması, bizimde takılmamamız gerekiyor. Ama her ne olursa olsun yani ikinci dahi olsak biz yine şampiyonuz. Bu konuda Trabzon gerekeni yaptı. Ama bir aksama oldu, onun cezasını çekiyoruz. İnşallah bir daha olmaz. Gelecek sene çok iyi olacağı inancındayım. Tedbirler alınsın. Teşekkür ederim.”
kıbrıstaki gözümüz kulağımız
benim güzel ağabim.yorumun ve beyanatların güzel bizi en iyi şekilde temsil ettiğinize ve deceğinize hiç şüphem yok sizleri seviyor saygılar sunuyorum