Cumartesi, Nisan 27, 2024
tr
Ana Sayfa CUMHURBAŞKANLARI-BAŞBAKANLAR - BAKANLAR - MİLLETVEKİLLERİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Ersin Tatar: "100'ün üzerinde ülkeyle ticaret...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Ersin Tatar: “100’ün üzerinde ülkeyle ticaret bağımız vardır”

Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN

  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanı Ersin Tatar, ” K.K.T.C.’nin ekonomik durumu ve Trabzon” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetinin ekonomik ve sosyal durumunu,

İpek yolu projesini değerlendirir misiniz?

Trabzon’da gerçekten çok büyük bir sıcak ilgi gördük

  Bizi Trabzon’da ağırlayan; Sanayi ve Ticaret Odası Başkanımıza, valimize, belediye başkanımıza, Ali Osman Ulusoy’a çok teşekkür etmek istiyorum. Trabzon’a Ahmet Zengin beyle beraber gittim. Biliyorsunuz Ahmet Bey, genç yaşta gelmiş buraya geliş yerleşmiş Ulusal Birlik Partisinin bir Milletvekilidir. Burada mecliste onunla beraber ülkemize hizmet etmek için gece gündüz uğraşıyoruz. Ahmet Zengin Beyle beraber gittiğimiz Trabzon’da gerçekten çok büyük bir sıcak ilgi gördük.

Ali Osman Ulusoy ve arkadaşlarına  bir kez daha

bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum

  Ticaret ve Sanayi Odası, Borsası başkan ve yöneticilerinden, gerek valimizden, gerek belediye başkanımızdan, gerekse o geceyi düzenleyenler arasında bulunan eskiden de tanıdığımız Ali Osman Ulusoy ve arkadaşlarına, hepsine bir kez daha bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Bu ilişkilerimizi, temasımızın ve orada yaptığım açıklamaların burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de memnuniyetle karşılandığını ifade etmek istiyorum.

Karadeniz’den gelip, yerleşmiş çok sayıda insanımız vardır

  Çünkü  burada  yıllar önce buraya Trabzon ve bölgesinden   Karadeniz’den gelip, yerleşmiş çok sayıda insanımız vardır. Bence bu sayı 20.000’nin üzerindedir. İskele Bölgesinde Karadeniz kökenli kardeşlerimizle yaptığım görüşmede gerçekten bu ziyaretimin büyük bir memnuniyetle izlediklerini, takip ettiklerini, çok olumlu bulduklarını ifade etmişlerdir. Dediğim gibi Trabzon ve bölgesi ile bu tür temasların olmasında büyük fayda ve yarar vardır. Gerek turizm bakımından, gerek aramızdaki  maneviyat  ve manevi  bağların güçlenmesi, birde tabi ticaret ve ekonomidir.

                                               
K.K.T.C. Maliye Bakanı Ersin Tatar
ve Sonsöz Gazetesi Köşe Yazarı-
Habergünebakış Sitesi Editörü İlker Çakan
 

Yılda bir milyar dolar ihracat potansiyeli                                                               Çünkü Trabzon, orada da İpek yolu toplantısında ifade edilmiştir. Şu anda yılda bir milyar dolar ihracat potansiyeli, 2023 yılında bu rakamın 6 milyar dolar olması beklenmektedir. Çünkü Trabzon artık o bölgenin merkezi haline gelmiştir. Gerek Rusya, gerek İran’a, gerek Arap ülkelerine çok büyük bağlantılar kurulmuş. Buradaki ihracat oradaki iş adamları sayesinde gerçekleştiriliyor. Bende bir örnek verdim.                                                                                           Portakalımızı Trabzon kökenli Kalyoncu adında  bir arkadaşımız firması marifetiyle alıp, götürüyor                 Bizim portakalımızı Trabzon kökenli Kalyoncu adında  bir arkadaşımız firması marifetiyle alıp, götürüyor ve Trabzon üzerinden de ihracatlar ve bağlantılar yapılıyor. Onun için biz ambargo ve izolasyonlar altında olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ki bunlar tabi ki komşumuz Rumlar ve Yunanlılar tarafından olan olaylardır.                                          Önemli ithalat yapıyoruz ve ürünlerimizden satabiliyoruz                                                                                   Esasında bizim dünya ülkeleriyle, dünya milletleriyle hiçbir sorunumuz yoktur. Türkiye ile beraber biz ilişkilerimizi sıcak tutuyoruz ve gerçekten de 100’ün üzerinde ülkeyle ticaret bağımız vardır. Önemli ithalat yapıyoruz ve ürünlerimizden satabiliyoruz. Ancak, direk temas konusunda sıkıntılar vardır. Örneğin Avrupa ülkelerine bile direk göndermiyoruz. Türkiye üzerinden, Mersin Limanı üzerinden gönderiyoruz. Bu da tabi ki maliyetlerimizi artırıyor. Ancak buna rağmen Türkiye Cumhuriyetinin gelişen ilişkileri, artan etkinliği bizimde kendi ihracatımızı kolaylaştırmaktadır. O bakımdan ben Türkiye iş adamlarına bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Trabzon’un giderek artan önemi bile Trabzon’la olan ilişkilerimizin de gelişmesine büyük fayda olacağını düşünüyorum. O bakımdan da Onur Air’in başlattığı direk seferlerin de çok faydalı olacağına inancım sonsuzdur.

                                                K.K.T.C. Maliye Bakanı Ersin Tatar
 
Türkiye’yi, Türkiye’deki gelişmeleri büyük bir beklenti içerisinde  izliyor

  Gerek turizm, gerek kültürel, gerek ticari ve ekonomik ilişkiler bakımından bu ulaşımın sıklığı ve gelişmesi aramızdaki bağları daha da güçlendireceğini haliyle burada ve orada yaşayan kardeşlerimizin daha da kaynaşmasını ve daha da güzel ilişkiler kurmalarına ve ailede vefanın artmasına kadar oluşacak olan bir karşılıklı menfaat ilişkilerine de bağlı bir proses, bir yoldur. O bakımdan ben bu münasebetleri çok olumlu karşılıyorum ve basın aracılığı ile de bu gibi temasların duyurulmasında büyük fayda vardır.

Trabzon’la olan bağlarımızın güçlenmesi bana heyecan veriyor

   Çünkü halkımız burada gerçekten Türkiye’yi, Türkiye’deki gelişmeleri büyük bir beklenti içerisinde izliyor. Gerek Trabzon olsun, gerek Samsun olsun, gerek Kayseri, gerekse Gaziantep olsun bunlar dünyada yükselen yıldızlardır. O bakımdan buradaki Karadenizli kardeşlerimizin de yoğunluğu da dikkate alındığında Trabzon’la olan bağlarımızın güçlenmesi bana heyecan veriyor.

Sizleri bir kez daha burada görmekten duyduğumu memnuniyet

  O bakımdan sizleri bir kez daha burada görmekten duyduğumu memnuniyeti ifade ederken, temaslarımızın artmasında büyük fayda olduğunu, kendi iş adamlarımıza da bunları aktardığımızı; gerek ticaret odası, gerek sanayi odası ve haliyle bu temasların giderek artarak basın yoluyla da duyurulmasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Trabzon dörtbin senelik bir şehir, orada bunu gördüm ve gerçekten gururlandım. Sayın Valimizle yaptığımız temaslarda bir kez daha oradaki çalışmalar bize anlatılmıştır. Mesela; Kanuni Sultan Süleyman’ın, İkinci Selim’in oralarda bulunduğu, haliyle Osmanlı İmparatorluğunun birtakım köklerinin orada restorasyon çalışmalarıyla ortaya çıkartılacağını ve turizm yönünden de Trabzon’un da çok önemli bir nokta haline geleceğini, o bakımdan bizim insanlarımızın da yurt dışı seyahatlerinde Trabzon’u seçmeleri kendi menfaatlerine de olacaktır diye düşünüyorum.

Onur Air ‘in  Lefkoşe-Trabzon  seferleri  başlamıştır

  Çünkü, orayı tanımaları, orayı görmeleri. Türkiye Cumhuriyetinin tarihinin ne kadar görkemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkartması bakımından aynı şekilde bu uçakların seferlerinin artmasıyla Trabzon insanını da burada ağırlamaktan duyacağımız memnuniyeti bir kez daha belirtmek isterim. Bu bir turizm hareketidir. Onur Air ‘in  Lefkoşe-Trabzon  seferleri 19 Mayıs 2011 tarihinde başlamıştır. Bu münasebetlerin gelişeceğine yürekten inanıyorum. Uçak seferleri; gerek Mersin, gerek İstanbul, gerek İzmir üzerinden devam ediyor. Trabzon yeni destinasyon, yeni bir kapıdır. Çünkü Rusya ve İran çok önemlidir. Orada İpek yolu toplantısında gördüğüm; Rusya, İran ve başka gördüğüm Arap ülkeleri, Azerbaycan dahil, oranın coğrafyası, oranın liman imkanları ve bağlantıları bize bir kapı olarak değerlendiriyorum ve bu kapının daha da araştırılması gerektiğini, daha fazla temasların bulunması gerektiğine inanıyorum.

Kendi ayakları üzerinde durma çabası içinde birtakım çalışmalarımız vardır

  Bizim burası her ne kadar küçük devlet olsa da kendi ayakları üzerinde durma çabası içinde birtakım çalışmalarımız vardır. Birtakım tedbirleri aldık ve almaya devam edeceğiz. Eskiden yapılan bize göre birtakım yanlışlar vardı. Türkiye Cumhuriyetinde de bu böyleydi. Ama orada alınan tedbirlerle ve yapılan çalışmalarla en az sürdürülebilir bir yapı ortaya çıkmıştır. Aynı gayret şu anda burada devam ediyor.

                                             
K.K.T.C. Maliye Bakanı Ersin Tatar
 
Cumhuriyetinin bizim arkamızda dimdik durmasıdır

  Bizim en büyük şansımız tabi ki Türkiye Cumhuriyetinin bizim arkamızda dimdik durmasıdır. Bu devletin gerek tanınma bakımından, gerek sürdürülebilirliğini devam etmesi noktasında Türkiye Cumhuriyetinin çok değerli yetkilileriyle devamlı çalışma içerisindeyiz. Çünkü Türkiye’de bugün çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Örneğin, gazetede okuyacaksınız, Türkiye Cumhuriyetinde Bağkur ve SSK emeklileri için bir reform yapılmaktadır. Bunun mimarı Mehmet Emin Zararsız’dır. Mehmet Emin Zararsız geçen hafta buradaydı ve bizimle de buradaki sosyal güvenlik reformu ve bazı sıkıntılarını aşmak için bir toplantı yapmıştır. İşte böyle değerli insanların da buraya gelip, teknik konularda görüş beyan etmeleri, yardımcı olmaları bizim için çok önemlidir.

Türk milletine sizin aracılığınızla en büyük sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum

  Bunun için bizi Ulusal Birlik Partisi olarak Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerimizi çok önemsiyoruz, değer veriyoruz ve bu coğrafyada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yaşaması için bu coğrafyada Türk bayraklarının, ayyıldızlı bayrakların, iki bayrağımızın dalgalanması için her türlü mücadele içerisinde bu sıkıntıları aşarak daha güçlü bir devlet yapısının ortaya çıkaracağına, tam gideceğimize inancım sonsuzdur ve  Türk milletine sizin aracılığınızla en büyük sevgi ve saygılarımı iletmek istiyorum.

1571 yılından sonra gelen Türk insanlarıyız

  Biz burada 1571 yılından sonra gelen Türk insanlarıyız. Bazı kardeşlerimizi biliyoruz, özellikle Karadeniz Bölgesinden 1974 yılından sonra gelmişlerdir ve burada kaynaşarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti insanını oluşturmuş durumdayız. Esasında bize göre artık  eski Kıbrıslı, yeni Kıbrıslı diye bir kavram yoktur. Türkiye Cumhuriyetinden gelen kardeşlerimiz artık bizimle beraber bu ülkede kendi çocuklarını doğurmuşlar ve eğitmişler haliyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyetine bağlı olarak yoluna devam edecektir.

Gücümüzü Anadolu’dan alıyoruz, Türkiye’den alıyoruz

  Ama basın yoluyla da bu temasların Türk halkına anlatılması çok önemlidir. Çünkü biz gücümüzü Anadolu’dan alıyoruz, biz gücümüzü Türkiye’den alıyoruz ve Türk ulusunun son yıllarda başarıları ve dünyaya entegre, bütünleşme yolundaki ekonomik bir takım gösterge ve başarıları da bizi fazlasıyla memnun etmektedir, bize de ufuk tutmaktadır, bize de umut vermektedir. O bakımdan bu yolu hep birlikte yürümeye azim ve kararlıyız.”

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Gümrük kapılarında kaçakçılığı engelleme

Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerinin, kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği risk analizi ve hedefleme çalışmaları neticesinde; Habur, Sarp, Üzümlü, Sabiha Gökçen ve Trabzon Havalimanı Gümrük...

Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?

Avrupa Birliği (AB), Yunanların ve Rumların tüm girişim ve baskılarına rağmen Aralık ve Mart zirvelerinde AB-Türkiye ilişkilerini ele almaktan kaçındı ve daha sonraki zirvelere...

Ufo gerçeği

Türkiye-Gürcistan Haberci Gazetesi ve www.habergunebakis.com İnternet Haber Sitesi köşe yazarı Ressam-Yazar-Bioenerjist Şaziye Aslı Çuahadar’ın Ufo Araştırmacısı- Yazar Kuzey Atacan’la “Ufo gerçeği” konulu yaptığı özel...

Gürcistan, Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden birisi

Gürcistan; farklı doğası, kültürü ve tarihi zenginliği ile bilinen muhteşem bir ülkedir. Gürcistan'ın adı Aziz George'dan geliyor Gürcistan'ın İngilizce ismi "Georgia"nın kökeni kesin olarak bilinmese de,...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!