Yazan: İlker ÇAKAN
Çanakçı ilçesi, Giresun’un deniz sahilinden iç kısımda kalan ilçelerinden birisidir. İlçeye en yakın diğer ilçe merkezi Görele’dir. Çanakçı özellikle yazın doğal güzellik yönünden Karadeniz Bölgesinde görülmeye değer yörelerimizden birisidir. İlçe daha önceki yıllarda göç vermiştir. Genelde genç nüfus iş aramak için büyük şehirlere göç etmiştir. Temel geçim kaynağı fındıktır. İlçenin ekonomik durumunun genel bir değerlendirilmesini yaptıktan sonra örnek alınması gereken bir konu üzerinde durmak istiyorum.
Çanakçı ilçesinde yaklaşık iki yıldır görev yapan Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Türkiye’nin ve Çanakçı’nın en büyük sorunu olan işsizliği önleme konusunda çalışma başlatmıştır. İstanbul’da Çanakçılı iş adamlarıyla görüşmeler yapmış ve onlara demiş ki ben ilçedeki işsizlik sorunun çözüm için bir proje geliştirdim, sizde bana yardımcı olun ve bu sorunu beraberce çözelim demiştir. Kaymakam Murat Eren bu konuda cesur adımlar atmıştır. İlçe merkezinde atıl bir vaziyette bulunan Fiskobirlik’e ait binaların tadilatlarını yaptırarak, fabrika veya atölye için hazır hale getirmiştir. İş adamlarına demiş ki işte size bina ve binanın alt yapısı hazır. Bende size destek olayım buraya 80-90 kişinin çalışacağı fabrika kuralım demiştir. Diğer taraftan Türkiye İş Kurumlu ile ortak proje hazırlayıp, bu projeyi uygulamaya koymuştur.
Kaymakam Murat Eren’in ilçedeki işsizliği önleme konusundaki kadirşinas çalışmaları dikkatini çeken İstanbul’daki bir iş adamı kaymakama güven duyarak, kaymakamın alt yapı çalışmalarını bitirdiği Fiskobirlik binalarında yaklaşık 90 kişinin çalışacağı tekstil atölyesi için gereken makineleri İstanbul’dan Çanakçı’ya getirerek atölyeyi çalıştırmaya başlar. İlçede kurulan tekstil atölyesinin başarılı olması için Kaymakam Murat Eren fabrikanın çalışmalarını sürekli kontrol eder. Kaymakam Murat Eren’in hedefinde başarılı olmak düşüncesi vardır. Bunun sonucu ilçede yaklaşık 90 genç, bu tekstil atölyesinde 8 aydır çalışmaya devam ediyor. Kaymakamın ilçedeki işsizliği önleme anlamındaki kurduğu tekstil atölyesi ilçedeki işsiz insanların yüzünü güldürmüştür. Çanakçı Kaymakamı Murat Eren’in başlattığı bu işsizliği önleme projesi bölgede örnek bir projedir. Daha önce Trakya Bölgesinde, Tekirdağ ilinde dönemin Malkara Kaymakamı tarafından kurulan, Malkara Birlik Yem Fabrikası kaymakamın başarısı olarak anılmaktadır. Malkara Kaymakamlığına ait yem fabrikası Trakya Bölgesinde yem fiyatlarını dengelemesi konusunda önemli bir unsur olarak görülmektedir. Demek siz insanımıza kalıcı çözümler getirdiğiniz, zaman halk sizi bağrına basıyor ve yaptıklarınızı hiçbir zaman unutmuyor.
Çanakçı Kaymakamı Murat Eren’in gayretleriyle kurulan Çanakçı Tekstil Atölyesi ülkemizdeki birçok ünlü markalara mal üretiyor. Şu anda verilen siparişleri zamanında yerine getirmede zorlanıldığı için fabrika yetkilileri işçi sayısını artırma yoluna gideceklerini söylüyor. Kurulan tekstil atölyesi sayesinde İstanbul’dan ilçeye geri dönüş göçü başlamıştır. Bu nedenle siz insanların memleketlerinde Çanakçı örneğinde olduğu gibi iş istihdamı sağlarsanız insanlar başka yerlere göç etmeye zorlanmazlar. Kendi yerlerinde kalırlar. Çanakçı ilçesindeki işsizliğe çare anlamında açılan tekstil atölyesi nedeniyle ilçe halkının Kaymakam Murat Eren’e engin bir sevgisi vardır.
Çanakçı Tekstil atölyesine ziyaret amacıyla gittiğimde insanlarımızın çalışmalarından dolayı ne kadar mutlu oldukları gözlerindeki sevinç parıltısından belli oluyordu. Demek ki bizim insanımızın çalışmak özünde vardır. İnsanımız çalışınca mutlu oluyor. Kendi ekmeğini kendisi kazanmak istiyor. Ülkemizin temel sorunu olan ve işsizliğin revaçta olduğu bu dönemlerde iş adamlarımızın kendi iş sahası açma anlamında fabrika ve atölye kurmaları ne kadar manidardır. Bu konuda gayret gösteren ve gösterecek olan iş adamlarımızı tebrik etmek gerekir. İşsizliği önleme anlamında proje yapıp ve bunu uygulamaya koyan Çanakçı Kaymakamı Murat Eren’in iş istihdamı konusunda örnek olması dileğiyle.