Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Ancak bir yerde turizmin yeteri seviyeye gelmesi için mülki idarenin dışında o yerdeki sivil toplum örgütlerinin ve o yöre halkının gerekli özveriyi göstermeleri gerekir. Turizmde kalkınma topyekün olmaktadır. Turizme gelişmeyi istenilen anlamda yakalamak için halkın bu işin içinde olması gerekir. Yaşadığımız yüzyılı düşünürsek, ülkelerin ekonomik girdilerinde turizm önemli bir payı teşkil etmektedir. Turizm bacasız sanayi demektir. Ancak bacasız sanayide gelişme alt yapı tesisleriyle birlikte halkın bu konudaki inancını uygulamaya koyması gerekir. Nasıl mı derseniz? Bir yere gezmeye gelen bir turist o yerden memnunsa gittiğinde o turist o yere yeni bir turistin gelmesine vesile olur. Kısaca turisti o yöre halkının memnun etmesi gerekir. Turist o yöreye geldiği zaman ilgi ve alaka ister. Sizin yörenizde ne kadar tarihi eser ve doğal güzelliğiniz olsa dahi siz orayı turiste yeteri kadar sunamazsanız başarıyı yakalama şansınız azalır. Onun için turizmde başarılı olmak için iyi bir sunum gerekir. Sunum yapmadan öncede yöre halkına da turizmde gelişme heyecanını vermek gerekir. Yapacağınız tüm işlerinizde heyecan taşımanız gerekir. Başarılı olacağız kelimesini kalbinde taşıyan ve buna inanan insanlar hep başarılı olmuşlardır. Bunun için başarıda heyecan önemlidir. Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Havza ilçesinin ekonomik ve sosyal gelişmesi için büyük gayret sarf ediyor. Çalışkan, idareciliği yöre halkı tarafından takdir edilen ve devlet duruşu sergileyen kaymakamlarımızdan birisidir. Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu; “Havza ve başarılı bir mülki idare amiri” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Havza OSB’si konuda Türkiye bir ilk oldu
“Sizinle yaklaşık 1-1,5 yıl önce röportaj yapmıştık. Bu arayı mukayese yaparken bu arada yapılan ve yapılamayan işler oldu. O zaman Organize Sanayi Bölgesinde yapılan çalışmaları konuşmuştuk. Geçen yıl Havza OSB Genel OSB’ler statüsündeydi. Onda bir değişikliğe gittik. Bu konudaki kuruluş protokolünü müteşebbis heyet kararıyla değiştirdik. Böylece Havza OSB’yi ihtisas OSB’si yaptık. Tarımsal ürün işleme ve tarım makineleri ihtisas OSB’si oldu. Böylece Havza OSB’si bu konuda Türkiye bir ilk oldu. Havza İhtisas OSB’si 12 trilyonluk 2011 yatırım programına girdi. Müteşebbis heyetine verilen yetkiye dayanarak biz çevresel etki değerlemesi raporunu hazırlamak için ihaleye çıktık. Bu çerçevede bunu bir firmamıza ihale ettik. Şu anda firma ÇED raporunu hazırlayarak Çevre ve Orman Bakanlığına sundu. Bakanlık gerekli değerlendirmeyi yapıp, onaylandıktan sonra alt yapı projesinin hazırlanması noktasında ya müteşebbis heyet imkanlarıyla veya Bakanlığımız tarafından alt yapı projesi ihalesine çıkılacaktır.
Havza OSB, Havza için çok önemli bir olaydır
Proje hazırlanacak ve proje hazırlandıktan sonra da alt yapının ihalesini yapacağız. Havza OSB bu anlamada çok önemli bir yol kaydetti. Bunu ben yaptım anlamında söylemiyorum. Bu noktada eskiden bu tarafa gelen bir çaba vardır. Bu proje daha önceleri İl Özel İdaresi programlarıyla yürütülen bir projeydi. Bunun imar, parsel, mevzi planları yapıldı. Bugüne kadar yapılan masrafları müteşebbis heyet üyesi olan İl Özel İdaresi tarafından yürütüldü. Bu nedenle Sayın Valimize ve İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum. Bunun bu aşamaya gelmesinde Sayın Başbakanımızın, Bayındırlık Bakanımızın, değerle bakanlarımızın, Samsun Milletvekillerimizin, İl Özel İdaresinin, siyasilerimizin, Ticaret Odası Başkanımızın, İl Genel Meclisi Üyelerimizin, belediye başkanlarımızın çok önemli katkıları vardır. Bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Havza OSB, Havza için çok önemli bir olaydır. Halkımızın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Fakat tarım ve hayvancılık sanayi ile desteklenmezse, tarımsal ve hayvancılıkla ilgili sanayiyi kuramazsanız vatandaşlarımızın bu anlamda çok fazla gelir elde etmesi mümkün değildir. Yeşilırmak Kalkınma Planında Havza ve çevresinin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu, fakat bölgeden göçün çok hızlı bir şekilde devam ettiği, bunun ancak tarımsal ürün işleme anlamında tarımsal sanayi kurulduğu taktirde engelleyebileceğimiz noktasında bir öngörü yapılmıştır. Bizde bu öngörüye dayanarak, madem bölgemiz tarım bölgesi, tarımsal ürün işleme ve tarım makineleri ihtisas OSB olarak düşündük. Yapılan 10-50 yıllık planlamalarda öngörülen hedefle birebir örtüşüyor. Bun anlamda bu yatırımın gerçekleşmesini veya planlanmasını bakanlık yatırım programına girmesini bekliyoruz.
“Havza’nın şifalı suları olmasaydı Kurtuluş Savaşı mücadelesini yürütemeyecektim”
Daha önce yine sizinle kaplıca suyunun önemli bir potansiyel olduğunu görüşmüştük. Havza’da kaplıca 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Şifa dağıtıyor. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında 18 gün Havza’da kalmışlığı vardır. Atatürk; “Havza’nın şifalı suları olmasaydı Kurtuluş Savaşı mücadelesini yürütemeyecektim.” Diyor. Dolayısıyla Havza kaplıcaları böyle bir üne de sahiptir. Daha önceki röportajımızda görüştük. Havza’da maalesef kaplıca suyundan çok fazla istifade edemiyoruz.
Kaplıca turizmini gerçekleştiremiyoruz. Önemli eksiklerimiz vardır
Kaplıca turizmini gerçekleştiremiyoruz. Daha büyük katma değer sağlama noktasında önemli eksiklerimiz vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza 3 parça tahsis ettiğimiz 99 dönüme yakın bir parselimiz var. Bu arsa ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı birkaç kez ihaleye çıktı. Kaplıca suyunun kaynağı çok büyük bir kaynak değildir, 16 lt. sn. suyumuz vardır. Bu yüzden 100 TL. katma değer sağlamam gerekirken 10 TL. kazanıyorum. Bu rakamları örnek olarak söylüyorum. Mevcut suyumuzu biz daha iyi bir şekilde kullanarak Havza’nın ve bölgenin gelişmesine çok büyük katkılar sağlayabiliriz. Yaptığınız 500 kişilik otel kapasitesinde en az 400 kişi ekmek yer.
Mevcut tesisleri ve depolarını en azından yenilemiş olacağız
Bu rakamı beşle çarparsanız 2000 kişinin bir tesisten ekmek parasının kazanması demektir. Bu noktada önemli gelişmeler var. Daha önce Samsun-Havza Su Yönetim Birliğini kurmuştuk. Bu birlik çerçevesinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına mevcut tesislerin yenilenmesi konusunda bir proje sunduk. Bu teklif OKA tarafından uygun görüldü. Bunun ihalesini önümüzdeki günlerde birlik olarak yapacağız. Mevcut tesisleri ve depolarını en azından yenilemiş olacağız. Burada önemli su kayıplarımız var. Bunlar eskiden yapılmış ve sağlıklı bir yapıya sahip değildi. Bunların alt yapısı ile ilgili olarak ihale yapacağız. Bu sene sonuna doğru inşallah mevcut tesislerimizi yenilemiş olacağız.
Diğer ilçe ve illerle kıyasladığımız zaman Havza çok önde gidiyor
Ana-kız okuldayız ve okuma-yazma kampanyası çerçevesinde eski valimiz ve şu andaki Mersin Valimizin öngördüğü bir hedef vardı. Ayrıca bakanlığımızın ortaya koyduğu bir hedef vardı. Diğer ilçe ve illerle kıyasladığımız zaman Havza bu konuda çok önde gidiyor. Biz ilçemizin tamamını okur-yazar yaptık. Ancak bu konuda çok sayı kaldı. Oda şundan kaynaklandı. Ulaşamadığımız veya kurs açamadığımız yerlerde köylerimize bağlı mahalleler veya birkaç hane var. Oradaki vatandaşlarımızın kursa katılması noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sene sonunda veya gelecek sene yaz ortasında Havza’da okuma-yazma bilmeyen kalmayacaktır.
Havza’da şu anda okullaşma oranı kızlar için % 75’dir
Bu konuda ok önemli bir mesafe aldık. Kızların okullaşması anlamında Havza’da bir sıkıntımız yoktur. İlköğretimden sonra, orta öğretime devam noktasında Havza’da şu anda okullaşma oranı kızlar için % 75’dir. İlköğretimi bitiren kızlarımızın % 75’i liseye devam ediyor. Bu oran geçen yıl % 60’dı. Bu yıl oldukça önemli bir sayı yakaladık. Lisede ve üniversitede okuyan öğrencilerimizin en büyük sorunu yurt ve kalacak yer sorunudur. O sorunu çözme noktasında özel yurtlarda açıldı. Bunlar yeterli değildir.
200 kişilik bir öğrenci yurdu yapacağız
Özellikle kız öğrencilerimizin kalacak yer sorununu çözmek için değerli milletvekillerimizin çok büyük katkısıyla Havza Anadolu Lisesi için; yüz kız ve yüz erkek olmak üzere toplam 200 kişilik bir öğrenci yurdu yapacağız. Bu yurt biraz olsun bu konudaki sorunlarımızı biraz olsun çözmüş olacaktır. Bunun ihalesi önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından yapılacaktır. Havza’da ortaöğretimdeki yurt sıkıntısını bir ölçüde çözmüş olacağız. İmam-Hatip Lisesi için geçenlerde ek bir yurt talebimiz oldu. Bu konuyu da bakanlığımız değerlendirecektir. Buraya da inşallah bir yurt yapabilirsek orta öğretimdeki kız ve erkek öğrencilerimizin yurt sorununu büyük oranda çözmüş olacağız.
75 yataklı modern bir hastane yapımı
Sağlık Bakanımızın da katılımlarıyla da 15-20 gün önce Samsun’da sağlıkla ilgili bir bölge toplantısı yapılmıştı. Samsun’da sağlıkla ilgili yapılan değerlendirmelerde bizim hastane yapılması ile ilgili olarak bir talebimiz vardı. Mevcut hastanemizde hastaların kaldığı kısım eski ve yatak sayısı fazladır. Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki politikasında her odada en fazla iki hasta öngörülüyor. Beş yıldız ayarında yeni hastaneler yapılıyor. Aynı şekilde Havzalı insanlarımızın da böyle bir tesislerden yararlanma noktasında girişimlerde bulunduk. Daha önce turizm bölgesi alanında bulunan 18 dönümlük ve dört parselden oluşan bir yerimiz vardı. Bu yerin Sağlık Bakanlığına tahsisi için yazışmalar yaptık. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu yeri turizm alanından çıkarıp, sağlık alanı olarak düzenlenmesi noktasında gerekli oluru verdi. Belediyemiz tarafından bu dört parsel birleştirilip, tekrar tek parsel yapılacaktır. Bir ay bekleme süresinden sonra Sağlık Bakanlığı tarafından 75 yataklı modern bir hastane yapımı noktasında bu yeri teslim etmiş olacağız. Sağlık Bakanımız da Samsun’da yapılan toplantıda bu yıl sonuna kadar Havza’ya yapılacak bu hastanenin ihalesinin yapılacağını söyledi.
Doğalgazla ilgili olarak Havza için yaklaşık
12 milyon dolarlık bir yatırımın temelini attık
Havza-Vezirköprü-Ladik’e gelecek doğalgazla ilgili olarak Havza için yaklaşık 12 milyon dolarlık bir yatırımın temelini attık. Bunun ihalesini Enerji Bakanlığı yaptı. Bununla ilgili dört ayrı ilçede temel kaynak törenleri yapıldı. Önümüzdeki beş yıl içerisinde doğalgaz; bütün imar alanları içerisinde evlerimize, konutlarımıza, işyerlerimize ulaşacaktır. Havza için bunun çok önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bu bizim dışında belki belediyenin yaptığı bir faaliyet ama Havza’yı konuştuğumuz için belirtmek istedim.
“İnsan sevgisi olmayan bir kişi idareci olamaz“
Atatürk’e veya Hazreti Ali’ye ait olduğu söylenen bir söz vardır. “İnsan sevgisi olmayan bir kişi idareci olamaz.” İnsanınızı ve insanları sevmiyorsanız, değer vermiyorsanız idareci olamazsınız. Kaymakam veya başka ne olursa olsun önce insanları sevmek gerekir. Önce kendinizi sevmeniz lazımdır. Önce kendinizi seveceksiniz, insanları seveceksiniz. Vatandaşı seveceksiniz, vatandaşa ve kendinize karşı saygılı olacaksınız. Bu saygıyı ve sevgiyi kaybederseniz bırakınız idareci olmayı, insan olduğunuzda şüpheli olur. Her şeyin başında; insanı, milleti, vatanı, devleti sevmek veya onlara karşı saygılı olmak ve sorumluluk sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum. Bunları başarabiliyorsanız ki aslında bunları başarmak çok kolaydır. Biz nasıl idare ediyoruz bilmiyorum. Bunları başaran bir insan; idarecilikte de başarılı olur, hayatta da başarılı olur. Hangi noktada olursa olsun başarıyı yakalar diye düşünüyorum. Başarılı mı? Başarısız mı? Onu ben değerlendiremem, onu vatandaş değerlendirir. Biz onu vatandaşın değerlendirmesine bırakıyoruz.
Habergünebakış sitesine teşekkür ediyoruz. En azından Anadolu’nun sesidir
Habergünebakış sitesine teşekkür ediyoruz. En azından Anadolu’nun sesidir. Gerek ilçenin, gerekse bölgenin, vatandaşın, devletin, fakir-fukaranın, zenginin herkesin sözcüsüdür. Dolayısıyla Habergünebakış’ın kaymakamlarla yapmış olduğu röportajlarda ilçe hakkında birçok şey öğrenebiliyorsunuz. İlçenin temel sorunları nelerdir? Öncelikleri nelerdir? Önümüzdeki dönemde neler olabilir noktasında gerekli bilgileri almak ve bunu vatandaşa duyurmak anlamında Habergünebakış sitesi çok önemli bir görev üstlenmiştir. Biz çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. Tarafsız bir şekilde herhangi bir siyasinin yandaşlığını ve karşıtlığını yapmadan faaliyet yürütüyorsunuz. Bu anlamda sizi tebrik ediyor, teşekkür ediyoruz.”