Haber İlker ÇAKAN
Türk Ocağı Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti‘nin Dağlık Karabağ Bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda yaşanan Azeri sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde katledilmesi (Hocalı Katliamı) ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;
Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı Kasabası’na saldırdı
“Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti‘nin Dağlık Karabağ Bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda yaşanan Azeri sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde katledilmesi (Hocalı Katliamı) olarak tarihte yerini almıştır.”25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece, Rus ordusu 366. Alayı önderliğinde 2000’e yakın Ermeni askeri Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı Kasabası’na saldırdı. Bu saldırıda 613 kişi katledildi, 1.275 kişi esir alındı. Bu esirlerden 150’sine hala ulaşılamıyor.
Azeri Türkler Karabağ yerine Bakü’ye yerleştirildi
Karabağ’ın Ermenistan’a hibe edileceği belirtilince üniversitelerde olaylar çıktı. Azerbaycan Türkleri Karabağ’dan sürüldü, yüzlerce kişi öldürüldü. Azeriler bu duruma tepki gösterince silahlanmalarını önlemek için ellerinde av bıçakları ve tüfekleri dahi alındı. Fakat Ermeniler silahlıydı. Merkez Hükümeti yanlış politika takip etti ve Ermenistan’dan sürülen Azeri Türkler Karabağ yerine Bakü’ye yerleştirildi. Bakü’de ise en güzel yerler ve yüksek makamlar Ermenilerindi. Soykırımın bilinçli bir şekilde yapıldığını bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı da itiraf etmiştir. Hocalı’da insanların yanı sıra kasabalar ve tarihi eserler yok edilerek ölenlere işkenceler yapıldı. Bu yüzden bu harekâta katliam demek doğru değildir, yapılanlar tam anlamıyla bir soykırımdır. Çünkü bir toplum Türk olduğu için bilinçli olarak yok edilmiştir. Bu süreçte Rusya da Ermenileri bilinçli şekilde silahlandırmıştır ve onlara devlet vaat etmiştir ama özerklik bile vermemiştir. Katliamdan önce de Azerilerin çok zarar gördüğünü belirtti.
Ermenistan’daki Azeri aydınların dağıtılması
1948’de Sovyetler Birliği Merkez Komitesi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Ermenistan’da yaşayan Türkler sürüldü. Savaşsız bir ortamdaki sürgünü anlamak mümkün değildi. Bundan başka 1988’de son sürgün yapıldı. Ermeni sürgününün başarılı olma nedeni, önceden Ermenistan’daki Azeri aydınların dağıtılmasıdır. Sona kalan köylü kesiminin sürülmesi ise daha kolay olmuştur.” Yaptığı terör faaliyetlerinin oranı nispetinde terfi eden Taşnaksutyun örgütü liderlerinden Robert Koçaryan, 20 Mart 1996’da Ermenistan Başbakanı oldu. Karabağ’da barış istediği için aşırı milliyetçilerin tepkisine daha fazla direnemeyen Levon Ter Petrosyan istifa edince de 30 Mart 1998 yılında ondan boşalan Devlet Başkanlığı koltuğuna, ‘Hocalı Katliamı’ başsorumlusu olan azılı terörist Robert Koçaryan oturdu”