Haber-Röportaj: İlker ÇAKAN
Karabük Valisi İzzettin Küçük; devlet yönetiminde engin tecrübeleri olan, çalışkan, samimi, içten davranış ve söylemleri ile devlet adamı duruşu sergileyen, Karabük’ün ekonomik ve turizm yönünden kalkınması için yaptığı çalışmalar ve özellikle dünya miras kenti Safranbolu’nun tanıtımı için yaptığı çalışmalar ile halkın takdirini ve sevgisini kazanmıştır. Gelecekte Batı Karadeniz Bölgesinde en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak olan marka kent Safranbolu’nun turizm dünyasında marka olma yolundaki çalışmaları hızlandırmak amacıyla yurtiçi ve yurt dışında büyük bir tanıtım atağı başlatan, Karabük Valisi İzzettin Küçük, “Karabük ” konulu yaptığım röportajda şunları söyledi;
Safranbolu farklı bir şehirdir
“Safranbolu tarihi miras şehirlerimizden bir tanesidir. Diğer tarihi kentlerden farklı olarak UNESCO’nun koruması altında olan tek şehirdir. Türkiye’de pek çok tarihi mekan ve eser vardır. Bunlar şehirler içerisinde inci tanesi gibi serpilmiş vaziyettedir. Kimisi birkaç, kimisi bölgesel mahalle bazındadır. Safranbolu’da bir şehrin tamamı koruma altındadır. Safranbolu bu anlamda farklı bir şehirdir. Safranbolu doğal güzellikleriyle de pek çok yerde bulunmayacak kanyonları, mağaraları, yürüyüş parkurları, ormanları ve yaylaları ile emsalsiz güzelliklere sahiptir. Biz bu ki özelliği birleştirerek bir sinerji yaratmak istedik ve bu anlamda çalışmalara başladık.
Türkiye’de gezilebilir iki kanyondan birisi Antalya’da diğeri ise Safranbolu’dadır. Bu kanyonun ihalesi yapıldı, inşaatı devam ediyor. Safranbolu’da bulunan Tokatlı kanyonunu 17 Nisan’da açıyoruz. Bu kanyonun içerisine, derinliklerine 60 yaşındaki bir hanımefendi dahi kanyonun içine ve derinliklerine girebilecek, gezebilecektir. O anlamda 1-2 ay mağaramızı ziyarete açıyoruz. Böylece pek çok tesisi bu anlamda hizmete açıyoruz. Ulus ve uluslararası tanıtım için büyük bir fon oluşturduk. İngilizce, Çince, Japonca, Twaince, Fransızca olmak üzere yayın çalışması yapılıyor. Bu çalışmalarda 1-2 ay içerisinde bütün ülkemize yayılacaktır. Bunun dışında internet üzerinde çok yoğun bir program hazırlığı içerisindeyiz. Bu tanıtma çalışmalarımızın sonucunda yaklaşık 5 milyon kişiye internetten ulaşacağız.
Karabük’ü sadece Safranbolu güzellikleriyle yeterli görmüyoruz. Bunun dışında Eskipazar ilçemizde Hadrianapolis muhteşem bir Roma tesisidir. Burayı da iki ay içerisinde ziyarete açacağız. Yenice’de bulunan Şeker kanyonu Türkiye’de emsali olmayan doğal güzelliklere sahip bir alandır. Endemik olan bitkilerin toplu halde bulunduğu yerdir. Burası yürüyüş ve trekking yolu olarak hizmete açılacaktır. O anlamda Karabük ilçeleriyle beraber bir sene içerisinde Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olacaktır.Eflani’deki göletlerde bir çalışma yapıyoruz. Burası çok özel güzelliklere sahiptir. Bu güzellikleri siz işlemezseniz, halka açamazsanız tabii güzellik olarak kalıyor. Eflani çevresindeki göletlerde şu anda kamelya, balık tutma barınakları, lokanta çalışmaları başlamış vaziyette ve iki ay içerisinde bitecektir.
Bunun manası şudur; Eflani’ye giden insanlar orada adeta bir boğaz havası içerisinde, deniz havası içerisinde bu göletlerin kenarlarında çok hoşça vakit geçirecek imkanlara sahip olacaklardır. Yenice ormanlarında bulunan tesisler elbette şu an yeterli değildir. Orada Şeker Kanyonu çevresinde çalışma yapıyoruz. Oraya giden insanlar tabiatın muhteşem atmosferi içerisinde gezebilecekler ve akşamda kalabileceklerdir. Orman Bakanlığı tarafından Yenice ormanları Türkiye’nin 9 sıcak noktasından birisi seçildi. Dokuz sıcak denilen şudur; Orada bulunan ağaçların türleri içerisinde yaşayan hayvanlar, Türkiye’nin çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en bakir ve en zengin yeri demektir.Burası doğa turizmini sevenler için en cazip yerlerden birisi olacaktır.
Karabük, OKS’lerde Türkiye üçüncüsü, üniversitelerarası sınavda Türkiye onüçüncüsüyüz. Bu rakamı yukarı çekmek için şu anda sınıflarımızda, okullarımızda teknolojik alt yapı yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Sınıflarımızda öğrenci sayısı 22-23’dür. Okul ihtiyacımız yoktur. Sadece bu seviyeyi yukarı çekebilmek için teknolojiye yatırım yapıyoruz. Akıllı tahtalar, görsel eğitim sistemi olmak üzere bütün okulu eğitim alanı olarak, sadece sınıfların değil, sıralarında bir eğitim alanı olarak kullanılmasına yönelik çalışma içindeyiz. Biz bunları yaptığımız zaman tahmin ediyorum Türkiye üçüncülüğünden ikinciliğe ve hata birinciliğe çıkmamamıza hiçbir neden yoktur.
2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesi emsallerine göre kat ve kat hızlı büyüdü. Şu an 12.500 öğrencisi var ve 2015 yılında 32.000 öğrenci olacaktır. Bu muazzam bir rakamdır.108.000 nüfuslu bir şehre göre bu olağanüstü bir rakamdır. Bunun anlamı şudur, Burası bir eğitim yuvası haline gelecektir. Şu anda eğitimle ilgili pek çok tesis yapılıyor. İlin ekonomik ve ticaret hayatına da katkı sağlıyor. Yurtlar yapılıyor. Çünkü bu kadar öğrencinin kalacağı, eğleneceği, yemek yiyeceği yerlere ihtiyaç vardır. Kamuda biz bunu özel sektöre yaptırıyoruz. Çünkü özel sektör bu işin altından daha iyi çıkar. Biz devlet olarak yurt yapımına da el atıyoruz ama sonuçta bu il zenginleşmelidir. Bizim amacımız bu ilin insanlarının para kazanmasıdır. Şu anda büyük hareketliliği zaten görüyorsunuz. Yurt yapım faaliyetleri var, tabii önümüzdeki yılda bu daha da hızlanacaktır.
KARDEMİR uluslararası rekabeti kaldırabilecek bir güce kavuştu
KARDEMİR özelleştirildikten sonra büyük bir atak yaptı. Yaklaşık 850 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bunlar peyderpey devreye giriyor. Birinci ve dördüncü fırın hizmete girdi. Bundan üç ay önce 1.150 kişi işe aldı. KARDEMİR ulusla arası rekabeti kaldırabilecek bir güce kavuştu. Türkiye’nin tek demiryolu rayı üreten fabrikasıdır. 75 m. boyunda demiryolu rayı üretilmektedir. Sadece Türkiye’de değil Balkanlarda ve Ortadoğu’da burası bu üretimi yapan tek fabrikadır. Şu anda İran’la anlaşma imzalandı ve 120 milyon Euro’luk bir ihracat yapıyor. Suriye ve Mısır’la da görüşmeler yapılıyor. KARDEMİR bundan önceki 1970’li yıllardaki şaşalı günlerinin çok üstünde bir performans sergilemeye başladı.
KARES adında 56.000 metrekare alanı kaplayan alışveriş merkezi
Karabük’te büyük işletmeler kuruluyor. Bundan bir hafta önce 60 milyon Euro’luk Marsık Çinko Üretim Fabrikasının temeli atıldı. Bu fabrika bir yıl içinde devreye girecek ve 300 kişi istihdam edecektir. KARES adında 56.000 metrekare alanı kaplayan alışveriş merkezi peyderpey açılmaya başlandı. Burası da 3-4 içinde 1.100 kişiyi işe alacaktır. Hastanemizde 380 kişiyi işe alacaktır. Bu rakamları üst üste koyduğunuzda bu işsizlik sorunu çok alt düzeylere gelecektir.
gülücükler kondurabilme gücüyle orantılıdır.
Karabük yelkenlerini şişirmiş gemi gibi artık, büyük denizlerde yol alabilecek mahiyettedir. Sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da sahip olduğu; güçle, birikimle, teknolojiyle rekabet edebilecek bir güce kavuşmuştur. İyi bir yönetici yaşadığı yerde insanların yüzünün biraz daha gülmesi için çalışmalıdır. Birinci ölçü budur. İnsanların yüzünü ne kadar çok güldürürse ölçü budur. Diğer bütün ölçüler, bütün gayretler, yollar, binalar, personel istihdamının tek bir amacı vardır. Orada yaşayan insanların daha mutlu daha rahat, daha müreffeh yapmaktır. Kısaca mülki idare amirinin vazifesi yaşadığı yerdeki insanların yüzüne gülücükler kondurabilme gücüyle orantılıdır.