Cumartesi, Kasım 23, 2024
tr
Ana Sayfa GÜNCEL TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: "Türkiye ile Kırgızistan...

TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi”

Haber: İlker ÇAKAN

  TOBB ve  DEİK  Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgız Cumhuriyeti Başbakanı Almazbek Atambayev’e TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesince Fahri Doktora takdimi  töreni sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Bölgesinde barış ve istikrarın temini, dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi

  “Kırgız Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Almazbek Atambayev’i ve beraberindeki heyeti ülkemizde görmekten ve üniversitemizde ağırlamaktan duyduğum büyük memnuniyeti ifade ederek sizleri, şahsım, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi adına saygıyla selamlıyorum. 2007 yılında da Sayın Başbakan ile Birliğimizin bir önceki merkez binasında bir araya gelme onuruna erişmiştik. Bugün bizim için gerçekten özel bir gün. Köklü tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarımız olan Kırgızistan’ın değerli Başbakanı Sayın Almazbek Atambayev’in uluslararası ilişkiler alanındaki eşsiz liderliği ve bu alanda yaptığı etkin çalışmalar nedeniyle kendisine, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Fahri Doktorası sunacak olmaktan büyük memnuniyet ve onur duyuyoruz. Sayın Başbakan Atambayev, Kırgız hükümetinde, Endüstri, Ticaret ve Turizm Bakanı olarak da görev yapmıştır. Değerli bir lider olmasının yanı sıra Sayın Başbakan, bu tecrübelerinden dolayı iş dünyasını da yakından tanımaktadır. Sayın Başbakan ülkesinde, demokratik sistemin sağlamlaşması yönündeki yoğun çabaları, bölgesinde barış ve istikrarın temini, dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki kararlılığı ile bu unvanı alma konusunda üstün bir liyakata sahiptir.

Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye
  Sayın Başbakan ayrıca, Türkçe konuşan halklar arasındaki işbirliğine büyük önem vermektedir. Bu çerçevede, kendilerinin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için de yoğun çalışmalarını büyük takdirle izliyoruz. Sayın Başbakan Almazbek Atambayev, 2010 yılında Türkiye’de katıldığı bir toplantıda, “Türkiye kardeş ülke, kökümüz bir. Kırgızistan ata vatan, burası anavatan. Buraya gelmezsek ayıptır.” sözü ile iki ülke arasındaki kardeşliği vurgulamış, ilişkilerimizin sağlam ve köklü yapısını çok net bir şekilde ifade etmiştir. 1991 yılında Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olan Türkiye ile Kırgızistan arasında, o dönemden bu yana devam eden yakın ilişkiler, her iki ülke iş çevrelerinin başarılı çalışmalarıyla pekiştirilmektedir. Sayın Başbakan’ın az önce aktardığım sözlerinden de çok açık görüldüğü gibi, dost ve kardeş ülkelerimiz arasında, asırlar öncesine dayanan derin tarihi ve kültürel bağlar mevcuttur. Bunun ticari ve ekonomik ilişkilerimize daha fazla yansımasını istiyoruz. 
Türkiye, Kırgızistan’ın ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında 8. sırada
  Türkiye, Kırgızistan’ın ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında 8. sırada; Kırgızistan’ın ithalatında ise ilk 10 ülke arasında 9. sıradadır. Bu gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz, ancak birlikte daha fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. Sayın Başbakan, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki ‘Endüstri Modası: Ürün ve Teknoloji” tekstil fuarı açılışında, tekstil sektöründe Türkiye’yi örnek alacaklarını söyleyerek, Türkiye’nin tekstil sanayisindeki başarısının kendileri için örnek teşkil ettiğini aktarmıştır. Türk iş dünyası kardeş ülke işadamları ile bu sektörde işbirliğine açıktır. Kırgızistan’da halen aktif olarak faaliyet gösteren 300 Türk firmasının toplam 250 milyon doları aşan yatırımı mevcuttur.
Kırgızistan’da gıda sektörüne büyük yatırımlar
  Türk yatırımcıları, Kırgızistan’da gıda sektörüne büyük yatırımlar yapmışlardır. Ayrıca, mobilya, bankacılık, paketleme, plastik, eğitim ve inşaat malzemeleri üretimi, marketçilik, turizm acenteliği, eğitim işletmeciliği gibi sektörler de potansiyel işbirliği alanlarıdır. Bunların yanı sıra Kırgızistan ile hem müteahhitlik hizmetleri, hem de enerji sektöründeki yatırımlar bakımından işbirliği imkânları bulunduğuna, bu imkanların, Türk işadamları tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum.
Vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması
  Bu hususta sizin desteğiniz özellikle büyük önem arz etmektedir. İş dünyasını yakından tanıyan ve geniş vizyonlu bir lider olarak, ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artması için, biz işadamlarının önünü açmanızı bekliyoruz. Bu kapsamda, ziyaretiniz çerçevesinde varılan vize mutabakatının önemini de vurgulamak isterim. Vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması ve TIR şoförleri için sınırda vize kolaylığı sağlanması, ticari ve ekonomik ilişkilerimize ivme katacak önemli gelişmelerdir.
Türkiye’nin bir kutup yıldızı olduğunu
  Yakın zamanda bir demecinizde, Türkiye’nin bir kutup yıldızı olduğunu, ne kadar büyür ve gelişirse kardeşlerinin önünü de o kadar açacağını vurgulamıştınız. Bu, bizim de yürekten katıldığımız bir tespittir. Türkiye olarak, özellikle son 10 yılda, özel sektöre dayalı olarak çarpıcı bir ekonomik gelişme sergiledik. 2010 yılında yüzde 8,9 gibi yüksek bir büyüme performansı elde ettik.
ABD’den sonra en büyük karayolu nakliye filosuna sahibiz
  Milli gelir düzeyinde, özel sektör yatırım ve istihdamında, tüm zamanların en üst seviyesine ulaştık. Lojistik alanında ABD’den sonra en büyük karayolu nakliye filosuna sahibiz. Turizmde dünyanın en çok tercih edilen ilk 7 destinasyonundan birisiyiz. Dünyanın en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketleri sıralamasında, şirket sayısı bazında, Çin’den sonra ikinci sıradayız. Müteahhitlerimiz, son 30 yılda, 81 ülkede toplam 200 milyar dolar değerinde, 6 bine yakın proje üstlenmişlerdir. Bugüne kadar Türk müteahhitlik firmaları Kırgızistan’da 529 milyon dolar değerinde 34 proje üstlenmişlerdir. 2009 yılında 90 milyon dolarlık 4 adet proje üstlenilmiştir. Son 5 yılda Türkiye’ye 80 milyar dolar küresel sermaye yatırımı yapılırken,  Türk özel sektörünün de 25 milyar dolara ulaşan yurtdışı yatırımları bulunuyor.
İtalya ile Çin arasındaki sanayi devi Türkiye’dir  
  Bugün İtalya ile Çin arasındaki sanayi devi Türkiye’dir. Otomotiv sektörü ile iki yıl önce Japonya’yı ziyaret etmiştik. Toyota yetkilileri 27 ülkede operasyonları olduğunu Türkiye’de sıfır hata ile üretim yaptıklarını söylediler. Yine Makedonya’da Türkiye’de üretilen Renaultlar Fransa’da üretilenlerden daha yüksek değere satılıyor. Bizde doğal gaz yok petrol yok ama Allah bize müteşebbis ruh vermiş. Sizlerle aynı geni taşıyoruz. Petrol doğalgaz devletleri zengin eder halkları zengin etmek için ticaret ve yatırım yapmalıyız. Bizim önümüzü açın. İki ülkede iş konseyleri var ne zaman çağırırsanız geliriz. Size fahri doktora vermek bizim için bir onurdur.” 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here

SON HABERLER

Ticaret Bakanlığı’nın; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimleri

Ticaret Bakanlığı; döner, iskender, hamburger’de gramaj bilgisi denetimlerine başladı.Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyledir; “Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri,...

Gürcistan-Acara “Gandagana” Festivali

Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum’da Avrupa Meyanında 22-23 Kasım tarihleri arasında “Gandagana" Festivali düzenlenecektir. İki gün boyunca Acara köylerinin varlığı ve yaşamı misafirlerin önünde...

Erdoğan Hristodulidis görüşmesi

Evvelki hafta Macaristan'ın Budapeşte şehrinde düzenlenen Avrupa Politik Topluluğu Zirvesinde,Güney Kıbrıs’ın lideri Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü iddiaları Kıbrıs Rum...

SON YORUMLAR

error: Content is protected !!